Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Μαρ-2022 10:46

  Διευρύνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

  Βρήκε τις άμυνες και για τις 940 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:32

  Διευρύνονται οι πιέσεις στην αγορά της Αθήνας που βλέπει τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στην περιοχή των 860 μονάδων καθώς επικρατούν κινήσεις profit taking έπειτα από το χτεσινό ράλι

  Ειδικότερα, ο ΓΔ άνοιξε με κεκτημένη ταχύτητα από τη χτεσινή συνεδρίαση φτάνοντας τις 878,28 μονάδες (+0,72%) ωστόσο πέρασε γρήγορα σε αρνητικό έδαφος και πλέον κινείται σε νέα χαμηλά ημέρα στις 858,12 μονάδες με πτώση 1,48% και σημαντικά υψηλό τζίρο στα 62,5 εκατ. ευρώ.

  Παρομοίως, ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 1,65% και βρίσκεται στις 2.068 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης μετά το ράλι άνω του 10% χτες σήμερα κινείται στο -2,98%% στις 606 μονάδες.

  Οι ενδείξεις προόδου χτες στις συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας, με τους Financial Times να κάνουν λόγο μάλιστα για προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών, έφεραν έντονο επενδυτικό ενθουσιασμό διεθνώς τον οποίο αξιοποίησε το ΧΑ με άλμα άνω του 5,6% στις 871 μονάδες, υπεραποδίδοντας των ευρωπαϊκών δεικτών.

  Έτσι, απουσία εξελίξεων ή κάποιου άλλου καταλύτη, τόσο σε Αθήνα όσο και στην Ευρώπη γενικότερα επικρατούν κινήσεις κατοχύρωσης των χτεσινών κερδών. Ενδεικτικά ο γερμανικός DAX μετά το άλμα χτες σήμερα υποχωρεί κατά 1,1%, ο γαλλικός CAC 40 ελαφρώς κατά 0,35% και ο Eurostoxx50 κατά 0,84%.

  Κατά τα άλλα, χτες ανακοινώθηκε και η πολυναναμενόμενη απόφαση αύξησης του επιτοκίου αναφοράς της Fed, για πρώτη φορά μετά το 2018 και κατά 25 μονάδες βάσης όπως ήταν σχεδόν δεδομένο, αλλά η έκπληξη βρισκόταν στο guidance της ομοσπονδιακής τράπεζας.

  Συγκεκριμένα, η Fed απέφυγε μια πιο επιθετική κίνηση μεγαλύτερης αύξησης υπό το βάρος της γεωπολιτικής κρίσης που άλλαξε τα παγκόσμια δεδομένα, αλλά "έδειξε" ότι θα αυξήσει το επιτόκιο σε καθεμία από τις επόμενες έξι συνεδριάσεις της φέτος, κατά 25 μ.β. κάτι που σημαίνει ότι θα φτάσει στο 1,9% έως το τέλος του έτους. 

  Η επιθετική προσέγγιση της Fed έδειξε να "τρομάζει" την Wall Street που πέρασε προσωρινά σε αρνητικό έδαφος, αλλά η αισιοδοξία για το ουκρανικό υπερίσχυσε με τους βασικούς δείκτες των ΗΠΑ να πραγματοποιούν τελικά νέο ράλι.

  Η τεχνική εικόνα

  Σε τεχνικό επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ πέρασε με ευκολία χτες την αντίσταση των 857 μονάδων, η οποία γίνεται πλέον κοντινή στήριξη, και βλέπει την περιοχή των 880 -890 μονάδων όπου ολοκληρώνεται η βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση από τις 788 μονάδες.

  Σε κάθε περίπτωση, η αγορά δίνει αγοραστικό σήμα μόνο αν σταθεροποιηθεί πάνω από τις 900 μονάδες με σημαντικούς τζίρους, συνεπώς χρειάζεται προσοχή και νηφαλιότητα καθώς έχει αυξημένες πιθανότητες το ενδεχόμενο bear market rally που εγκλωβίζει.

  Στο ταμπλό

  Ο ΟΤΕ δίνει στηρίγματα στο ΧΑ με τζίρο στα 8,8 εκατ. ευρώ και άνοδο 1,3% στον απόηχο της αναβάθμισης της τιμής στόχου για τον τίτλο του από την Eurobank Equites, ενώ από τα υπόλοιπα blue cips σε θετικό έδαφος κινούνται ο Σαράντης (1,4%), ο Τιτάνας (1,76%) και η MIG (0,3%)

  Αντίθετα, στους τραπεζικούς τίτλους, η Eurobank διέγραψε τα πρωινά κέρδη και υποχωρεί κατά 2,3%, η Alpha κινείται στο -2,9%, η ΕΤΕ στο -3% και η Πειραιώς στο -3,3%

  Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αρχικά διεύρυνε περαιτέρω το ιστορικό υψηλό της, αλλά πλέον υποχωρεί κατά 1,94%, ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται σε Βιοχάλκο
  (-4%) και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (-4%), με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν μέρος από τα σημαντικά κέρδη του τελευταίου διαστήματος.

  Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Cenergy δέχεται ισχυρές πιέσεις και υποχωρεί κατά 6,8%, η Πλαστικά Θράκης κινείται στο -3,77%, η Φουρλής στο -2,9% και η Άβαξ στο -2,2%.

  Μ. Χαχλαδάκης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ