Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Μαϊ-2022 22:50

  Πετρέλαιο: Σε υψηλό άνω των 2 μηνών με ισχυρά κέρδη στην εβδομάδα

  Πετρέλαιο: Σε υψηλό άνω των 2 μηνών με ισχυρά κέρδη στην εβδομάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κερδών συνέχεια για το πετρέλαιο την Παρασκευή, με το αμερικανικό αργό να κλείνει σε υψηλό 11 εβδομάδων και το brent σε υψηλό περίπου δύο μηνών, με τις τιμές να βρίσκουν στήριξη στην προοπτική ενός ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και της επικείμενης θερινής ταξιδιωτικής περιόδου στις ΗΠΑ. 

  "Το momentum για το πετρέλαιο ίναι σταθερά ανοδικό, ενώ πολλοί παράγοντες κάνουν λόγο για μια πιο στενή αγορά, πόσο μάλλον εάν επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο", ανέφερε ο γενικός διευθυντής της SPI Asset Management.

  Όπως μετέδωσε σήμερα το Bloomberg, κάποιοι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τείνουν υπέρ μιας συμφωνίας που θα απαγορεύει τις θαλάσσιες μεταφορές ρωσικού πετρελαίου, ενώ θα επιτρέπει προσωρινά τις παραδόσεις μέσω ενός βασικού αγωγού προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ουγγαρία -η οποία δεν διαθέτει πρόσβαση στη θάλασσα- να προσαρμοστεί.

  Προσπαθώντας να καταλήξουν σε ένα πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι κυβερνήσεις της ΕΕ συζητούν ένα σχέδιο με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα εξαιρεί τις προμήθειες πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba για μια περιορισμένη χρονική περίοδο, από την ευρύτερη απαγόρευση στις παραδόσεις πετρελαίου στο μπλοκ, μετέδωσε το πρακτορείο επικαλούμενο πηγές με γνώση της υπόθεσης.

  Οι αναλυτές της Commerzbank αύξησαν πρόσφατα τις προβλέψεις τους για την τιμή του πετρελαίου για τα επόμενα τρία τρίμηνα, λόγω της αυξανόμενης πιθανότητας να συμφωνήσει η ΕΕ στο εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου.

  Αυτή η εξέλιξη θα αυξήσει τη ζήτηση για μη ρωσικό πετρέλαιο, γεγονός που αναμένεται να προσφέρει στήριξη τις τιμές του WTI και του Brent.

  Ωστόσο, πιστεύουν ότι η αγορά πετρελαίου θα βρει ισορροπία στο β' εξάμηνο του έτους, παρά τους κινδύνους για την προσφορά, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως οι τιμές θα υποχωρήσουν κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

  Στο μεταξύ, ενόψει της ταξιδιωτικής περιόδου στις ΗΠΑ, τα διυλισμένα προϊόντα παραμένουν σε ανησυχητική έλλειψη στη Δύση, γεγονός που αναμένεται να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο τις τιμές του πετρελαίου στη διάρκεια του καλοκαιριού.

  Σε αυτό το κλίμα, το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 2,03 δολάρια ή 1,7% στα 119,43 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 25 Μαρτίου, ενώ στην εβδομάδα σημείωσε "άλμα" 6%. 

  Το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Ιουλίου κέρδισε 98 σεντς ή 0,9% στα 115,07 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο του επίπεδο από τις 11 Μαρτίου, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data. Στην εβδομάδα ενισχύθηκε κατά 4,3%, στο 5ο διαδοχικό 5νθήμερο με κέρδη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ