Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Μαϊ-2022 13:58

  Τραπεζικό ξέσπασμα ανεβάζει το Χρηματιστήριο

  Χρηματιστηριο γενικη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με τον τραπεζικό κλάδο να δείχνει αφυπνισμένος, το χρηματιστήριο Αθηνών βελτιώνει την εικόνα του αυτή την ώρα, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,73% στις 866,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 26 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,38% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.094,88 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 3,47% στις 580,27 μονάδες.

  Ο τραπεζικός κλάδος επιβεβαιώνει για ακόμη μία ημέρα ότι χωρίς αυτόν η δοκιμασία της ανοδικής διάσπασης των 870 μονάδων για τον γενικό δείκτη είναι καταδικασμένη. Ο κλαδικός δείχνει βέβαια αφυπνισμένος μετά την "επίσκεψη" των 540 μονάδων, μια κίνηση που ενδεχομένως να δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς θα κορυφώνεται το rebalancing ενόψει των αλλαγών του MSCI.

  Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι τρέχουσες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων ενόψει της ένταξης της Εθνικής και του Μυτιληναίου στον Standard του MSCI έχουν λάβει μεγάλη προσοχή από τα εγχώρια χαρτοφυλάκια, καθώς αναμένεται να στηρίξουν τις εισροές στους ελληνικούς τίτλους, σε μια δύσκολη χρονική περίοδο.

  Εάν πράγματι οι δύο ελληνικοί τίτλοι, με τη μικρή, αλλά σημαντική αύξηση της βαρύτητας του ελληνικού δείκτη στις σταθμίσεις του MSCI, στηρίξουν τις εισροές, θα είναι ένα σημαντικό μήνυμα υπέρ της ελληνικής αγοράς, η οποία περίμενε για πάνω από δέκα χρόνια να αποκαταστήσει το "όνομα" στους ξένους επενδυτικούς κύκλους.

  O FTSE 25 θα πρέπει από τη μεριά του να ανακτήσει τις 2.106 μονάδες, ώστε να αναιρέσει το αρνητικό σενάριο. Με τη σημερινή όμως θετική συνεδρίαση, εάν συντηρηθεί μέχρι το τέλος, αναμένεται να δώσει το σήμα της αλλαγής πορείας. Εάν αυτό πάλι συνοδευτεί και με τη διάσπαση των 870 μονάδων, τότε η αγορά θα βελτιώσει σημαντικά την τεχνική της εικόνα. Σε κάθε περίπτωση όμως, την Τρίτη έχουμε την ολοκλήρωση του rebalancing, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank και η Πειραιώς σημειώνουν κέρδη 4,89% και 4,72% αντίστοιχα, με την ΕΛΧΑ και την Εθνική να ακολουθούν με +3,86% και +3,18% αντίστοιχα. Άνω του 2% είναι η άνοδος σε Βιοχάλκο και Eurobank και άνω του 1% σε Μυτιληναίο, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης και Jumbo.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Titan, OTE, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΠΑΠ, με τις ΔΕΗ και Ελλάκτωρ να μην έχουν μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, Quest, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ, με την Motor Oil να μην έχει μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ