Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Μαϊ-2022 08:22

  A-quant: Αναπόφευκτη η επερχόμενη ύφεση

  A-quant: Αναπόφευκτη η επερχόμενη ύφεση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στον χώρο των γεωπολιτικών εξελίξεων, η διεθνής ένταση παραμένει και ο πόλεμος στην Ουκρανία καλά κρατεί. Η κατάσταση δείχνει μάλλον επιδεινούμενη εφόσον η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν διατυπώσει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ με διαδικασίες-εξπρές και αυτό είναι κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στη Ρωσία η οποία απειλεί με οικονομικά και στρατιωτικά μέσα αυτές τις δύο χώρες. Ήδη έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία προς την Φινλανδία.

  Στον αμιγώς οικονομικό χώρο, το μεγάλο πρόβλημα που ακούει στο όνομα πληθωρισμός συνεχίζει να απασχολεί διεθνείς αγορές, τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πληθωρισμό 8.3% τον Απρίλιο, το οποίο είναι σαφώς κάτω από το 8.5% του Μαρτίου αλλά πάνω από το 8.1% που προέβλεπαν οι αγορές. Ο Jerome Powell, επικεφαλής της Fed, δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη του, πώς είναι πολύ πιθανό στις δύο επόμενες συναντήσεις της Fed, να υπάρξουν αυξήσεις των επιτοκίων κατά 0.50%.Το επενδυτικό συναίσθημα είναι σαφώς αρνητικό και αυτό αποτυπώνεται για ακόμα μία φορά στη διόρθωση που είχαν οι αμερικανικοί δείκτες μετοχών και αυτή την εβδομάδα.

  Στην Ευρώπη, η κατάσταση παραμένει λίγο ως πολύ αμετάβλητη με την Christine Lagarde να δηλώνει πώς μετά η λήξη της ποσοτικής χαλάρωσης στο τρίτο τρίμηνο του 2022, υπάρχει πιθανότητα για αύξηση των επιτοκίων. Αυτή η καθυστερημένη αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ευνοεί περισσότερο τις Ευρωπαϊκές αγορές μετοχών που αποδίδουν καλύτερα σε σχέση με τις αμερικανικές.

  Το δολάριο συνεχίζειτην φρενήρη ανοδική του πορεία έχοντας βρεθεί σε υψηλά επίπεδα 20 περίπου ετών αφού η σφιχτή νομισματική πολιτική, οι αυξήσεις των επιτοκίων Fed και το αρνητικό επενδυτικό συναίσθημα ευνοούν το αμερικανικό νόμισμα. Αντιθέτως νομίσματα όπως είναι το ευρώ και η στερλίνα σημειώνουν μεγάλες απώλειες όχι μόνο λόγω των κεντρικών τραπεζών τους αλλά και λόγω των περισσότερων επιπτώσεων που θα έχει στην οικονομία τους ο πόλεμος στην Ουκρανία.Ο χρυσός, παρασυρόμενος από τη μεγάλη ορμή του δολαρίου συνεχίζει πτωτικά ενώ και το πετρέλαιο κινήθηκε ελαφρώς πτωτικά, την εβδομάδα που μας πέρασε.Αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη πτώση των περισσότερων κρυπτονομισμάτων μετά τη θύελλα που επικράτησε στο Lunaκαι στο Terra, όπως θα δούμε παρακάτω. Τέλος, υπήρξε μία μικρή αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων, με το αμερικανικό 10ετές να υποχωρεί στο 2.93%, έχοντας βρεθεί μεσοβδόμαδα αρκετά πάνω από το 3%.

  Το μεγάλο θέμα του πληθωρισμού θα απασχολήσει τις αγορές και αυτή την εβδομάδα, με την ανακοίνωση της τιμής του στην Ευρωζώνη. Τον πληθωρισμό για το μήνα Απρίλιο θα ανακοινώσουν επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς ενώ σημαντικές κρίνονται και ανακοινώσεις για το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και για τις λιανικές πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κίνα.

  S&P500

  Με πτωτικές τάσεις έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,014 μονάδες και απώλειες που προσέγγισαν το 2.40%. Για έξι συνεχείς εβδομάδας ο δείκτης σημειώνει απώλειες αφού το επενδυτικό κλίμα πλήττεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και λόγω της δυναμικής παρέμβασης από τη Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, μέσω σφιχτής νομισματικής πολιτικής και αυξήσεων των επιτοκίων, εξελίξεις που δεν ευνοούν τις αγορές μετοχών. Μόνο την Παρασκευή ο δείκτης πήρε κάποιες ανάσες και επανήλθε πάνω από τις 4,000 μονάδες αλλά νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα, τα futures του SP500 άνοιξαν έντονα αρνητικά, με βάση τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα της Κίνας που ανακοινώθηκαν νωρίτερα: τον Απρίλιο η βιομηχανική παραγωγή έπεσε κατά 2.9% και οι λιανικές πωλήσεις κατά 11.1%. Έτσι ο SP500 βρίσκεται και πάλι κάτω από τις 4,000 μονάδες και όσο το κλίμα θα επιδεινώνεται, θα πλησιάζει προς τις 3,855 μονάδες που ήταν και το χαμηλό της προηγούμενης εβδομάδας.

  DAX40

  Ανοδικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 14,042 μονάδες και κέρδη που ξεπέρασαν το 2.60%. Ο DAX40 όπως και οι περισσότεροι Ευρωπαϊκοί δείκτες μετοχών συνεχίζουν αυτόν τον καιρό να έχουν καλύτερες αποδόσεις από τους αμερικανικούς γιατί υπάρχει απόκλιση στη συμπεριφορά των κεντρικών τραπεζών: η Fed έχει ανεβάσει ήδη τα επιτόκια και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση πως θα το κάνει ξανά στο 2022 ενώ από την ΕΚΤ υπάρχουν δηλώσεις για την πρώτη πιθανή αύξηση επιτοκίων μετά τον Ιούλιο. Η απειλή για ύφεση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είναι πιθανό να μην αφήσει την ΕΚΤ να κάνει όσο σφιχτή νομισματική πολιτική θα ήθελε για να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Οι 14,320 μονάδες που είναι η υψηλή τιμή τριών εβδομάδων είναι η επόμενη αντίσταση για τον δείκτη που κάτω από τις 14,000 μονάδες, μάλλον εμφανίζει σημάδια κόπωσης της ανοδικής του αντίδρασης.

  FTSE100

  Ανοδικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,408 μονάδες, έχοντας κέρδη λίγο πάνω από 0.30%. Σχεδόν στο σύνολό τους τα κέρδη αυτά προήλθαν από την Πέμπτη και μετά, όταν και ανακοινώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα για το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αγορές θεώρησαν πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα αναγκαστεί να σταματήσει ως ένα βαθμό την σφιχτή νομισματική πολιτική και τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων, όσο μια ύφεση μέσα στο 2022 έχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανιστεί. Το ΑΕΠ, η μεταποίηση και η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο είχαν μεγάλη απόκλιση σε σχέση με τις προσδοκίες των αγορών. Ο δείκτης πάντως από τα μέσα του Απριλίου έχει πάρει μια καθοδική κλίση που ακόμα δεν έχει αλλάξει και αν βρεθεί κάτω από τις 7,300 μονάδες, μάλλον η πτωτική τάση θα ενταθεί.

  Χρυσός

  Έντονα πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό, με κλείσιμο κοντά στα $1,810 και απώλειες κοντά στο 4%. Το οικονομικό περιβάλλον με τα αυξανόμενα επιτόκια και τις υψηλές αποδόσεις των ομολόγων προκαλεί μεγάλες πιέσεις στις τιμές του χρυσού, με την κατάσταση να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο με την εικόνα του ισχυρού δολαρίου, στο οποίο όπως έχουμε επανειλημμένως αναφέρει, αποτιμάται ο χρυσός. Η εβδομαδιαία πτώση ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουμε δει μέσα στο έτος και προφανώς θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν ο χρυσός δεν αποτελούσε επιλογή ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου και αντιστάθμισης των πληθωριστικών απωλειών εισοδήματος από πολλούς επενδυτές. Οι επόμενες στηρίξεις τιμών σε μια ενδεχόμενη συνέχιση της πτωτικής τάσης, βρίσκονται στα $1,750 και στα $1,720.

  Πετρέλαιο

  Ελαφρώς πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $110.08, εμφανίζοντας απώλειες που προσέγγισαν το 0.40%. Η ανάμεικτη εικόνα στην αγορά πετρελαίου δημιουργεί αυτές τις σταθεροποιητικές τάσεις. Από τη μία υπάρχει ο φόβος για πλήγμα στην προσφορά λόγω της κατάστασης στη Ρωσία και των κυρώσεων από τις χώρες της Δύσης. Από την άλλη όμως, το κινεζικό lockdown και οι ανησυχίες πως οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων και η σφιχτή νομισματική πολιτική από πολλές κεντρικές τράπεζες, μπορούν να προκαλέσουν ύφεση και συνεπώς λιγότερη ζήτηση, εξισορροπούν την κατάσταση. Όπως αναφέρει και η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας (ΙΕΑ), οι ΗΠΑ και οι χώρες της Μέσης Ανατολής ίσως καταφέρουν να εξισορροπήσουν το κενό στην παραγωγή από τις κυρώσεις στη Ρωσία, μέσω αντίστοιχης αύξησης στη δική τους παραγωγή. Οι ανησυχίες πάντως μπορεί να ενταθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα γιατί οι καλοκαιρινοί μήνες απαιτούν περισσότερη ενέργεια, λόγω των κλιματιστικών και των αυξημένων μεταφορών. Πάνω από τα $111.30, τα έντονα ανοδικά σενάρια μπορεί να επανέλθουν αλλά όσο οι τιμές απομακρύνονται πτωτικά από τα $110, ενδέχεται το διορθωτικό σενάριο να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επικράτησης.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Έντονα πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURUSD που άνοιξε στο 1.0535 και έκλεισε στο 1.0406. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της πτώσης συνέβη την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ γιατί οι αγορές το εξέλαβαν πώς έναν επιπλέον παράγοντα που θα αναγκάσει την Fed σε σκληρή νομισματική πολιτική και σε συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων. Κάποιες χλιαρές και χωρίς μεγάλη ένταση δεσμεύσεις από το χώρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων μετά τον Ιούλιο δεν ήταν ικανές να αναστρέψουν το κλίμα. Το κλίμα δεν γύρισε θετικό για το ευρώ ούτε μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στη Γερμανία στο υπερβολικά υψηλό 7.8% για το μήνα Απρίλιο. Το ευρώ βρήκε μία μικρή στήριξη την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη όπου το αποτέλεσμα ήταν σχετικά καλύτερα από το αναμενόμενο και έτσι το EURUSD μπόρεσε να κλείσει πάνω από το 1.04.Η ισοτιμία είναι φανερό πως βρήκε ένα εμπόδιο στην περαιτέρω πτώση της, στην βασική στήριξη στο 1.0340 - 1.0350 αλλά αν το δολάριο συνεχίσει δυναμώνει, μάλλον θα υπάρξει καθοδική διάσπαση.Η ανοδική αντίδραση θα αρχίσει να αποκτά μεγαλύτερη υπόσταση πάνω από το 1.0640.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε στο 1.2342 και έκλεισε στο 1.2259. Εκτός από τη δύναμή του δολαρίου που συμβάλλει καθοριστικά στις πτωτικές τάσεις της ισοτιμίας τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, η στερλίνα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα κυρίως λόγω της κακής μακροοικονομικής εικόνας που παρουσιάζει το Ηνωμένο Βασίλειο τον τελευταίο καιρό. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη κάνει τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων τους τελευταίους μήνεςκαι ίσως προβεί και σε άλλες στο εγγύς μέλλον αλλά τα οικονομικά αποτελέσματα της χώρας, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν, το ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2022,η βιομηχανική παραγωγή, η μεταποίηση, το εμπορικό ισοζύγιο και μία σειρά ακόμα οικονομικών μεγεθών που σχεδόν στο σύνολό τους όλα ήταν κάτω από τις εκτιμήσεις των αγορών. Φαίνεται πως η οικονομία στο Ηνωμένο Βασίλειο πλήττεται πολύ περισσότερο από τον πόλεμο σε σχέση με ότι αρχικά είχε προβλεφθεί και αυτό αποτυπώνεται έντονα στην ισοτιμία της στερλίνας με το αμερικανικό δολάριο. Την Παρασκευή υπήρξε μία μικρή ανάκαμψη που για να έχει συνέχεια πρέπει να δούμε τιμές πάνω από το 1.24 αλλά αν συνεχιστεί η ίδια εικόνα, τότε το τελευταίο εμπόδιο για το δρόμο προς το 1.20, είναι η στήριξη στο 1.2075.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Πτωτικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το USDJPY, μετά από εννιά στη σειρά ανοδικές εβδομάδες, με άνοιγμα στο 130.49 και κλείσιμο στο 129.25. Το αμερικανικό δολάριο συνέχισε την ανοδική του πορεία αλλά η ισοτιμία επηρεάστηκε εμφανώς από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων αφού το Αμερικανικό 10ετές βρέθηκε κάτω από το 3%.Επιπλέον,με βάση την πρόσφατη ανακοίνωση για τον πληθωρισμό στην Ιαπωνία, ο οποίος βρέθηκε σε σχετικά υψηλές τιμές, δεν αποκλείεται η τράπεζα της Ιαπωνίας να πάρει μία στροφή από την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική και τα αρνητικά επιτόκια που διατηρεί εδώ και πολύ καιρό.Τα μακροοικονομικά αποτελέσματα στην Ιαπωνία ήταν λίγα την περασμένη εβδομάδα αλλά κρίθηκαν θετικά από τις αγορές. Επίσης το Ιαπωνικό νόμισμα θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο και ίσως λάβει τέτοια χαρακτηριστικά στο προσεχές μέλλον. Όσο η ισοτιμία διατηρείται κάτω από το 130 τόσο το διορθωτικό σενάριο κερδίζει περισσότερους πόντους αλλά τυχόν στέρεη ανοδική διάσπαση αυτού του επιπέδου,μάλλον θα κάνει τη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας μία μικρή παρένθεση.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Έντονα πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε στο 137.56 και έκλεισε στο 134.51. Εκτός από την ενίσχυση του ιαπωνικού νομίσματος λόγω των χαρακτηριστικών που έχειως ασφαλής λύση, μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι αποδόσεις των ομολόγων.Η συγκεκριμένη ισοτιμία επηρεάζεται κυρίως από τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων και το γερμανικό δεκαετές την προηγούμενη εβδομάδα έπεσε στο 0.94%, έχοντας ανοίξει στο 1.19%. Πρόκειται για μία πτώση της τάξης του 25%, δικαιολογώντας απόλυτα τις ισχυρές καθοδικές πιέσεις στο EURJPY. Αν αυτή η πορεία συνεχιστεί, το επόμενο εμπόδιο βρίσκεται στη στήριξη του 133.50 ενώ σημαντική αντίσταση δεν υπάρχει μέχρι το 138.30.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8532 και έκλεισε στο 0.8488. Το παράδοξο είναι πως η ισοτιμία είχε μία ανοδική τάση μέχρι την Πέμπτη όπου και ανακοινώθηκαν μία σειρά απόαρνητικά οικονομικά αποτελέσματα για το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά η στερλίνα σε σχέση με το ευρώ ενδυναμώθηκε αρκετά.Φαίνεται πως πεποίθηση των αγορών είναι ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα επηρεαστεί πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Το EURGBP έκλεισε πολύ κοντά στα χαμηλά της εβδομάδας, απέχοντας ελάχιστα από τη σημαντική στήριξη στο 0.8465. Την Τρίτη ανακοινώνεται η ανεργία στο Ηνωμένο Βασιλείου και την Τετάρτη με διαφορά λίγων ωρών ανακοινώνονται ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και στο Ηνωμένο Βασίλειο και έτσι η τάση και η μεταβλητότητα θα κριθούν κυρίως αυτές τις μέρες. Σημαντική παραμένει η τιμή ορόσημο στο 0.85.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Σταθεροποιητική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCAD, το οποίο άνοιξε και έκλεισε στην περιοχή τιμών λίγο πάνω από το 1.29. Υπήρχε μία ξεκάθαρη ανοδική τάση μέχρι την Πέμπτη αλλά από νωρίς την Παρασκευή ασκήθηκαν έντονες καθοδικές πιέσεις.Οι πιέσεις αυτές, οφείλονται κυρίως στο συνδυασμό της ανόδου της τιμής του πετρελαίουπου συνήθως ευνοεί το νόμισμα του Καναδά καιτων πιέσεων που ασκήθηκαν στο αμερικανικό νόμισμα λόγω της ανοδικής αντίδρασης τωναμερικανικών δεικτών μετοχών. Το οικονομικό ημερολόγιο του Καναδά ήταν άδειο την προηγούμενη εβδομάδα και έτσι δεν υπήρχαν μακροοικονομικοί παράγοντες να επηρεάσουν την ισοτιμία αλλά την τρέχουσα εβδομάδα ανακοινώνεται ο πληθωρισμός στον Καναδά και αναλόγως την τιμή του, το δολάριο της χώρας ίσως αποκτήσει συγκεκριμένη τάση. Προφανήςβραχυπρόθεσμος στόχος των αγοραστών του USDCAD, παραμένει η τιμή ορόσημο του 1.30.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Έντονα ανοδική πορεία είχε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.9863 και το κλείσιμο στο 1.0021. Μετά από έξι στη σειρά ανοδικές εβδομάδες, το USDCHF κατάφερε να επανέλθει πάνω από την ισοτιμία 1:1,ύστερα από τον Δεκέμβριο του 2019. Tο πολύ ισχυρό αμερικανικό δολάριο με τη σφιχτή νομισματική πολιτική που αναπτύσσεται και τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων δεν αφήνει πολλά περιθώρια για άλλες εξελίξεις αφού η Ελβετία λόγω του σχετικά χαμηλού πληθωρισμού εμμένει στα αρνητικά επιτόκια της τάξης του -0.75%. Ένας άλλος επιβαρυντικός παράγοντας για το ελβετικό φράγκο είναι σίγουρα και οι μεγάλες πιέσεις που δέχονται οι τιμές του χρυσού αυτό τον καιρό μιας και ο χρυσόςέχει έντονη συσχέτιση με το νόμισμα της Ελβετίας.Η τάση είναι σαφώς ανοδική και λογικό είναι ο επόμενος στόχος των αγοραστών, να είναι κοντά στην αντίσταση του 1.0240.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD, το οποίο άνοιξε στο 0.7065 και έκλεισε στο 0.6937. Στις αρχές του έτους, η ισοτιμία είχε βρεθεί και πάλι κάτω από το 0.70 αλλά αυτή τη φορά η πτώση θεωρείται ισχυρότερη γιατί τα χαμηλά εβδομάδας ήταν στο 0.6828 που είναι και η χαμηλότερη τιμή των τελευταίων δύο ετών περίπου. Το AUDUSD δεν μπόρεσε να ανακάμψει ούτε λόγω της πρόσφατης αύξησης των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αυστραλίας αφού η δύναμη του αμερικανικού νομίσματοςκαι η αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, δεν αφήνουν περιθώρια ανάκαμψης. Ο πληθωρισμός στην Κίνα ανακοινώθηκε για το μήνα Απρίλιο στο 2.1%,τιμή που δεν φαίνεται να αλλάζει τα σχέδια των Κινέζων για τη νομισματική τους πολιτική. Την Τρίτη ανακοινώνονται στην Αυστραλία τα πρακτικά για τη νομισματική πολιτική της χώρας ενώ την Πέμπτη ανακοινώνεται η ανεργία.Αν υπάρξει αντίδραση πάνω από το 0.70 υπάρχουν ελπίδες περαιτέρω ανάκαμψης, ειδάλλως η πτωτική πορεία αναμένεται να συνεχιστεί.

  Bitcoin

  Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $31,295 με απώλειες που ξεπέρασαν το 8%. Η πτώση μέσα στην εβδομάδα ήταν πολύ μεγαλύτερη, με τιμές για το Bitcoin που έπεσε ακόμα και κοντά στα $25,000 αλλά σε αυτά τα υπερπωλημένα επίπεδα, βρέθηκαν επενδυτές που παρείχαν στήριξη και έτσι η τιμή επανήλθε πάνω από τα $30,000. Το Bitcoin, τα περισσότερα κρυπτονομίσματα και ειδικά τα stablecoin υπέστησαν την περασμένη εβδομάδα ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα στην μέχρι τώρα ιστορία τους. Το LUNA και το συνδεδεμένο με αυτό stablecoin Terra, υπέστησαν πραγματική καθίζηση. Το μεν LUNA σχεδόν μηδενίστηκε ενώ το Terra που ως stablecoin θα έπρεπε να διατηρεί σταθερή ισοτιμία περίπου 1:1 με το αμερικανικό δολάριο, έφτασε μέχρι τα 13 cents. Η αναστάτωση στις τάξεις των οπαδών και των επενδυτών ήταν πολύ μεγάλη. Αρκετοί αναλυτές πάντως, υποστηρίζουν πως τα κρυπτονομίσματα και γενικότερα η αποκεντρωμένη οικονομία (DeFi) είναι μια εξέλιξη η οποία θα υπάρχει και στο μέλλον, έστω κι αν υπάρχουν τέτοια πλήγματα. Ο Matt Levine από το Bloomberg, χαρακτηριστικά είπε πως "έστω κι αν τα περισσότερα κρυπτονομίσματα μηδενίσουν την τιμή τους στα πέντε επόμενα χρόνια, θα υπάρχει συνεχής ενσωμάτωσή τους την πραγματική οικονομία, περισσότερες εταιρείες θα είναι μεγάλες και σημαντικές και θα συνεργάζονται με άλλες εταιρείες". Τεχνικά μιλώντας, υπάρχει ευκαιρία περαιτέρω ανάκαμψης πάνω από τα $31,500 αλλά κάτω από τα $30,000 και ειδικότερα κάτω από τα $28,800, το κλίμα είναι αρνητικό και επιβαρυμένο.

   

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ