Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Φεβ-2022 17:31

  Παραδόθηκε στη γεωπολιτική αβεβαιότητα το Χρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο - αγορές 17.02.2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται της πτώσης, αλλά και το διεθνές κλίμα να είναι εντόνως αρνητικό, το χρηματιστήριο Αθηνών τελικά επέστρεψε στη ζώνη των 950 μονάδων, καταγράφοντας απώλειες που παραπέμπουν περισσότερο σε μείωση του κινδύνου.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,85% στις 955,37 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 953,68 μονάδων και 963,16 μονάδων. Ο τζίρος ανήλθε στα 56 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 8,5 εκατ. ευρώ.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,90%, στις 2.338,55 μονάδες, ενώ στο -0,70% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.595,15 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,51% στις 730,10 μονάδες.

  Ουκρανία και... μείωση κινδύνου

  Αν και το ΧΑ έχει εκπλήξει ευχάριστα φέτος τους μετέχοντες για τις αντοχές που έχει δείξει, δεν μπορεί σαφώς να υπερκεράσει τις ανησυχίες που έχουν επανέλθει σχετικές με την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης στα ουκρανικά σύνορα. Και όταν όλες οι αγορές παγκοσμίως επηρεάζονται αρνητικά, το ΧΑ δεν μπορεί να αναρριχάται σε επίπεδα που είχε χάσει προ επταετίας και έκτοτε δεν κατάφερε να ανακτήσει.

  Έτσι, οι κινήσεις μείωσης του κινδύνου δεν έλειψαν ούτε σήμερα στην αγορά, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, με τους αναλυτές να κρίνουν ότι η σημερινή πτώση ήταν περισσότερο αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμων κινήσεων και λιγότερο μιας πιο μακροπρόθεσμης στρατηγικής. Άλλωστε, ο κλάδος είχε σήμερα μία ακόμη θετική ανάλυση, αυτή της Goldman Sachs, η οποία αύξησε τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες. Ήτοι για τον κλάδο που έχει οδηγήσει την ανάκαμψη του ΧΑ από την έναρξη του νέου έτους, και όπως όλα δείχνουν θα την οδηγήσει για αρκετό ακόμη καιρό, καθώς όπως επισημαίνουν και οι περισσότεροι αναλυτές, αφήνει πίσω του στην κακή κληρονομιά της κρίσης και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης.

  Μάλιστα, η Goldman Sachs πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης του ROTE μετά από περίπου 15 χρόνια εκκαθάρισης του χαρτοφυλακίου δανείων. Προβλέπει ότι ο δείκτης NPE των ελληνικών τραπεζών θα φτάσει σε μονοψήφιο επίπεδο το 2022 και πέρα από την περίοδο απορρόφησης κινδύνου, αναμένει από τις ελληνικές τράπεζες να μεταβούν προς την ανάπτυξη του ισολογισμού.

  Είναι επομένως σαφές ότι εάν δεν εκλείψουν οι γεωπολιτικές πηγές αβεβαιότητας και δεν ξεκαθαρίσει, σε ένα μήνα περίπου, ποια θα είναι ακριβώς τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τη διαχείριση των ελληνικών ομολογιακών τίτλων στη μετά PEPP (πρόγραμμα πανδημίας) εποχή, η αγορά δύσκολα θα δοκιμάσει τα τετραψήφια επίπεδα στον γενικό της δείκτη, όσο και αυτά απέχουν μόλις 4% από τα τρέχοντα. Και αυτό, διότι όπως έχουν επισημάνει χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr έρχεται σε πλήρη συνάρτηση με τη συμπεριφορά των ξένων προς τα ελληνικά assets.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo έκλεισε με απώλειες 3,77%, με τις Πειραιώς, Alpha Bank και Λάμδα να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ εκείνες των Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίου, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ ξεπέρασαν το 1%.

  Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Aegean, Eurobank, Εθνική, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Σαράντης και Titan, με τις ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή να κλείνουν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Coca Cola, Quest, ΟΛΠ και ΕΛΧΑ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ