Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Μαϊ-2022 14:17

  Άνοδος χωρίς ρίσκο στο Χρηματιστήριο

  Άνοδος χωρίς ρίσκο στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σταθερή είναι πλέον η άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και θέλει να παραμείνει πάνω από τις 850 μονάδες, δεν φαίνεται να έχει διαθέσεις να αναρριχηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, υπό τον φόβο της διεθνούς αβεβαιότητας.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,85% στις 858,47 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 36 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,89% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.059,37 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη 2,81% στις 555,76 μονάδες.

  Η αγορά θα πρέπει να περάσει έναν ακόμη διεθνή κάβο κρατώντας έστω τα επίπεδα που είναι πιο κοντά στα πιο ασφαλή ύδατα των 900 μονάδων. Βέβαια οι εκτιμήσεις των αναλυτών μόνο αισιόδοξες δεν είναι, όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει κάτω από τις 870 μονάδες, αλλά οι 850 μονάδες δείχνουν κάποια στηρίγματα προς ώρας. 

  Οι πιθανότητες μπορεί να γείρουν προς το θετικό σενάριο εάν αποκλιμακωθούν οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποσαφηνίσει τις προθέσεις της για την πολιτική της και η επίδοση του ελληνικού ΑΕΠ δεν επηρεαστεί πολύ από τις μέχρι τώρα εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο. Ο στόχος για το ΑΕΠ που έχει ληφθεί υπόψη από τα περισσότερα χαρτοφυλάκια είναι για αύξηση 3% με 3,5%, με το επόμενο διάστημα να έχουμε μια πρώτη εικόνα για την επίδοση του πρώτου τριμήνου του έτους. 

  Την ίδια ώρα, σήμερα η εικόνα της αγοράς διαμορφώνεται θετικά από τα κέρδη στον τραπεζικό κλάδο και την Coca Cola, με τον ΟΤΕ να λειτουργεί αντίστροφα από τη χθεσινή του επίδοση. Χτες στήριξε τον Γενικό Δείκτη, με την ισχυρή άνοδό του, σήμερα όμως τον συγκρατεί με τις σημαντικές απώλειες που καταγράφει, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα σε μια ρηχή αγορά σαν την ελληνική.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank και η Alpha Bank σημειώνουν κέρδη 3,71% και 3,14% αντίστοιχα, με την Εθνική να είναι στο +2,12%. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Coca Cola, Quest, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Πειραιώς, ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ, με τις ΕΥΔΑΠ, Λάμδα και Τιτάν να μην έχουν μεταβολή. Στον αντίποδα, ο Σαράντης, η Aegean, ο ΟΠΑΠ και η Jumbo σημειώνουν ελεγχόμενες απώλειες, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να είναι στο -1,76% και ο ΟΤΕ στο -3,06%. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ