Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Μαϊ-2022 19:53

  Επαναφορά σε θετικό έδαφος μετά το μίνι sell-off για τις ευρωαγορές

  Επαναφορά σε θετικό έδαφος μετά το μίνι sell-off για τις ευρωαγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με θετικά πρόσημα και υπεραπόδοση της περιφέρειας, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να έχουν στρέψει τα βλέμματα στην Fed ενώ συνεχίζονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων. 

  Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx έκλεισε στις 446,2 μονάδες με άνοδο 0,5%, λαμβάνοντας ώθηση από τον ενεργειακό κλάδο που πραγματοποίησε ράλι περίπου 4%, ενώ ακόμα καλύτερα κινήθηκε η ευρωπαϊκή υψηλή κεφαλαιοποίηση του Stoxx 50, ο οποίος ολοκλήρωσε με +0,78% στις 3.761 μονάδες.

  Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,7% κλείνοντας στις 14.039 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,8% στις 6.476 μονάδες, ενώ με μικρά κέρδη της τάξεως του 0,25% έκλεισε και ο βρετανικός FTSE 100 στις 7.562 μονάδες.

  Όπως προαναφέρθηκε, οι αγορές της περιφέρειας πρωταγωνίστησαν στις σημερινές συναλλαγές, καθώς στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,6% κλείνοντας στις 24.242 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 πραγματοποίησε μίνι άλμα 1,8% στις 8.590 μονάδες.

  Μετά από μια ημέρα σημαντικών απωλειών που ξεπέρασαν το 1%, οι δείκτες της Γηραιάς ηπείρου έδειξαν να βγάζουν άμεσα μια θετική αντίδραση, αν και οι γενικότερες αβεβαιότητες του οικονομικού περιβάλλοντος παραμένουν στο προσκήνιο.

  Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε σήμερα πάνω από το 1% για πρώτη φορά από το 2015, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για αυξήσεις των αμερικανικών και βρετανικών επιτοκίων αυτή την εβδομάδα

  Η προσοχή των επενδυτών πλέον στρέφεται στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, όπου ξεκινά αύριο η διήμερη συνεδρίαση της Fed κατά την οποία η ομοσπονδιακή τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων της, ακόμα μεγαλύτερη αυτή τη φορά κατά 50 μονάδες βάσης.

  Κατά τα άλλα, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας προχώρησε ήδη σε απροσδόκητη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,35%, η πρώτη αύξηση στη χώρα εδώ και μια δεκαετία.

  Στο πεδίο των αποτελεσμάτων η BP ανακοίνωσε απομειώσεις 25,5 δισ. δολαρίων μετά την απόφαση να αποχωρήσει από το 19,75% της συμμετοχής της στη ρωσική Rosneft Oil, που οδήγησαν σε καθαρές ζημιές 20,38 δισ. δολαρίων στο α΄ τρίμηνο, ωστόσο ο τίτλος της ενισχύθηκε κατά σχεδόν 3%.

  Η BNP Paribas ανακοίνωσε αύξηση κερδών και η μετοχή της πραγματοποίησε ράλι άνω του 5%, ενώ η Deutsche Post παρόλο που επιβεβαίωσε τους στόχους για το 2022 και ανακοίνωσε υψηλότερα καθαρά κέρδη σημείωσε μικρές απώλειες 0,3%.

  Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, καθώς η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας συνεχίστηκε παρά τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και την αύξηση των τιμών εισαγωγής. 

  Επιπλέον, η βρετανική εργοστασιακή δραστηριότητα κινήθηκε υψηλότερα τον Απρίλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους τον Μάρτιο, μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά οι επιχειρήσεις εμφανίζονται επιφυλακτικές για τις προοπτικές καθώς το κόστος σημειώνει άλμα και η ζήτηση υποχωρεί. Ο μεταποιητικός ΡΜΙ των S&P Global/CIPS σημείωσε άνοδο στις 55,8 μονάδες τον Απρίλιο από το χαμηλό 13 μηνών του Μαρτίου στις 55,2 μονάδες, σε μια ελαφρώς υψηλότερη άνοδο από την αύξηση του 55,3% στις αρχικές εκτιμήσεις.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ