Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Μαϊ-2022 17:30

  Άνοδος χωρίς τζίρο στο Χρηματιστήριο

  Άνοδος χωρίς τζίρο στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Κέρδη, χωρίς μεγάλο ρίσκο, σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ούτε κατάφερε να βελτιώσει την τεχνική του εικόνα, ούτε και κατάφερε να ανεβάσει τη συναλλακτική του δραστηριότητα ώστε να δημιουργήσει μεγάλες θέσεις στα επίπεδα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,42% στις 863,41 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 869,96 μονάδων (+1,18%) και 857,46 μονάδων (-0,27%). Ο τζίρος ανήλθε στα 67,88 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,65 χιλ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 420 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,61%, στις 2.078,89 μονάδες, ενώ στο -0,07% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.398,47 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,49% στις 574,77 μονάδες.

  Η πλάγια κίνηση ανάμεσα στις 850 και 870 μονάδες κράτησε για ακόμη μία ημέρα, με την αγορά μάλιστα να ρίχνει συναλλακτικούς ρυθμούς μόλις λίγες ημέρες πριν την κορύφωση του rebalancing ενόψει των αλλαγών στους δείκτες του MSCI. Η διακύμανση παραμένει στο κλείσιμο μεταξύ 846 και 866 μονάδων, με τους αγοραστές να αντιδρούν στις πτώσεις, αλλά να εξαντλούνται στις ανόδους.

  Βέβαια, σήμερα ο τραπεζικός κλάδος εμφάνισε λίγο καλύτερη εικόνα από αυτή που μας έχει συνηθίσει από τις 26 Απριλίου, κάνοντας πλέον τέσσερα τα ανοδικά ξεσπάσματα. Και όπως σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, δεν είναι δυνατόν να εμφανίζει αυτήν την εικόνα μόνο και μόνο επειδή επιδεινώθηκαν ελαφρώς οι εκτιμήσεις για τα προβληματικά δάνεια. Άλλωστε καθώς οδεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη σταδιακή σύσφιξη της πολιτικής της, τα επιτοκιακά περιθώρια θα βελτιωθούν, ενισχύοντας και την κερδοφορία. Ο κλαδικός πάντως δείχνει βέβαια αφυπνισμένος μετά την "επίσκεψη" των 540 μονάδων, μια κίνηση που ενδεχομένως να δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς θα κορυφώνεται το rebalancing ενόψει των αλλαγών του MSCI.

  Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι τρέχουσες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων ενόψει της ένταξης της Εθνικής και του Μυτιληναίου στον Standard του MSCI έχουν λάβει μεγάλη προσοχή από τα εγχώρια χαρτοφυλάκια, καθώς αναμένεται να στηρίξουν τις εισροές στους ελληνικούς τίτλους, σε μια δύσκολη χρονική περίοδο. Εάν πράγματι οι δύο ελληνικοί τίτλοι, με τη μικρή, αλλά σημαντική αύξηση της βαρύτητας του ελληνικού δείκτη στις σταθμίσεις του MSCI, στηρίξουν τις εισροές, θα είναι ένα σημαντικό μήνυμα υπέρ της ελληνικής αγοράς, η οποία περίμενε για πάνω από δέκα χρόνια να αποκαταστήσει το "όνομα" στους ξένους επενδυτικούς κύκλους.

  O FTSE 25 θα πρέπει από τη μεριά του να ανακτήσει τις 2.106 μονάδες, ώστε να αναιρέσει το αρνητικό σενάριο. Με τη σημερινή όμως θετική συνεδρίαση, εάν συντηρηθεί μέχρι το τέλος, αναμένεται να δώσει το σήμα της αλλαγής πορείας. Εάν αυτό πάλι συνοδευτεί και με την διάσπαση των 870 μονάδων, τότε η αγορά θα βελτιώσει σημαντικά την τεχνική της εικόνα. Σε κάθε περίπτωση όμως, την Τρίτη έχουμε την ολοκλήρωση του rebalancing, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίo.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο έκλεισε με κέρδη 4,28%, με την Alpha Bank, τον Μυτιληναίο και την Εθνική να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 3% και τις ΕΛΧΑ, Πειραιώς και Λάμδα με άνοδο ανώτερη του 2%. Ήπια κέρδη σημείωσαν οι Eurobank, Aegean, ΑΔΜΗΕ και Ελλάκτωρ.

  Στον αντίποδα, ο ΟΛΠ έκλεισε με απώλειες 2,29%, με τη ΔΕΗ και τη Motor Oil να χάνουν 1,35% και 1,24% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Titan, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Σαράντης και Quest. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ