Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Μαϊ-2022 11:23

  Σε υψηλό 7ετίας το ρούβλι λόγω της στρατηγικής Πούτιν για το φυσικό άεριο

  163955543
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:48

  Το ρούβλι εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών έναντι του ευρώ, καθώς περισσότερες ξένες εταιρείες φαίνεται πως συμμορφώνονται με την απαίτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να στραφούν στο ρωσικό νόμισμα για το φυσικό αέριο.  

  Το ρούβλι εκτινάχθηκε έως και 9% έναντι του ευρώ, αγγίζοντας το ισχυρότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2015. Το ρωσικό νόμισμα ενισχύθηκε κατά 6,6% έναντι του δολαρίου στα 58,0625 στη Μόσχα. 

  Οι έλεγχοι κεφαλαίων, η κατάρρευση των εισαγωγών και η άνοδος των τιμών της ενέργειας άφησαν το ρούβλι περίπου 20% ισχυρότερο από ό,τι πριν από την εισβολή στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρεις μήνες. Η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην αγορά από την κεντρική τράπεζα δεν μπόρεσε να αντιστρέψει τις ανατιμήσεις, κάτι που θα μπορούσε να γίνει πρόβλημα για τον προϋπολογισμό, καθώς μεγάλο μέρος των εσόδων προέρχεται σε ξένο νόμισμα.

  Επιπλέον, πολλοί ξένοι πελάτες της Gazprom συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του Πούτιν ανοίγοντας λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα και ρούβλια με το δανειστικό σκέλος του γίγαντα φυσικού αερίου, την Gazprombank, για τη μεταφορά κεφαλαίων για μετατροπή.

  "Οι όγκοι συναλλαγών ευρώ σε ρούβλια είναι πολύ υψηλοί", δήλωσε ο George Vaschenko, επικεφαλής του τμήματος λειτουργιών του ρωσικού χρηματιστηρίου στη Freedom Finance LLC. "Φαίνεται ότι αυτό προκλήθηκε από τη μετατροπή σε ρούβλια των εσόδων σε σκληρό νόμισμα από τις εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη". 

  Οι συναλλαγές σε ευρώ έναντι του ρουβλίου στο Χρηματιστήριο της Μόσχας υπερδιπλασιάστηκαν  σε όγκο την Πέμπτη σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου της Μόσχας.

  Βάσει του νέου μηχανισμού, οι εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου πρέπει να ανοίξουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank για να διεκπεραιώσουν τις πληρωμές για το καύσιμο. Περίπου οι μισοί από τους περισσότερους από 50 ξένους πελάτες της Gazprom έχουν ήδη ανοίξει τέτοιους λογαριασμούς, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. 

  Δεν διευκρίνισε τις εταιρείες ή τις χώρες που συμμορφώθηκαν με τον νέο μηχανισμό πληρωμών, λέγοντας μόνο ότι ορισμένοι από τους μεγάλους πελάτες της Gazprom είτε έχουν πληρώσει για τις παραδόσεις είτε είναι έτοιμοι να πληρώσουν έγκαιρα, αποφεύγοντας κάποια διακοπή στη ροή αερίου.

  Τον περασμένο μήνα η Gazprom διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία λόγω μη συμμόρφωσης με το διάταγμα του Πούτιν. Η Φινλανδία είπε ότι υπάρχει "πραγματικός κίνδυνος" οι ροές φυσικού αερίου της να σταματήσουν αυτή την εβδομάδα, καθώς αρνείται να πληρώσει σε ρούβλια.

  "Η συναλλαγματική ισοτιμία θα μπορούσε ενδεχομένως να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο", δήλωσε ο Evgeny Koshelev στη Rosbank. "Η υπερχείλιση της ρευστότητας σε σκληρό νόμισμα δεν μπορεί να απορροφηθεί με εσωτερικά μέσα -- οι τράπεζες ενδιαφέρονται όλο και λιγότερο αφού δεν υπάρχει ζήτηση, ο πληθυσμός δεν έχει κανέναν τρόπο να τη χρησιμοποιήσει".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ