Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Απρ-2022 11:38

  Goldman Sachs: Ήρθε η ώρα να κυνηγήσετε τα μερίσματα - 50+50 μετοχές από την Ευρώπη για υψηλές αποδόσεις

  Goldman Sachs: Ήρθε η ώρα να κυνηγήσετε τα μερίσματα - 50+50 μετοχές από την Ευρώπη για υψηλές αποδόσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι ευρωπαϊκές μετοχές με γενναιόδωρη μερισματική πολιτική αναμένεται να αποτελέσουν το πολυτιμότερο καταφύγιο για τους επενδυτές αυτό το διάστημα καθώς, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, σε ένα περιβάλλον υψηλής μακροοικονομικής αστάθειας και υψηλού πληθωρισμού οι μετοχές υψηλής μερισματικής απόδοσης είναι αυτές που υπεραποδίδουν. Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικάνικη τράπεζα εντοπίζει 100 μετοχές από την ευρωπαϊκή αγορά που μπορούν να αποτελέσουν "μαγνήτη" για τους επενδυτές που θέλουν να έχουν έκθεση στα μερίσματα.

  Πιο αναλυτικά, όπως επισημάνει η Goldman Sachs σε σημερινή της έκθεση, το κυνήγι των αποδόσεων ήταν ένα κυρίαρχο θέμα στον τελευταίο οικονομικό κύκλο, με τις αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρούν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, και έφτασε στο αποκορύφωμά του τα τελευταία δύο χρόνια με περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου χρέους να έχει αρνητική απόδοση. Πλέον, σε ετήσια βάση, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί έντονα, αλλά οι πραγματικές αποδόσεις παραμένουν βαθιά αρνητικές.

  Περιέργως, σημειώνει η τράπεζα, αυτό το κυνήγι των αποδόσεων δεν βοήθησε τις μετοχές υψηλής απόδοσης, δηλαδή εκείνες που προσέφεραν υψηλά μερίσματα. Η Goldman Sachs εκτιμά πως πλέον υπάρχουν πολλοί και καλοί λόγοι για να κοιτάξουν οι επενδυτές και πάλι αυτή την κατηγορία μετοχών. Οι εξής:

  - Στην Ευρώπη, το χάσμα αποδόσεων μεταξύ μετοχών και ομολόγων παραμένει ιδιαίτερα μεγάλο. Ακόμη και μετά το ξεπούλημα των ομολόγων από τις αρχές του 2022, η ευκαιρία που δίνεται για τη δημιουργία απόδοσης παραμένει σχετικά φτωχή στους τίτλους σταθερού εισοδήματος. Οι αποδόσεις των κρατικών και των εταιρικών ομολόγων, παρά την άνοδό τους, δεν απέχουν πολύ από το ιστορικό χαμηλό, ωστόσο η απόδοση των μετοχών κινείται στα ίδια επίπεδα με τον ιστορικό μέσο όρο.

  - Καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, οι επενδυτές μπορεί να αρχίσουν να προτιμούν τις "πραγματικές" ροές μετρητών βραχυπρόθεσμα σε σύγκριση με τα αβέβαια κέρδη κεφαλαίου. 

  - Σε ένα περιβάλλον υψηλής μακροοικονομικής αστάθειας, οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν εκ νέου σε στρατηγικές σταθερού εισοδήματος, καθώς το εισόδημα θα γίνει σημαντικός μοχλός απόδοσης. Τα τελευταία 20 χρόνια, τα μερίσματα και τα μερίσματα που επανεπενδύθηκαν συνέβαλαν στο 73% των αποδόσεων των επενδυτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο 64% στην Ευρώπη και στο 39% στις ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί με τον πληθωρισμό καθώς η συμβολή των μερισμάτων στη συνολική απόδοση τείνει να είναι υψηλότερη σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού.

  - Η διαρθρωτική ζήτηση για εισόδημα παραμένει ισχυρή λαμβάνοντας υπόψη τις χαμηλές πραγματικές αποδόσεις, τη γήρανση του πληθυσμού και τις πιθανές αυξήσεις στον φόρο κεφαλαιακών κερδών.

  - Τέλος, οι υψηλότερες αποδόσεις συνήθως υποδηλώνουν επίσης χαμηλότερη ευαισθησία στις αλλαγές των επιτοκίων. Οι ευρωπαϊκές μετοχές γενικά και οι μετοχές υψηλής μερισματικής απόδοσης ειδικότερα, έχουν υψηλή απόδοση και αρνητικό beta σε σχέση με το 10ετές ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, παρέχουν μια σημαντική ροή εισοδήματος και υπεραποδίδουν όταν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται. H Goldman Sachs αναμένει ότι οι μετοχές υψηλής μερισματικής απόδοσης θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν σε αυτό το περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού.

  Οι αναλυτές μετοχών της Goldman προβλέπουν ότι τα μερίσματα των εισηγημένων στον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 θα αυξηθούν κατά 10% φέτος, με την ενέργεια και τις τράπεζες να είναι οι πιο γενναιόδωροι κλάδοι.

  Σε αυτό το πλαίσιο η Goldman Sachs παρουσιάζει τα δύο καλάθια μετοχών που αποτελούν τις επιλογές της σε ότι αφορά την μερισματική πολιτική. 

  Στο ένα καλάθι, το High Dividend Yield basket, έχει τοποθετήσει τις 50 μετοχές που έχουν την υψηλότερη και διατηρήσιμα υψηλή μερισματική απόδοση. Η μέση μερισματική απόδοση 12μήνου αυτών των μετοχών είναι στο 5%, έναντι 3% που είναι η μέση μερισματική απόδοση για τον δείκτη STOXX 600.

  Στο δεύτερο καλάθι μετοχών, το Dividend Growth basket, εντοπίζονται οι 50 εταιρείες που παρουσιάζουν ισχυρή αύξηση μερισμάτων και υψηλές μερισματικές αποδόσεις. Σε μέσο όρο κάθε εταιρεία αυτού του καλαθιού αναμένεται να αυξήσει τα μερίσματα κατά περίπου 30% μεταξύ 2022-2024 (έναντι περίπου 15% σε μέσο όρο για τις εταιρείες του STOXX 600) και έχει μερισματική απόδοση 2,4%.

  22

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ