Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Απρ-2022 21:38

  Το "άλμα" του δολαρίου έσπρωξε σε χαμηλό δύο μηνών τον χρυσό

  Σε χαμηλό 2 μηνών έκλεισε ο χρυσός - “Βουτιά” 15% για το ασήμι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η νέα άνοδος του δολαρίου εξανέμισε τη χθεσινή δυναμική του χρυσού, σπρώχνοντας το πολύτιμο μέταλλο να κλείσει στο χαμηλότερο επίπεδο δύο μηνών.

  Ο χρυσός δεν κατάφερε να αντλήσει στηρίξεις ούτε καν από την απόφαση της Μόσχας να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, η οποία κλιμακώνει την ένταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, οδηγώντας παράλληλα σε νέα αύξηση των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη και εντείνοντας τους φόβους για επιδείνωση των αναταραχών στις ροές ενεργειακού εφοδιασμού.

  Ο δείκτης ICE US Dollar σκαράλωσε σε επίπεδα που είχε να δει από το 2017, "υπονομεύοντας” την ελκυστικότητα του χρυσού, καθιστώντας τον πιο ακριβό για κατόχους άλλων νομισμάτων.

  Την άνοδο του δολαρίου τροφοδοτούν οι εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα κινηθεί πιο επιθετικά το επόμενο διάστημα τόσο όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων της όσο και γενικότερα τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, προκειμένου να "φρενάρει” τον καλπάζοντα πληθωρισμό που κινείται σε υψηλά τεσσάρων δεκαετιών.

  Η αποτυχία του χρυσού να κρατήσει το επίπεδο 1.900 δολαρίων "ακόμα και με τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας που παρέχει έναν ξεκάθαρο λόγο επένδυσης στο απόλυτο ‘καταφύγιο’, καταδεικνύει πόσο καταλυτικός ‘οδηγός’ για τις αγορές είναι η δράση της Federal Reserve”, αναφέρει ο Ρούμπερτ Ρόουλινγκ, αναλυτής αγοράς στην Kinesis Money, σε έκθεσή του.

  "Με τις αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να είναι δεδομένες για τον Μάιο και τον Ιούνιο και πολύ πιθανόν και τον Ιούλιο, το γεγονός ότι ο χρυσός δεν προσφέρει απόδοση τον έχει καταστήσει μη ελκυστικό για τους επενδυτές", σημειώνει ο Ρόουλινγκ, εξηγώντας ότι διευκόλυνε την απότομη πτώση του μετάλλου κάτω από τα 1.900 δολάρια η ουγγιά ενώ πριν από έναν μήνα βρισκόταν πάνω από τα 2.000 δολάρια.

  Έτσι, την Τετάρτη, το συμβόλαιο Ιουνίου για τον χρυσό υποχώρησε κατά 15,40 δολάρια ή 0,8% και έκλεισε στα 1.888,70 δολάρια, που είναι το χαμηλότερο κλείσιμο για το πιο ενεργό συμβόλαιο από τις 25 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

  Πτώση σημείωσε την Τετάρτη και το ασήμι, με το συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου να υποχωρεί κατά 8 σεντς ή 0,3% και να τερματίζει τις συναλλαγές στα 23,46 δολάρια η ουγγιά.

  Στα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός παράδοσης Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 0,2% και έκλεισε στα 4,475 δολάρια η λίβρα, το συμβόλαιο Ιουνίου για το παλλάδιο ενισχύθηκε κατά 0,8% στα 2.195,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ αντίθετα η πλατίνα παράδοσης Ιουλίου έκλεισε στα 910,40 δολάρια η ουγγιά, με απώλειες 0,2%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ