Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 04-Μαρ-2022 11:40

    UBS: Γιατί οι μετοχές της Ευρωζώνης αποτελούν μεγάλη επενδυτική ευκαιρία - Βραχύβιες οι επιπτώσεις του πολέμου

    UBS: Γιατί οι μετοχές της Ευρωζώνης αποτελούν μεγάλη επενδυτική ευκαιρία - Βραχύβιες οι επιπτώσεις του πολέμου
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Ελευθερίας Κούρταλη

    Oι μετοχές της Ευρωζώνης ήταν από τα assets που "χτυπήθηκαν" περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως σημειώνει η UBS σε σημερινή της έκθεση. Από τις 17 Φεβρουαρίου, όταν οι εντάσεις άρχισαν να κλιμακώνονται πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο δείκτης MSCI της Ευρωζώνης έχει υποαποδώσει σημαντικά.

    Ο συνδυασμός της πτώσης των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων, των αυξανόμενων τιμών του πετρελαίου και της χαμηλότερης ευρωπαϊκής τιμής άνθρακα υποδηλώνει ότι οι επενδυτές ανησυχούν για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, δεδομένης της εξάρτησης της περιοχής από τη ρωσική ενέργεια. Η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 30% των εισαγωγών πετρελαίου της.

    Το βασικό ερώτημα, όπως τονίζει η UBS,  παραμένει εάν η διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού αρκεί για να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη.

    Μέχρι στιγμής, οι δυτικές χώρες δεν έχουν εφαρμόσει κυρώσεις στις εξαγωγές ρωσικών εμπορευμάτων. Ωστόσο, οι ενέργειες που στοχεύουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας και ο φόβος για περισσότερες κυρώσεις έχουν αντίκτυπο.

    Για παράδειγμα, υπάρχουν αναφορές για τράπεζες που αρνούνται να χρηματοδοτήσουν αποστολές και υπάρχουν αναφορές για αγοραστές που δεν επιθυμούν να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο επειδή ανησυχούν ότι ενδέχεται να επιβληθούν μέτρα που στοχεύουν πιο άμεσα την ενέργεια προτού να έχουν την ευκαιρία να παραλάβουν.

    Οι αγορές εμπορευμάτων δεν είναι καλά προετοιμασμένες, όπως σημειώνει η ελβετική τράπεζα, τόσο από την πλευρά των αποθεμάτων όσο και από την άποψη της πλεονάζουσας δυναμικότητας, για να χειριστούν πρόσθετες διακοπές εφοδιασμού που συνδέονται με τη Ρωσία και την Ουκρανία σε αυτό το σημείο. Το αργό πετρέλαιο Brent άγγιξε τα 120 δολάρια το βαρέλι περίπου χθες, πριν κλείσει περίπου 2,2% χαμηλότερα στα 110,4 δολάρια. Σήμερα η τιμή του αυξάνεται και πάλι στην Ασία μετά τις αναφορές ότι ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης στην Ουκρανία. Το Brent έχει σημειώσει από τις αρχές του 2022 άνοδο της τάξης του 44%. Ωστόσο, η συνεχής άνοδος των τιμών της ενέργειας που οδηγεί σε ύφεση δεν είναι το βασικό σενάριο της UBS και για αυτόν τον λόγο διατηρεί την έκθεσή της σε μετοχές, συμπεριλαμβανομένης της προτίμησής της για τις μετοχές της Ευρωζώνης.

    Η ύφεση φαίνεται απίθανη, όπως τονίσει η ελβετική τράπεζα, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, εάν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν στα 125 δολάρια/βαρέλι ή υψηλότερα για δύο τρίμηνα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα. Συνεπώς, με την υποκείμενη ανάπτυξη να είναι ακόμα πάνω από την τάση, αυτό το χτύπημα στην ανάπτυξη δεν θα οδηγήσει σε ύφεση.

    Την ίδια στιγμή, οι αποτιμήσεις των μετοχών της Ευρωζώνης είναι ελκυστικές, έχοντας πλέον υποχωρήσει στα επίπεδα που είδαμε τελευταία φορά τον Ιανουάριο του 2020. Οι μετοχές της Ευρωζώνης διαπραγματεύονται κάτω από τη μέση σχετική αποτίμηση 10 ετών με βάση τους δείκτες p/e, όπως σημειώνει.

    Τέλος, όπως επισημαίνει η UBS, πολλά από τα αρνητικά νέα έχουν ήδη αποτιμηθεί στην αγορά. Με τον δείκτη p/e 12μήνου στο 12,8x, οι μετοχές ήδη προεξοφλούν μια επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ κατά 1,5%. Ακόμη και αν η ανάπτυξη επιβραδυνθεί κατά αυτό το ποσό, η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα εξακολουθήσει να είναι 2,7%, πάνω από τη μακροπρόθεσμη τάση ανάπτυξης. Επιπλέον, η δυναμική της κερδοφορίας των εταιρειών της Ευρωζώνης παραμένει θετική, ενώ ένα πιο αδύναμο ευρώ και μια κινεζική οικονομία η οποία αφήνει πίσω της τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης,  θα στηρίξουν επίσης τα κέρδη των εισηγμένων. 

    "Επομένως, συνεχίζουμε να βλέπουμε την Ευρωζώνη ως την πλέον προτιμώμενη αγορά", όπως καταλήγει η UBS. Σημειώνει επίσης ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα γεωπολιτικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων, έχουν σχετικά βραχύβιο αντίκτυπο στις αγορές. Εάν αυτό αποδειχθεί και στην περίπτωση αυτή, οι αγορές θα μπορούσαν γρήγορα να ανατιμηθούν. Ο κύριος κίνδυνος είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί σε μια πιο εκτεταμένη διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία που επηρεάζει σημαντικά τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ