Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Φεβ-2022 17:22

  Χρηματιστήριο: Στάση αναμονής, κράτησε το θετικό πρόσημο

  Χρηματιστηριο γενικη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με τα πρόσημα να είναι μοιρασμένα, το χρηματιστήριο Αθηνών έδειξε σήμερα περισσότερο τις προθέσεις αναμονής και συντήρησης των επιπέδων, καθώς αν και έκλεισε με μικρή άνοδο, η καθήλωση της συναλλακτικής δραστηριότητας θύμισε ημέρες… Δεκαπενταύγουστου.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,06% στις 955,93 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 950,84 μονάδων (-0,47%) και 959,13 μονάδων (+0,39%). Ο τζίρος ανήλθε στα 48,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,49 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,02%, στις 2.338,00 μονάδες, ενώ στο +0,36% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.600,93 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,16% στις 728,95 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,56%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,59%. Ωστόσο, η πτώση στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 2,23%.

  Αναμονή και εγρήγορση

  Οι γεωπολιτικές ανησυχίες επιβράδυναν την ανοδική διάθεση των επενδυτών στο ΧΑ το οποίο εξακολουθεί να υπεραποδίδει έναντι των ξένων αγορών, αναφέρει στο εβδομαδιαίο σχόλιό του ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Η στάση αναμονής μετά την συνεδρίαση της Τετάρτης εκφράζει αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο μέρος των εμπλεκομένων και είναι λογικό σε μια συγκεχυμένη κατάσταση να παίρνονται αποστάσεις μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.

  Ωστόσο η μείωση του ενδιαφέροντος στο ΧΑ δεν εκφράζεται τόσο σε εκροές όσο σε αποχή μειώνοντας έτσι την δυναμική των ρευστοποιήσεων που αναμενόμενα επικρατούν όταν κλιμακώνεται η γεωπολιτική ένταση, γεγονός που αποτυπώθηκε στην συρρίκνωση του τζίρου προς το τέλος της εβδομάδας.

  Την ίδια στιγμή η αλλαγή στάσης των ξένων προς το θετικότερο εκφράζεται πιο ανοικτά και στις αναλύσεις τους τόσο σε μάκρο όσο και σε μίκρο επίπεδο με σημείο αναφοράς τον τραπεζικό κλάδο. Η αλλαγή αυτή συνοδεύτηκε από ένα θετικό ισοζύγιο εισροών στο ΧΑ τον Ιανουάριο και φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει, υπονοώντας ότι μετά την εκτόνωση της κρίσης να υπάρξει εντονότερη δράση από την πλευρά του διεθνή παράγοντα.

  Στο επιχειρηματικό τοπίο μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της ασφαλιστικής Ευρωπαϊκής Πίστης η κατάσταση παραμένει ζωηρή, με τον κλάδο τροφίμων να παίρνει την σκυτάλη στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Η κινητικότητα φαίνεται να ακουμπά και τις αλυσίδες λιανικής καθώς νέοι παίκτες δημιουργούν προϋποθέσεις συγκέντρωσης ενώ στην πληροφορική έχει ξεκινήσει νέος κύκλος ζυμώσεων για την δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων ενόψει των νέων έργων που βγαίνουν σε διαγωνισμούς.

  Στον κατασκευαστικό κλάδο την επόμενη Τρίτη 22/02 θα έχουμε μπαράζ δημοπρατήσεων με την Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών (210 εκατ. ευρώ), τη σύνδεση της Λεωφόρου Κύμης με τον ΠΑΘΕ (άνω των 430 εκατ. ευρώ) και το τμήμα Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος του ΒΟΑΚ (190 εκατ. ευρώ). Η ζωηρή δραστηριότητα που παρατηρείται είναι αναμενόμενο να κρατάει ζεστό το ταμπλό του ΧΑ καθώς η Αγορά τροφοδοτείται διαρκώς από νέα που μετριάζουν ή αποσβένουν πλήρως τους γεωπολιτικούς κραδασμούς.

  Είναι χαρακτηριστικό δε ότι το βάθος της διόρθωσης σε πτωτικές ημέρες των διεθνών αγορών είναι αρκετά μετριοπαθές σε σχέση με το παρελθόν ενώ τα αντανακλαστικά αντίδρασης έχουν περιορίσει τις ευκαιρίες επανεισόδου σε πουλημένα χαρτοφυλάκια στους περισσότερους δεικτοβαρείς τίτλους.

  Η τεχνική εικόνα

  Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αν και στο τέλος της εβδομάδας έκλεισε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη Παρασκευή, προηγουμένως είχε δώσει νεότερο υψηλό 7 ετών. Το χτίσιμο της ανόδου γίνεται με ιδιαίτερο τρόπο, κατακτώντας κάθε φορά ένα υψηλότερο σκαλοπάτι και εν συνεχεία διορθώνοντας σχετικά ήπια χωρίς να διαταράσσονται κομβικά σημεία της τάσης. Αν και ο ΜACD έχασε το αγοραστικό σήμα στην συνεδρίαση της Πέμπτης, οι αγορασμένοι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών δεν απειλήθηκαν ενώ και οι ταλαντωτές παρέμειναν σε ουδετερότητα διατηρώντας το ανοδικό περιθώριο των 990 μονάδων πριν εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες.

  Η ανάλωση χρόνου μεταξύ 930 και 960 δεν αποκλείεται να συνεχιστεί με τους αγοραστές να έχουν τον έλεγχο της κατάστασης οι οποίοι μπορεί να έχασαν το momentum, έχουν όμως αποφορτίσει την έντονα ανοδική εικόνα του τραπεζικού κλάδου ο οποίος οδηγεί την αγορά. Πιο σαφή εικόνα δίνει το εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών το οποίο δείχνει ότι η αλλαγή επιπέδων που έχει επιχειρηθεί από τα μέσα Ιανουαρίου παραμένει σε ισχύ υποδηλώνοντας μια εν δυνάμει ανοδική εγρήγορση. Προς το παρόν ο χρόνος ανάλωσης στα υψηλά των 7 ετών δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί τηρουμένων των αναλογιών που έχουν παρατηρηθεί στο πρόσφατο παρελθόν.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η ΕΛΧΑ έκλεισε με άλμα 4,89%, με τις Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και Πειραιώς να την ακολουθούν με άνοδο άνω του 1%. Ήπια κέρδη σημείωσαν οι Jumbo, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, Quest, Eurobank, Coca Cola, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Λάμδα.

  Στον αντίποδα, ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ ήταν τα μεγάλα βαρίδια στην αγορά, καθώς έκλεισαν με απώλειες 1,74% και 1,43% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Εθνική, Alpha Bank, ΟΛΠ, Titan, Aegean, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ