Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Απρ-2022 13:55

  Βρίσκει ερείσματα για τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Βρίσκει ερείσματα για τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με τον Τιτάνα οδηγό και τις τράπεζες βοηθούς, το Xρηματιστήριο Αθηνών κινείται με κέρδη και πάνω από τις 900 μονάδες, δείχνοντας διαθέσεις αυτή τη φορά να κρατήσει το ψυχολογικό όριο που ήδη δοκίμασε άλλη μία φορά αυτήν την εβδομάδα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,47% στις 903,91 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 28,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,65% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.190,76 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,79% στις 653,21 μονάδες.

  Στο επίκεντρο της συνεδρίασης είναι σαφώς το +7% του Τιτάνα, με την αγορά να αποτυπώνει τις προσδοκίες της για το ότι θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση στις 9 Μαΐου, προκειμένου να λάβει απόφαση μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου έως και κατά 200 εκατ. ευρώ, υπό τη μορφή μελλοντικής επιστροφής μετρητών στους μετόχους.  

  Βέβαια, οι κινήσεις στο υπόλοιπο ταμπλό, αν και θετικές σήμερα δεν μπορούν να παραβλέψουν τον εκτροχιασμό πλέον του πληθωρισμού, καθώς ο δείκτης ανήλθε στο 8,9% τον Μάρτιο, από 7,2% τον Φεβρουάριο, ως αποτέλεσμα της όξυνσης της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού τροφίμων, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 79,3%, του φυσικού αερίου κατά 68,3% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 58,5%.

  Η εικόνα αυτή σταδιακά θα αποτυπώνεται και στις αποδόσεις των εισηγμένων, οι οποίες βλέπουν το ενεργειακό κόστος να αυξάνεται επικίνδυνα. Άλλωστε ακόμη και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Α. Σιάμισιης τόνισε ότι η ενεργειακή κρίση έχει επιβαρύνει τον όμιλο με επιπλέον κόστη της τάξης των 200 – 250 εκατ. ευρώ ετησίως που δεν έχουν μετακυληθεί στην κατανάλωση, κάτι που δε μπορεί να συνεχιστεί επ᾽ αόριστο. Η εικόνα στα ΕΛΠΕ είναι ενδεικτική των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες εισηγμένες, είτε σε επίπεδο κόστους, είτε σε επίπεδο μείωσης της ζήτησης.

  Στο ταμπλό

  Εκτός από το +6,92% του Titan, η Eurobank και η Εθνική σημειώνουν κέρδη 3,74% και 3,01% αντίστοιχα, με τις μετοχές των ΟΤΕ, Σαράντη και Alpha Bank να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 2%. Άνω του +1% κινούνται οι ΟΠΑΠ, Aegean, Quest, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Πειραιώς, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ και Jumbo, με τον ΑΔΜΗΕ να βρίσκεται χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, η Motor Oil χάνει 1,29%, με τις Coca Cola, ΟΛΠ και ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με μικρές απώλειες. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ