Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Απρ-2022 11:13

  Υπό τραπεζικές πιέσεις το Xρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σε πτωτική τροχιά βρίσκεται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μετά την αποτυχία του να ανακτήσει τις 900 μονάδες χτες, ενεργοποίησε αρκετούς πωλητές που οδηγούν ξανα τον γενικό δείκτη σε επίπεδα που είναι κρίσιμα τεχνικά.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,68% στις 886,58 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,85% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.144,10 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 1,38% στις 637,20 μονάδες.

  Από τη μία είναι οι πωλητές που σταδιακά επιχειρούν τον απεγκλωβισμό τους από θέσεις που είχαν από πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, και από την άλλη είναι οι βραχυπρόθεσμοι που προχωρούν σε κινήσεις κατοχύρωσης κάποιων κερδών που σημειώθηκαν από την άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας. Και οι δύο αυτές κατηγορίες οδηγούν σήμερα τον γενικό δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα, τεχνικά σημαντικά όμως καθώς και πάλι απειλείται ο εκθετικός μέσος των 200 ημερών.

  Ωστόσο, όπως σημειώνει σήμερα η Fast Finance, από τη στιγμή που πληρώθηκε ο στόχος των 900 μονάδων σε ημερήσιο είναι λογικό να δοκιμάσουμε μία διόρθωση. Ουσιαστική στήριξη στον FTSE 25 έχουμε στο επίπεδο των 2.112-2.124 μονάδων, ενώ οι 2.200 μονάδες έχει γίνει σημαντική αντίσταση που χρειάζεται και αύξηση όγκου για να κατοχυρωθεί.

  Πάντως, αυτό που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες είναι ότι υπάρχουν αγοραστικές δυνάμεις που επεμβαίνουν επιλεκτικά ώστε να μην διολισθήσει ο γενικός δείκτης σε επίπεδα που θα ενεργοποιήσουν νέες εντολές πώλησης. Το ζήτημα όμως είναι να προσελκύσει κεφάλαια ώστε να μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος και να δημιουργήσει και ένα "τεχνικό μαξιλάρι" ώστε να αντέξει τυχόν αναταράξεις που θα προκληθούν τόσο σε επίπεδο γεωπολιτικής όσο και νομισματικής πολιτικής.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική σημειώνει απώλειες 2,28%, με τις Βιοχάλκο, Eurobank, Titan, Quest, ΕΛΧΑ, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΔΕΗ και Σαράντης καταγράφουν πτώση που ξεπερνά το 1%.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ και Λάμδα, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και Coca Cola. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ