Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Μαϊ-2022 11:04

  Ανακάμπτει από το πτωτικό σερί το Χρηματιστήριο

  Βρίσκει ερείσματα για τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Να σταματήσει το εξαήμερο πτωτικό σερί επιχειρεί σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας σημαντικές στηρίξεις από το θετικό κλίμα των ευρωαγορών, αλλά και από τις κινήσεις των αγοραστών μετά την πτώση του τελευταίου διαστήματος.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,90% στις 866,89 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 10 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,10% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.090,36 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 1,56% στις 587,38 μονάδες.

   

  Μπορεί τον Απρίλιο οι ξένοι να προτίμησαν μεγάλες θέσεις στη Λ. Αθηνών, καθώς όπως έδειξαν και τα στοιχεία της AxiaNumbers είχαμε σημαντικές εισροές από ξένους, αλλά ο Μάιος δεν έχει αρχίσει καλά. Ο Γενικός Δείκτης μετά από 6 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις σημειώνει απώλειες 7,12%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο τραπεζικός δείκτης έχει 9 συνεχόμενες πτωτικές με τις απώλειες ανέρχονται στο 16,34%.

  Βέβαια, οι κινήσεις αυτές συνδέονται από πολλούς με τις ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI της εξαμηνιαίας αναθεώρησης, οι οποίες αναμένονται την Πέμπτη. Οι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν την 1η Ιουνίου 2022, ενώ την προηγούμενη συνεδρίαση της εφαρμογής η συναλλακτική δραστηριότητα εμφανίζεται αυξημένη, καθώς οι επενδυτές που ακολουθούν τους δείκτες λαμβάνουν τις θέσεις τους τόσο όσον αφορά τις μεταβολές στις μετοχές όσο και τις σταθμίσεις.

  Και όλα αυτά την ώρα που η JP Morgan τονίζει ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιωθεί σημαντικά και η "κανονικότητα" είναι εφικτή. Ωστόσο, η ανησυχία είναι ότι στο εξής ο κλάδος μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μέσο τραπεζικό story με "λίγη ανάπτυξη και κάποια απόδοση κεφαλαίου", περιορίζοντας τις τιμές των μετοχών χαμηλότερα από τα επίπεδα της δίκαιης αποτίμησης.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Coca Cola σημειώνει κέρδη 3,06%, με την Εθνική να ακολουθεί με άνοδο 2,81%. Άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Titan, Μυτιληναίο, ΑΔΜΗΕ, Σαράντη, Alpha Bank, Jumbo, ΟΠΑΠ και Quest.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Eurobank, ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, ΔΕΗ και Aegean, με τις Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ να μην έχουν μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ και Motor Oil, με τη Λάμδα και την ΕΥΔΑΠ να σημειώνουν απώλειες 1,03% και 1,86% αντίστοιχα. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ