Τετάρτη, 11-Μαϊ-2022 17:38
Καθηλωμένο στη ζώνη των 860 μονάδων το Χρηματιστήριο

Ούτε σήμερα κατάφερε να ξεφύγει από τη ζώνη των 860 μονάδων το χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τράπεζες και να αναδεικνύονται πάλι το μεγάλο βαρίδι στην ανάκαμψη της αγοράς.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,21% στις 862,66 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 877,25 μονάδων (+1,91%) και 859,71 μονάδων (-0,13%).
Ο τζίρος ανήλθε στα 86,85 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 36,43 χιλ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,3 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,18%, στις 2.072,22 μονάδες, ενώ στο +1,27% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.410,94 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,02% στις 571,15 μονάδες.
Όσο και να προσπάθησαν και σήμερα οι αγοραστές, οι πιέσεις που ασκήθηκαν στις τράπεζες (κυρίως), ήταν η βασική αιτία της καθήλωσης του γενικού δείκτη στη ζώνη των 860 μονάδων για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Άλλωστε και μόνο ο απολογισμός από τις 702 μονάδες στις 21 Απριλίου του τραπεζικού δείκτη, στις 572 μονάδες σήμερα, είναι αρκετός για να φανεί ότι ο κλάδος βρίσκεται εγκλωβισμένος στη δίνη του risk off, λόγω των επί τα χείρω αναθεωρημένων εκτιμήσεων για την οικονομία.
Τεχνικά, μάλιστα, σύμφωνα με τον Απ. Μάνθο της Aenaon Markets, τα ημερήσια και εβδομαδιαία διαγράμματα τόσο του Τραπεζικού Δείκτη όσο και των τεσσάρων τραπεζικών οίκων φανερώνουν πλέον έντονο προβληματισμό. Η καθοδική κίνηση έχει διαλύσει στο πέρασμά της ισχυρές στηρίξεις όπως αυτές στις 650, 625, 600 και τώρα τελευταία δοκιμάζει και τις αντοχές των 570 μονάδων. Κάτω από εκεί ο δείκτης δεν έχει κάτι με "σθένος” απώθησης έως τα χαμηλά της 08/03 στις 505 μονάδες ή άλλο ένα δηλαδή -12,5% από το χθεσινό κλείσιμο στις 577 μονάδες.
Άλλωστε, όπως επισημαίνει σε σημερινή της έκθεση η DBRS, μια πιο μακροχρόνια επίδραση στις τιμές των εμπορευμάτων και τον πληθωρισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη την Ελλάδα, ενώ ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και τα νοικοκυριά.
Και όλα αυτά την ώρα που η απόδοση του δεκαετούς βρίσκεται στο 3,49%, επηρεάζοντας και το κόστος δανεισμού των ελληνικών εισηγμένων. Την ώρα δηλαδή που το εγχώριο επιχειρείν αναζητά τρόπους συμμετοχής στην πορεία της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, η ΕΚΤ θα προσπαθήσει να ελέγξει την προσφορά χρήματος, ώστε να θέσει και όριο στον ολοένα και αυξανόμενο πληθωρισμό.
Το επιβεβαίωσε μάλιστα και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σήμερα αυτό, δηλαδή ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να έλθει εβδομάδες μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων στις αρχές του επομένου τριμήνου. Δηλαδή τον Ιούλιο.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο σημείωσε κέρδη 5,12%, με τον Σαράντη και την Quest να ακολουθούν με +2,99% και +2,18%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Titan, Ελληνικά Πετρέλαια και Πειραιώς, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Lamda, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και Μυτιληναίος.
Στον αντίποδα, άνω του 1% ήταν η πτώση σε Alpha Bank, Jumbo και Εθνική, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Eurobank, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή και Ελλάκτωρ. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΟΛΠ και ΔΕΗ.