Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Μαϊ-2022 14:05

  Συντηρείται σε θετικό έδαφος το Χρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο - αγορές 21.12.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σταθερά ανοδικά, αλλά και οριοθετημένα, κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί μεν να δημιουργήσει και πάλι προϋποθέσεις διάσπασης της αντίστασης των 865 - 870 μονάδων, χωρίς όμως επιτυχία μέχρι τώρα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,87% στις 866,84 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 42 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,04% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.080,76 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 1,58% στις 564,11 μονάδες.

  Εάν ο Γενικός Δείκτης σήμερα δεν καταφέρει να διαπεράσει τις 870 μονάδες, τότε το επίπεδο θα έχει βάλει τρεις φορές στοπ στις όποιες αγοραστικές δυνάμεις είναι διατεθειμένες να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο. Αυτή είναι και η λέξη-κλειδί που χρησιμοποιούν τελευταία οι εγχώριοι αναλυτές, σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν ότι ενώ το ΧΑ διαθέτει αρκετές δυνάμεις, δεν μπορεί να τις ενεργοποιήσει ελέω του αρνητικού διεθνούς κλίματος.

  Και μπορεί σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές να κινούνται θετικά, όμως η πτωτική διαδρομή την οποία έχουν πάρει από τα τέλη Φεβρουαρίου, μαρτυρά τις έντονες κινήσεις risk off που λαμβάνουν χώρα. Και το ερώτημα που υπάρχει στη Λ. Αθηνών είναι εάν οι θετικοί καταλύτες που διαθέτει η εγχώρια αγορά είναι αρκετοί ώστε να ανακόψουν τα κύματα του risk off να περάσουν τα "ελληνικά σύνορα".

  Μέχρι στιγμής το ΧΑ δεν έχει με το μέρος του τα τεχνικά δεδομένα, καθώς η διολίσθηση κάτω από τον εκθετικό μέσο των 200 ημερών ανέτρεψε και το τελευταίο ανοδικό σήμα, το μακροπρόθεσμο. Τώρα, πρέπει να διαπεράσει οπωσδήποτε τις 870 μονάδες και να προσεγγίσει τις 900 μονάδες αν θέλει να επαναφέρει την τεχνική του εικόνα σε θετική. Αυτό δεν αναμένεται βέβαια άμεσα, καθώς οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η πτώση παγκοσμίως δεν έχει τελειώσει, επηρεάζοντας και τις μικρές περιφερειακές αγορές, όπως η ελληνική.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Quest σημειώνει κέρδη 4,20%, με την Titan να είναι στο +3,01% και τις ΟΠΑΠ, Alpha Bank και Εθνική να ακολουθούν με άνοδο άνω του 2%. Άνω του +1% κινούνται οι Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Eurobank, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ και Βιοχάλκο.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, Σαράντης και Aegean, ενώ οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ δεν έχουν μεταβολή. Στον αντίποδα, η Πειραιώς και η ΓΕΚ Τέρνα σημειώνουν μικρές απώλειες, με τον ΟΤΕ να είναι στο -1,90%. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ