Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Μαϊ-2022 17:30

  "Έσπασε" τις 870 μονάδες το Χρηματιστήριο

  'Έσπασε' τις 870 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με κέρδη και πάνω από τις 870 μονάδες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως να δίνει το μήνυμα της διάσπασης μιας αντίστασης που ταλαιπωρεί τους αγοραστές από το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,15% στις 873,37 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 876,82 μονάδων (+1,55%) και 864,55 μονάδων (+0,13%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα  69,50 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,11 χιλ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 296 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,32%, στις 2.106,35 μονάδες, ενώ στο +0,87% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.410,58 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,73% στις 584,69 μονάδες.

  Μπορεί να έκλεισε πάνω από τις 870 μονάδες, μετά από προσπάθειες μίας εβδομάδας, αλλά δεν έπεισε το ΧΑ ότι η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την αποφασιστική διάσπαση που χρειαζόταν για να αναιρέσει βραχυπρόθεσμα το πτωτικό σενάριο. Βέβαια, οι προσδοκίες των αγοραστών ήταν ελαφρώς βελτιωμένες, καθώς από την αρχή του μήνα βλέπουμε τον τραπεζικό κλάδο να είναι αφυπνισμένος και να προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος του Μαΐου. Η αντίδραση ήρθε από τη στιγμή που βρέθηκε ο κλαδικός στις 540 μονάδες, την περασμένη Παρασκευή

  Πάντως, το θετικό είναι ότι τόσο ο FTSE 25 όσο και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισαν πάνω από τις 2.106 και 577 μονάδες αντίστοιχα, δίνοντας ημερήσια αγοραστικά σήμερα, αλλά ο τζίρος και πάλι δεν ικανοποίησε με το ύψος του. Μάλιστα, ήταν η δεύτερη ημέρα που ο τζίρος στο ΧΑ παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, με πολλά χαρτοφυλάκια να τηρούν στάση αναμονής των αναδιαρθρώσεων ενόψει των αλλαγών στους δείκτες του MSCI. Όπως σχολίασε χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, η αγορά δίνει την εντύπωση της νηνεμίας πριν από τη συναλλακτική έκρηξη που αναμένεται να κορυφωθεί την προσεχή Τρίτη.

  Μέχρι τότε το κλίμα παραμένει εύθραυστο, παρά την παραμονή του γενικού δείκτη σε ένα στενό εύρος το τελευταίο διάστημα. Και αυτό διότι το περιβάλλον εντός του οποίου καλούνται οι εισηγμένες να λειτουργήσουν είναι εξαιρετικά δύσκολο. Όπως ανέφερε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σήμερα, οι  επιπτώσεις του πολέμου στις τιμές ενέργειας, ο πληθωρισμός και η χαμηλότερη ανάπτυξη ενισχύουν τους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία της Ευρωζώνης, ειδικά των χωρών με υψηλό δημόσιο χρέος, ακριβότερο κόστος δανεισμού και μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα, όπως η Ελλάδα.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Coca Cola και η Λάμδα έκλεισαν με κέρδη 3,14% και 3,06% αντίστοιχα, με τις Πειραιώς, Jumbo, Εθνική και Μυτιληναίο να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 2%. Άνω του +1% έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο, ΔΕΗ και Eurobank.

  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Titan και Ελληνικά Πετρέλαια, με τον Σαράντη να κλείνει χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean και ΟΤΕ, με τον ΑΔΜΗΕ να ολοκληρώνει στο -1,14% και την Quest στο -1,17%. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ