Τετάρτη, 11-Μαϊ-2022 17:13
Ο πληθωρισμός "λυγίζει" τη Wall - Νέα βουτιά ο Nasdaq

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:06
Με την τεχνολογία για ακόμα μία συνεδρίαση στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς δείχνουν να παραδίνονται στις πιέσεις μετά τη νέα ψυχρολουσία από τον πληθωρισμό.
Ειδικότερα, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται πλέον με πτώση 0,4% στις 32.034 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 υποχωρεί κατά 0,8% στις 3.970 μονάδες, ενώ όπως προαναφέρθηκε ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq κάνει νέα βουτιά 2% στις 11.497 μονάδες, παρότι είχε βρεθεί κοντά και στο +1%.
Στο θέμα της ημέρας, ο πληθωρισμός στη χώρα κινήθηκε με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις τον Απρίλιο, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και κατά 8,3% σε ετήσια, ενώ η αγορά περίμενε +0,2% και +8,1% αντίστοιχα.
Ακόμα σημαντικότερο κρίνεται ίσως το γεγονός ότι ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα, αυξήθηκε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση όταν η αγορά περίμενε αύξηση 0,4%, κάτι που δείχνει ότι η αύξηση των τιμών διαχέεται γενικότερα πλέον.
Χαρακτηριστική ήταν η κατακόρυφη πτώση που σημείωσαν τα futures των δεικτών όταν ανακοινώθηκαν τα στοιχεία, ενώ μέχρι τότε έδειχναν προς ανοδική συνεδρίαση.
Όπως σημειώνει ο επικεφαλής χρηματοοικονομικός αναλυτής της Bankrate, Γκρεγκ ΜακΜπράιντ, "ο ρυθμός της αύξησης των τιμών μετριάστηκε, αλλά όχι τόσο όσο αναμενόταν".
"Εξαιρώντας τη μείωση των τιμών της ενέργειας – η οποία φαίνεται να έχει ξεπεραστεί πλέον – οι αυξήσεις ήταν ευρείες. Το γεγονός ότι ο ρυθμός έπεσε από το 8,5% στο 8,3% ίσως μας δελεάζει να πούμε ότι είδαμε την κορύφωσή του, αλλά και αυτό είχε γίνει και στο παρελθόν, όπως τον περασμένο Αύγουστο", προσθέτει.
Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων άλλωστε, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ανέβηκε ξανά πάνω από το 3%, ωστόσο επίσης αποκλιμακώθηκαν οι πιέσεις και πλέον βρίσκεται στο 2,944%.
Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πως τα δεδομένα υποδεικνύουν πως η Fed βρίσκεται πίσω από την καμπύλη του πληθωρισμού, κάτι που ίσως ασκήσει πίεση στην κεντρική τράπεζα να αναλάβει πιο επιθετική στάση στην πολιτική της.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής επιτοκίων της BMO Ίαν Λίνγκεν, "τα assets ρίσκου βρίσκονται υπό πίεση και τα futures γύρισαν στο κόκκινο, βάσει της υπόθεσης ότι η Fed θα αναγκαστεί να συνεχίσει τις αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσεις και μετά τις συναντήσεις Ιουνίου και Ιουλίου για τις οποίες έχει ήδη δοθεί σήμα".
Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλος δείκτης S&P 500 βρίσκεται πλέον στο -17% από τα υψηλά του, έπειτα από μια οπισθοχώρηση που πραγματοποιήθηκε φέτος λόγω των φόβων για ανεξέλεγκτο πληθωρισμού που ωθεί την Fed σε επιθετική σύσφιξη πολιτικής.
Σε εταιρικό επίπεδο, η μετοχή της Coinbase γκρεμίζεται με απώλειες άνω του 26%, αφότου είδε τα έσοδά της να βυθίζονται κατά 27% στο τρίμηνο.
Η Toyota σημειώνει επίσης σημαντικές απώλειες 4,5%, καθώς στο guidance που έδωσε εκτιμά ότι τα λειτουργικά της κέρδη μπορούν να υποχωρήσουν έως και κατά 20% στο τέλος του έτους.
Να δώσει στήριξη στην αγορά επιχειρεί η Chevron που με +2,3% βρίσκεται στην κορυφή του Dow Jones, ενώ οι Merck κα Dow Inc ενισχύονται κατά άνω του 2%.
Αντίθετα, βαρίδια για ακόμα μία συνεδρίαση είναι οι τίτλοι των Big Tech με την Apple στο -3% και την Microsoft στο -2,4% από την υψηλή κεφαλαιοποίηση του Dow, ενώ η Amazon χάνει επίσης 2,4% και η μητρική της Facebook η Meta βυθίζεται με -4%.