Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Απρ-2022 13:00

  Ρωσία: Το ΥΠΟΙΚ αναγκάστηκε να πληρώσει με ρούβλια τους κατόχους ευρωομολόγων

  Ρωσία: Το ΥΠΟΙΚ αναγκάστηκε να πληρώσει με ρούβλια τους κατόχους ευρωομολόγων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:00

  Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αναγκάστηκε να πληρώσει σε ρούβλια τους κατόχους ευρωομολόγων εκφρασμένων σε δολ. ΗΠΑ με ωρίμανση το 2022 και το 2042, καθώς μια ξένη τράπεζα αρνήθηκε να επεξεργαστεί την διαταγή πληρωμής ύψους 649,2 εκατ. δολ. στους κατόχους του χρέους, όπως μεταδίδει το Reuters. 

  Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η ξένη τράπεζα, της οποίας το όνομα δεν ανακοίνωσε, απέρριψε την διαταγή πληρωμής της Ρωσίας στα κουπόνια του χρέους και επίσης δεν επεξεργάστηκε την πληρωμή στην ονομαστική αξία του ευρωομολόγου που ωριμάζει το 2022. 

  Η Μόσχα ενδεχομένως να εξετάσει να επιτρέψει στους ξένους κατόχους των ευρωομολόγων να μετατρέψουν τις πληρωμές σε ξένο νόμισμα, όταν αποκατασταθεί η πρόσβαση της Ρωσίας σε λογαριασμούς forex, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. 

  Η ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει να αποπληρώνει το χρέος της έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής μετά τις μαζικές δυτικές κυρώσεις ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις έχουν οδηγήσει στο πάγωμα σχεδόν των μισών κρατικών αποθεματικών και έχουν περιορίσει δραματικά την πρόσβαση της Μόσχας στα παγκόσμια συστήματα πληρωμών. 

  Κρεμλίνο: Θα συνεχιστούν οι πληρωμές με ρούβλια στους ξένους

  Η Ρωσία θα μπορούσε στη θεωρία να βρεθεί σε μια κατάσταση χρεοκοπίας, αλλά αυτό θα αποτελούσε μια τεχνητή κατάσταση, ανέφερε το Κρεμλίνο στον απόηχο της ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών της χώρας ότι αναγκάστηκε να κάνει πληρωμές σε ρούβλια στους κατόχους δύο ευρωομολόγων. 

  Δεν υπάρχουν λόγοι για πραγματική χρεοκοπία, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία διαθέτει όλα τα αναγκαία κεφάλαια για να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της, ωστόσο θα συνεχίσει να πληρώνει το εξωτερικό χρέος σε ρούβλια για όσο τα συναλλαγματικά της αποθέματα παραμένει μπλοκαρισμένα από τις δυτικές κυρώσεις. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ