Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 08-Μαϊ-2022 12:00

  Ελπίδες στους "ταύρους" των αγορών έδωσε η Fed

  Στη διελκυστίνδα της αβεβαιότητας το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tης Ελευθερίας Κούρταλη

  Αφορμή και ελπίδα έδωσαν στους long και στους "ταύρους" των αγορών οι αποφάσεις της Fed την περασμένη εβδομάδα και το μήνυμα για "ομαλή προσγείωση" και όχι… επίθεση σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, με τις μετοχές διεθνώς να παίρνουν σημαντική ανάσα εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας που προκαλεί το μέτωπο του πολέμου και το πληθωριστικό σοκ που ταλανίζει τις οικονομίες.

  Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, έδωσε στους επενδυτές μια ελπίδα ότι η Fed είναι απίθανο να γίνει πιο επιθετική τους επόμενους μήνες, αν και λίγοι βλέπουν λόγο για μακροπρόθεσμη αισιοδοξία ενόψει της εκτίναξης του πληθωρισμού και των φόβων για επιβράδυνση της ανάπτυξης.

  H Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης για πρώτη φορά μετά το 2000, ενώ αποφάσισε την έναρξη περιορισμού του ενεργητικού της. Ειδικότερα, από τον Ιούνιο και για τρεις μήνες, από τα κρατικά ομόλογα που λήγουν στη διάρκεια ενός μήνα θα επανεπενδύεται ποσό ίσο με το συνολικό κεφάλαιο που λήγει μείον 30 δισ. δολ., ενώ από τα τιτλοποιημένα στεγαστικά ομόλογα θα αφαιρείται ποσό 17,5 δισ. δολ. Από τον Σεπτέμβριο και μετά θα αφαιρούνται ποσά 60 δισ. και 35 δισ. δολ. αντίστοιχα. Η μείωση του ενεργητικού θα συνεχιστεί έως ότου η Fed κρίνει ότι η ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει επαρκής για την αποτελεσματική άσκηση της νομισματικής πολιτικής της σε καθεστώς άπλετης ρευστότητας (ample reserves regime).

  Ωστόσο, η Fed είπε ότι μεγαλύτερες αυξήσεις (άνω των 50 μ.β) δεν ήταν στο τραπέζι των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, κατευνάζοντας τους φόβους ορισμένων επενδυτών ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στις προσεχείς συνεδριάσεις.

  Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν εάν οι αγορές "άκουσαν" τη Fed. Πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να την αναγκάσουν σε μια πιο επιθετική στάση, και ορισμένοι επενδυτές συνεχίζουν να πιστεύουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήταν αρχικά πολύ αργοί στην αντίδραση στον αυξανόμενο πληθωρισμό και θα χρειαστεί να αυξήσουν τα επιτόκια περισσότερο από το αναμενόμενο.

  Όπως σχολιάζει η PIMCO, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατάφερε να επιτύχει τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από το 2000, ενώ την ίδια στιγμή εξέπληξε θετικά τις αγορές. Τα κύρια νέα από τη συνέντευξη Τύπου ήταν ότι ο Πάουελ "ηρέμησε" τις ανησυχίες για αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης που είχαν αρχίσει να τιμολογούν οι αγορές. Ενώ η δήλωση επικεντρώθηκε μόνο στους κινδύνους πληθωρισμού και ο Πάουελ υπογράμμισε ότι η Fed επικεντρώνεται απόλυτα στο να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο, αναγνώρισε επίσης ότι η Fed πρέπει να είναι ευέλικτη και να κινείται ανάλογα με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για την οικονομία. Αυτό συνάδει με την άποψη της PIMCO ότι ο "ταχύς" ρυθμός αυξήσεων των επιτοκίων θα συνεχιστεί καθώς η Fed κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα αντιστρέψει γρήγορα τις μειώσεις των επιτοκίων της εποχής της πανδημίας, αλλά τελικά θα πρέπει να είναι "ευκίνητη" στην αντιμετώπιση των καθοδικών κινδύνων για την ανάπτυξη.

  Αισιοδοξούν οι αναλυτές

  Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα του Πάουελ φάνηκε να τροφοδοτεί τις ελπίδες των επενδυτών που πιστεύουν ότι οι αγορές μπορεί να έχουν ήδη αποτιμήσει την έκταση της επιθετικότητας της Fed προς το παρόν. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,8% την ημέρα της συνεδρίασης της Fed, τη μεγαλύτερη από τον Μάιο του 2020, ενώ τα ομόλογα σημείωσαν επίσης άνοδο.

  "Πιστεύω ότι ο πόνος είναι κυρίως πίσω μας", δήλωσε στο Reuters ο Μπράιαν Τζέικομπσεν, στρατηγικός αναλυτής στην Allspring Global. Ο Πάουελ "πήρε τις 75 μ.β. από το τραπέζι και ήδη μίλησε για το πώς ο πληθωρισμός φαίνεται να βελτιώνεται, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει την πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων".

  Οι προσδοκίες για μια πιο επιθετική Fed έχουν "χτυπήσει" τις αγορές φέτος. Ο S&P υποχωρεί 10,7% από τα υψηλά του μετά από πτώση 8,8% τον Απρίλιο, τη χειρότερη μηνιαία πτώση από τον Μάρτιο του 2020. Ο δείκτης των αμερικάνικων ομολόγων υποχωρεί 8,2% στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο του 2019. 

  Ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά πιστεύουν ότι τα σχόλια του Πάουελ –σύμφωνα με τα οποία θα ακολουθήσουν αυξήσεις 50 μονάδων βάσης σε κάθε συνεδρίαση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, δυνητικά τις πιο απότομες αυξήσεις της Fed από το 1994– έδειξαν ότι η Fed έχει γίνει τόσο επιθετική όσο είναι πιθανό να γίνει προς το παρόν.

  "Σε αυτό το στάδιο, πιστεύουμε ότι η Fed έχει στραφεί σε μια κατάλληλα επιθετική στάση και είναι πιθανό να σταματήσει να εκπλήσσει αρνητικά τις αγορές για λίγο. Συστήνουμε την εστίαση περισσότερο στη ροή δεδομένων στο μέλλον, ειδικά γύρω από την εργασία και τον πληθωρισμό", όπως σημειώνουν οι αναλυτές της BoFA Global Research.

  Από την πλευρά της η J.P. Morgan διατηρεί τη θεμελιώδη στάση την οποία και ακολουθεί από τις αρχές του 2022, υπέρ των μετοχών αξίας, σε σχέση με τις μετοχές "ανάπτυξης", λόγω της προσδοκίας για σημαντική αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, των ανθεκτικών οικονομιών και της περαιτέρω αύξησης της κερδοφορίας των εισηγμένων. Σημειώνεται πως οι μετοχές "αξίας" θεωρούνται εκείνες των εταιρειών με ισχυρή ρευστότητα, καλή χρηματοοικονομική διάρθρωση και υψηλές μερισματικές αποδόσεις, ενώ οι μετοχές "ανάπτυξης" αφορούν εταιρείες που ενισχύουν τα μεγέθη τους εκμεταλλευόμενες τις οικονομικές συγκυρίες.

  Ορισμένα τμήματα της "αξίας" έχουν "χτυπηθεί" εν μέσω της αναταραχής που έχουν βιώσει οι αγορές, αλλά συνολικά οι μετοχές "ανάπτυξης" χάνουν 19% έναντι της "αξίας" από το υψηλό του Νοεμβρίου, παρατηρεί η αμερικάνικη τράπεζα. Ο Απρίλιος ήταν ένας μήνας σοβαρής διόρθωσης των risk assets, λόγω των ανησυχιών για τις προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας, των ανησυχιών για υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και την περαιτέρω σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών ωστόσο η JPM θεωρεί ότι όλοι αυτοί οι φόβοι είναι υπερβολικοί και συνεχίζει να είναι υπέρ του ρίσκου.

  Όπως επισημαίνει στη σχετική του ανάλυση το Reuters, oι επενδυτές θα έχουν μία εικόνα του πληθωρισμού του Απριλίου αυτή την εβδομάδα. Τα στοιχεία του Μαρτίου έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Τα σημάδια ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να υπερβαίνει τις προσδοκίες της αγοράς θα μπορούσαν να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Fed και να αποδυναμώσουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων. "Φυσικά, το αν η συνεδρίαση της Fed σηματοδοτεί τελικά τη στιγμή της "αιχμής της επιθετικότητάς της” εξαρτάται από τα δεδομένα, ιδιαίτερα τα δεδομένα για τον πληθωρισμό", όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Natwest.

  Για τους ταύρους, η ιστορία μπορεί να προσφέρει κάποια ελπίδα, σύμφωνα με στοιχεία του Ράιαν Ντέτρικ, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της LPL Financial. Ο S&P 500 έχει σημειώσει ράλι σε 12 από τις 21 περιπτώσεις ανάλογης "συμπεριφορά" της Fed από το 1980, με διψήφια πτώση να σημειώνεται σε ένα μόνο έτος, ενώ ο δείκτης έκλεισε εκείνα τα έτη ανόδου με ένα ισχυρό μέσο ράλι της τάξης του 17%.

  Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, βλέπουν λίγους λόγους αισιοδοξίας, καθώς οι αγορές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ζητήματα όπως η γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων που προέρχονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. "Με αφορμή τις δηλώσεις της Fed οι επενδυτές επέστρεψαν σε ορισμένα τμήματα της αγοράς μετοχών, αλλά δεν έχει λυθεί πραγματικά κανένα ζήτημα που μαστίζει τις αγορές", όπως σημειώνει η Wells Fargo Investment Institute. "Το μόνο που έκανε πραγματικά ο Πάουελ ήταν να βγάλει τα ακραία μέτρα από το τραπέζι προς το παρόν". Η Wells Fargo παραμένει underweight στις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, τις μετοχές αναδυόμενων αγορών και τις μετοχές από τους κλάδους της βιομηχανίας και των χρηματοοικονομικών που επωφελούνται από τη διαρκή οικονομική ανάπτυξη εν αναμονή των υψηλότερων επιτοκίων.

  Citi: Τα τρία θέματα των αγορών

  Η Citi αναμένει τώρα τρεις αυξήσεις 50 μονάδων βάσης στις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις της Fed, ενώ εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του 2022. Όπως επισημαίνει οι παγκόσμιες αγορές μετοχών αποτιμούν πλέον τρία μεγάλα θέματα –υψηλός πληθωρισμός, αυξανόμενα επιτόκια, αδύναμη ανάπτυξη– τα οποία συχνά έχουν αντικρουόμενες επιπτώσεις για τους επενδυτές και η ίδια τα εξετάζει συστήνοντας ανάλογες τοποθετήσεις.

  Σε ό,τι αφορά το θέμα του υψηλού πληθωρισμού, η Citi σημειώνει πως η άνοδος των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ ( στο 3,0% την περασμένη εβδομάδα ) πάνω από το 2,5% ήταν αρνητική για τις παγκόσμιες μετοχές. Οι μετοχές των κλάδων της ενέργειας, των μετάλλων και των ορυχείων παρέχουν καλές αντισταθμίσεις για τον πληθωρισμό, συνεπώς συστήνει στους επενδυτές να τις εξετάσουν. Επίσης, οι αγορές μετοχών που εκτίθενται περισσότερο σε εμπορεύματα, όπως η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές και η αμερικάνικη τράπεζα συστήνει αύξηση της έκθεσης σε αυτές.

  Για το θέμα των υψηλότερων επιτοκίων, η Citi αναφέρει πως οι μετοχές ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Μια αύξηση της απόδοσης των 10 ετών TIPS (αμερικανικά ομόλογα προστατευμένα από τον πληθωρισμό) στο +1,0% (σήμερα είναι στο -0,1%) θα συνεπαγόταν με σημαντικό derating των μετοχών ανάπτυξης, για παράδειγμα μείωση του δείκτη p/e του δείκτη MSCI των μετοχών ανάπτυξης των ΗΠΑ από το τρέχον 28x στο 18x. Τα trades μετοχών αξίας είναι λιγότερο ευαίσθητα στα επιτόκια και έτσι αποτελούν το κατάλληλο "στοίχημα" σε αυτό το περιβάλλον, όπως τονίζει η Citi.

  Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα της ασθενέστερης ανάπτυξης, κατά τη Citi η απάντηση είναι η αύξηση της έκθεσης σε αμυντικές μετοχές. Οι υποβαθμίσεις των κερδών ανά μετοχή στις κυκλικές μετοχές οι οποίες και είναι πιο ευαίσθητες στην πορεία της οικονομίας, θα ευνοήσουν  περισσότερο τους αμυντικούς κλάδους – υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, βασικά καταναλωτικά αγαθά, υγειονομική περίθαλψη, τηλεπικοινωνίες. Σε αυτό το πλαίσιο η Citi συστήνει στροφή στις αμυντικές μετοχές με παράλληλη πώληση κυκλικών μετοχών.

  UBS: Η επενδυτική στρατηγική μετά τις ανακοινώσεις της Fed

  Δεδομένου του βασικού σεναρίου της UBS για υποχώρηση της ανάπτυξης αλλά και του πληθωρισμού προσεχώς, πιστεύει ότι οι αγορές μετοχών θα ολοκληρώσουν το έτος υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Συνεχίζει να προτιμά τομείς της αγοράς που θα έχουν καλύτερη απόδοση σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, ανοδικών επιτοκίων και αυξημένης αστάθειας. Έτσι συστήνει στους επενδυτές τα εξής:

  Επενδύστε στην αξία. Με τον πληθωρισμό υψηλά και τα επιτόκια να αυξάνονται, το οικονομικό περιβάλλον και το περιβάλλον της αγοράς είναι ευνοϊκό για επενδύσεις αξίας. Συνιστά στους επενδυτές, οι οποίοι έχουν μειώσει την έκθεσή τους στις μετοχές αξίας μετά από μακρά περίοδο υποαπόδοσης, να προσθέσουν μακροπρόθεσμες θέσεις σε μετοχές αξίας ή σε τομείς και αγορές προσανατολισμένες στην αξία, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας ενέργειας και του Ηνωμένου Βασιλείου. 

  Διαχειριστείτε τον υψηλό πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια. Στην αγορά σταθερού εισοδήματος, αναδείχθηκαν τμήματα "αξίας" μετά την άνοδο των αποδόσεων τις τελευταίες εβδομάδες. "Βλέπουμε σημαντική ευκαιρία σε ομόλογα υψηλής απόδοσης με περιβαλλοντικά, κοινωνικά κριτήρια και κριτήρια διακυβέρνησης (ESG)", όπως τονίζει η UBS.

  Κτίστε αντιστάθμιση στα χαρτοφυλάκιά σας. Η προσθήκη ορισμένων αντισταθμίσεων (hedges) χαρτοφυλακίου μπορεί να μειώσει τη μεταβλητότητα και τον κίνδυνο. Τα εμπορεύματα έχουν ιστορικά καλή απόδοση κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλού πληθωρισμού και η UBS πιστεύει ότι αντιπροσωπεύουν μια αποτελεσματική γεωπολιτική αντιστάθμιση, δεδομένου του κινδύνου περαιτέρω διαταραχών του εφοδιασμού. Βλέπει περιθώρια για περαιτέρω αύξηση 10% στη συνολική απόδοση για ευρείς δείκτες βασικών εμπορευμάτων τους επόμενους έξι μήνες και προτιμά την ενεργή έκθεση στα εμπορεύματα. Πιστεύει επίσης ότι το δολάριο ΗΠΑ μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως καλό μέσο αντιστάθμιση χαρτοφυλακίου βραχυπρόθεσμα. Αν και αποδυναμώθηκε κατά τη συνεδρίαση της Fed, πιστεύει ότι είναι πιθανό να επωφεληθεί από τις ροές λόγω γεωπολιτικών και αναπτυξιακών αβεβαιοτήτων, από την αύξηση των πραγματικών επιτοκίων των ΗΠΑ και από τη θέση των ΗΠΑ ως καθαρού εξαγωγέα ενέργειας. Η αύξηση της έκθεσης σε αμυντικούς τομείς μετοχών όπως η υγειονομική περίθαλψη μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση της συνολικής αστάθειας. Ο κλάδος των φαρμάκων είναι παραδοσιακά σχετικά ανθεκτικός κατά τη διάρκεια κινήσεων αποφυγής κινδύνου 

  Διαχειριστείτε τη μεταβλητότητα. Το απότομο ράλι των αγορών μετά τη συνεδρίαση της Fed την περασμένη Τετάρτη είναι μια υπενθύμιση του πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση αγορά ως απάντηση στις εξελίξεις πολιτικής, στα οικονομικά δεδομένα ή την ροή ειδήσεων. Η μεταβλητότητα είναι πιθανό να παραμείνει υψηλή βραχυπρόθεσμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τους επενδυτές να λάβουν συναισθηματικές αποφάσεις. Αυτή είναι μια κρίσιμη περίοδος για τους επενδυτές να επανεξετάσουν τα ευρύτερα επενδυτικά τους σχέδια, όπως τονίζει η UBS. Έχοντας μίας στρατηγική ρευστότητας για τη χρηματοδότηση των δαπανών των επόμενων 3-5 ετών από το χαρτοφυλάκιό τους, οι επενδυτές μπορούν να έχουν μία ασφάλεια σε ότι αφορά την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών τους, βοηθώντας τους να αποφύγουν βιαστικές κινήσεις και το "κλείδωμα" σε απώλειες. Μια καλά χρηματοδοτούμενη στρατηγική ρευστότητας μπορεί επίσης να δώσει στους επενδυτές την εμπιστοσύνη να επενδύσουν το υπόλοιπο ενεργητικό τους για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, εκμεταλλευόμενοι τις βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ