Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Φεβ-2022 17:02

  "Αλλαγή καθεστώτος" στην Wall Street δείχνει έκθεση της Goldman Sachs

  "Αλλαγή καθεστώτος" στην Wall Street δείχνει έκθεση της Goldman Sachs
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα hedge funds στις ΗΠΑ κλείνουν μαζικά θέσεις στην τεχνολογία, ενώ ξεκίνησαν το 2022 έχοντας μετατοπιστεί σε φθηνότερους τίτλους περισσότερο από κάθε άλλη φορά την τελευταία δεκαετία, δείχνει έκθεση της Goldman Sachs.

  Ειδικότερα, η Goldman εξέτασε τις τριμηνιαίες καταχωρήσεις 788 hedge funds που δημοσιεύτηκαν στις 15 Φεβρουαρίου.

  Όπως γράφουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της τράπεζας στο σημείωμά τους, "οι καταχωρήσεις δείχνουν ότι τα hedge funds παίρνουν θέση για ένα διαφορετικό περιβάλλον στην αγορά μετοχών από ό,τι τα τελευταία αρκετά χρόνια", καθώς funds με τίτλους αξίας 2,6 τρισ. δολαρίων έχουν μειώσει τις θέσεις τους στους πιο ακριβούς αναπτυξιακούς κλάδους, χάριν της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία, παρόλο που οι Big Tech του S&P 500 (Apple, Microsoft, Meta, Amazon και Alphabet) συνεχίζουν να διατηρούν την πρωτιά στις long τοποθετήσεις, τα funds μετατοπίζουν τα χαρτοφυλάκια τους από τις αναπτυξιακές μετοχές στις λεγόμενες μετοχές αξίας.

  Συγκεκριμένα, από τις 31 Δεκεμβρίου η μετατόπιση σε μετοχές αξίας είναι μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί από το 2011, κάτι που αποτυπώνεται άλλωστε και στις κινήσεις της αγοράς εντός του 2022.

  Υπενθυμίζεται ότι ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 εισήλθε χτες σε περιοχή διόρθωσης, την ώρα που ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq βρίσκεται στο -15% από τις αρχές του έτους, εν μέσω επιθετικής στάσης των αξιωματούχων της Fed και εκτίναξης του πληθωρισμού.

  Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την έκθεση της Goldman τα hedge funds μετοχών στις ΗΠΑ σημειώνουν έως τώρα απώλειες 3%.

  Σημαντικό μερίδιο μάλιστα των απωλειών αυτών έρχεται από ένα πακέτο της "VIP λίστας", δηλαδή των 50 μετοχών που εμφανίζονται πιο συχνά στις 10 μεγαλύτερες τοποθετήσεις των μεγάλων hedge funds, και των οποίων η απόδοση υπολείπεται κατά 21% της απόδοσης του S&P 500 τους τελευταίους 12 μήνες.

  Πρόκειται δε για τη χειρότερη επίδοση στην 20ετή ιστορία της εν λόγω λίστας, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους τίτλους της Meta (μητρική της Facebook) και της Netflix.

  Χαρακτηριστικό της μετατόπισης από μετοχές ανάπτυξης σε μετοχές αξίας είναι ακόμα ότι έξι τεχνολογικοί τίτλοι - μεταξύ των οποίων οι AMD και η Block Inc - βγήκαν από την "VIP λίστα” αυτό το τρίμηνο, ενώ στη θέση τους μπήκαν η πετρελαϊκή Cheniere Energy και τρεις χρηματοπιστωτικές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ