Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Απρ-2022 17:30

  Με σημαντικά κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο

  Με σημαντικά κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Μπορεί η συναλλακτική δραστηριότητα να παρέμεινε και πάλι σε χαμηλά επίπεδα, αλλά το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να συνεχίσει την ανοδική του πορεία, διαπερνώντας με χαρακτηριστική ευκολία και την αντίσταση των 910 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,24% στις 917,52  μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 917,89 μονάδων (+1,28%) και 904,69 μονάδων (-0,17%). Ο τζίρος ανήλθε στα  70,15 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,12 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 981 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,54%, στις 2.231,13 μονάδες, ενώ στο +0,46% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.547,88 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,34% στις 653 μονάδες.

  Το ΧΑ δείχνει να μπορεί να καλύψει το χαμένο έδαφος που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, την ώρα μάλιστα που το κλίμα διεθνώς είναι εύθραυστο και σε γενικές γραμμές αρνητικό. Και ενόψει της ερχόμενης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, το ενδιαφέρον παραμένει σχετικά σε ικανοποιητικά επίπεδα, αν αναλογιστεί κανείς ότι η αγορά έχει μπροστά της την αργία της Παρασκευής και της Δευτέρας λόγω του Πάσχα των Καθολικών.

  Αυτό που επισημαίνει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance σήμερα, είναι ότι αγορά και οικονομία διανύουν το δεύτερο τρίμηνο του έτους περιμένοντας να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα των εταιρειών και σε τι βαθμό επηρεάστηκαν από τον πόλεμο. Και αυτό σαφώς θα βελτιώσει και την ορατότητα των επενδυτών. Ο φόβος για στασιμοπληθωρισμό είναι διάχυτος με μόνη αντιμετώπιση την αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές τράπεζες και παράλληλα μείωση του ισολογισμού τους. Στην περίπτωσή μας περιμένουμε τα μέσα καλοκαιριού για την αύξηση επιτοκίων μετά από μία μακρόχρονη άπνοια. Το σκηνικό δεν είναι εύκολο μιας και είναι δεδομένο ότι θα επηρεαστεί η ανάπτυξη και παράλληλα και τα κέρδη των εταιρειών.

  Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, η Ελλάδα σίγουρα είναι σε καλύτερη μοίρα παρόλα αυτά θα επηρεαστούν οι ρυθμοί ανάπτυξής της. Η αλήθεια είναι ότι η χώρα έχει δει τα πάντα την τελευταία 12ετία και πλέον βάλλεται και από νέα δεδομένα που προέρχονται από εξωγενείς παράγοντες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταφέρει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και να απεγκλωβιστεί σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνής εξελίξεις.

  Η τεχνική εικόνα

  Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έβαλε την παρακαταθήκη για να κινηθεί υψηλότερα, καθώς έδειξε σήμερα να μην προβληματίζεται με την αντίσταση των 910 μονάδων, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο προς τη ζώνη των 935 μονάδων. Στον αντίποδα, η στήριξη εντοπίζεται στις 880 μονάδες, η καθοδική διάσπαση της οποίας θα ενισχύσει την πτωτική κίνηση. Ο FTSE 25 διαπέρασε επίσης τις 2.210 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός απέχει από την αντίσταση των 667 μονάδων.

  Πέραν των παραπάνω όμως, οι ταλαντωτές βρίσκονται στο μέσον του εύρους υποδηλώνοντας σημαντικό ανοδικό περιθώριο για την συνέχεια το οποίο εντοπίζεται στις 940 μονάδες όπου και εντοπίζεται το καθοδικό χάσμα τιμών εκκίνησης της πτώσης που έφερε τον Γενικό Δείκτη στα χαμηλά των 788 μονάδων. Το ζητούμενο τώρα είναι εάν αυτήν την εβδομάδα οι αγοραστές παραμείνουν πιο επιφυλακτικοί, λόγω του Πάσχα, ή εκμεταλλευτούν την υστέρηση αρκετών τίτλων, όπως της Coca Cola, για να εξαντλήσουν τα ανοδικά περιθώρια.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ κέρδισε 7,37% και έδωσε μεγάλη ώθηση στην αγορά, όπως και οι Eurobank, Jumbo και ΟΛΠ, οι οποίες έκλεισαν με κέρδη άνω του 4%. Στο +2,12% έκλεισε η ΓΕΚ Τέρνα, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, Λάμδα, Motor Oil, Aegean, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ και Τέρνα Ενεργειακή.

  Ήπια ανοδικά έκλεισαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο Μυτιληναίος, ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ, με τον Titan και τον ΑΔΜΗΕ να κλείνουν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, άνω του 1% ήταν η πτώση σε Πειραιώς, Alpha Bank, Quest και Σαράντης, ενώ ο Ελλάκτωρ έκλεισε με απώλειες 2,92%. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ