Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Μαϊ-2022 15:35

  Ήρθε η ώρα για ράλι ανακούφισης στην Ευρώπη; "Όχι" απαντά η BofA

  Ήρθε η ώρα για ράλι ανακούφισης στην Ευρώπη; "Όχι" απαντά η BofA
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ήρθε η ώρα για ράλι ανακούφισης στις ευρωπαϊκές μετοχές; "Όχι" απαντά η Bank of America, συνεχίζοντας να αναμένει πτώση στις αγορές.

  Όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, ορισμένοι παράγοντες για τις μετοχές βελτιώνονται: τα πραγματικά επιτόκια πιθανότατα έχουν κορυφωθεί, η ανάπτυξη της Κίνας έχει υποχωρήσει και η δυναμική των κερδών ανά μετοχή (EPS) είναι ισχυρή. "Ωστόσο, εξακολουθούμε να βλέπουμε περίπου 5% περαιτέρω πτώση για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, καθώς η αναπτυξιακή δυναμική της ζώνης του ευρώ και των ΗΠΑ εξασθενεί", τονίζει.

  Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν κατά 16% από το υψηλό του Ιανουαρίου, αλλά επιχείρησαν ένα ράλι την τελευταία εβδομάδα, βοηθούμενο από: 1) τις πραγματικές αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ, δηλαδή το προεξοφλητικό επιτόκιο για τις παγκόσμιες μετοχές, που εξασθενεί από το υψηλό δύο ετών, 2) τις ελπίδες για εκ νέου επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, καθώς τα κρούσματα Covid στη Σαγκάη εξασθενούν και η κυβέρνηση σηματοδοτεί αυξημένη υποστήριξη πολιτικής και 3) τη θετική δυναμική της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών εταιρειών, ενισχυμένη από μια ισχυρή σεζόν κερδών πρώτου τριμήνου.

  Η BofA αναμένει ότι η αγορά θα υποχωρήσει κάτω από το πρόσφατο χαμηλό, ωστόσο, δεδομένου ότι:

  Η παγκόσμια αναπτυξιακή δυναμική αναμένεται να συνεχίσει να εξασθενεί: η αναπτυξιακή δυναμική της Κίνας είναι πιθανό να έχει υποχωρήσει (η BofA αναμένει ότι ο PMI της Κίνας θα αυξηθεί σταδιακά από το επίπεδο του 43 σε ελαφρώς άνω του 50 τους επόμενους μήνες), αλλά αναμένεται: α) 6 μονάδες περαιτέρω πτώση για τον PMI της ζώνης του ευρώ (δεδομένου του σοκ στις τιμές της ενέργειας, της ώθησης από το reopening της οικονομίας που ξεθωριάζει, της επιβράδυνσης της αύξησης της προσφοράς χρήματος και τις αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες), και β) περαιτέρω πτώση 4 μονάδων του PMI των ΗΠΑ (δεδομένης της αρνητικής αύξησης των πραγματικών μισθών στην κατανάλωση, της μετακύλισης στον κύκλο των αποθεμάτων, της αύξησης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και της πίεσης του ισχυρού δολαρίου στη μεταποίηση).

  Οι κίνδυνοι για τις μακροοικονομικές προβλέψεις παραμένουν αρνητικοί, όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα. Η ανάπτυξη θα μπορούσε να αποδυναμωθεί περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί ως απάντηση στις ρωσικές ενεργειακές κυρώσεις στην Ευρώπη, στις ανανεωμένες εστίες Covid στην Κίνα και στη μεγαλύτερη επιβράδυνση της αύξησης της κατανάλωσης στις ΗΠΑ από την αρνητική αύξηση των πραγματικών μισθών. Επίσης, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της BofA,  οι πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν κορυφωθεί, καθώς ο κύκλος σύσφιξης της Fed τιμολογείται όλο και περισσότερο, αλλά τα πραγματικά επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν εάν οι διαταραχές της προσφοράς εμποδίσουν τον πληθωρισμό να εξασθενίσει ή η ώθηση από τη μείωση του ισολογισμού της Fed είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

  Οι μακροοικονομικές προβλέψεις της BofA συνεπάγονται περαιτέρω πτώση περίπου 5% για τον Stoxx 600 έως τις 410 μονάδες, με τους κινδύνους να αυξάνονται, δεδομένου του περιθωρίου απογοήτευσης σχετικά με την πορεία της ανάπτυξης και των υψηλότερων από το αναμενόμενο πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων. 

  Τηρεί marketweight στάση για τις κυκλικές μετοχές έναντι των αμυντικών καθώς πιστεύει ότι έχουν ήδη τιμολογήσει όλα τα αρνητικά μακροοικονομικά νέα που αναμένεται να υλοποιηθούν. Τα αγαπημένα της αμυντικά overweights είναι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα τρόφιμα και τα ποτά, ενώ τα αγαπημένα μας κυκλικά underweights είναι οι ασφάλειες και οι διαφοροποιημένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

  Οι μακροοικονομικές προβλέψεις της BofA υποδεικνύουν περιθώρια για τις μετοχές ανάπτυξης να ξεπεράσουν τις αποδόσεις των μετοχών αξίας, αντιστρέφοντας την πρόσφατη υπεραπόδοση αξίας, αλλά η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές πληθωρισμού / επιτοκίων την κάνει να κρατά στάση marketweight. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ