Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Μαϊ-2022 11:26

  Αποδυνάμωση για το ρούβλι μετά τη μείωση επιτοκίου από την Ρωσική Κεντρική Τράπεζα

  Ebury: Παρά τις ισχυρές βάσεις στην οικονομία της Ρωσίας, οι κίνδυνοι για το ρούβλι παραμένουν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το ρωσικό ρούβλι αποδυναμώθηκε την Πέμπτη, καθώς η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στο 11% σε μια εκτός προγράμματος συνεδρίαση πολιτικής και πέρασε η φορολογική περίοδος στο τέλος του μήνα, αν και οι έλεγχοι κεφαλαίων το κράτησαν να διαπραγματεύεται όχι μακριά από τα υψηλά πολλών ετών έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

  Η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 300 μονάδες βάσης για τρίτη συνεχόμενη φορά, αμβλύνοντας εκ νέου το κόστος δανεισμού μετά την έκτακτη αύξηση του επιτοκίου στο 20% στα τέλη Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες αφότου η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.

  Μέχρι τις 10:48 ώρα Ελλάδος, το ρούβλι ήταν 2,6% πιο αδύναμο έναντι του δολαρίου στα 60,89, σημειώνοντας πτώση από τα 55,80, το ισχυρότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο του 2018 και πλησίασε σε χαμηλό σχεδόν μιας εβδομάδας. Έναντι του ευρώ το ρούβλι σημείωσε πτώση 4,4% και διαπραγματευόταν στα 63,32, έχοντας αγγίξει το υψηλό επταετίας των 57,10 στην προηγούμενη συνεδρίαση.

  Το ρούβλι άρχισε να υποχωρεί την Τετάρτη μετά τις υψηλές τιμές ετών, καθώς η αγορά ανέμενε την απόφαση της τράπεζας. Αρκετοί αναλυτές είχαν προβλέψει μείωση κατά 200 μονάδες βάσης, με την τράπεζα να προχωρά σε μείωση 300 μονάδων βάσης.

  Το ρούβλι έχει υποστηριχθεί μέχρι στιγμής φέτος από τα capital controls, τους νέους όρους πληρωμής του φυσικού αερίου που απαιτούν τη μετατροπή του ξένου νομίσματος σε ρούβλι και τη μείωση των εισαγωγών.

  Έχει όμως χάσει τη στήριξη από την φορολογική περίοδο στο τέλος του μήνα, όπου συνήθως οι εταιρείες που επικεντρώνονται στις εξαγωγές να μετατρέπουν ξένο νόμισμα σε ρούβλια για να πληρώσουν τις τοπικές υποχρεώσεις.

  Η εικόνα στους ρωσικούς χρηματιστηριακούς δείκτες ήταν μεικτή. Ο δείκτης RTS σε δολάρια σημείωσε πτώση 0,7% στις 1230,4 μονάδες. Ο ρωσικός δείκτης MOEX με βάση το ρούβλι σημείωσε άνοδο κατά 1,7% στις 2378,4 μονάδες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ