Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Φεβ-2022 10:52

  Τραπεζική ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο - άνοδος 17.01.2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Να επανέλθει πάνω από τις 960 μονάδες επιχειρεί σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ακολουθεί κατά πόδας την ευρωπαϊκή ανάκαμψη για να καλύψει και αυτό το χαμένο έδαφος που προκλήθηκε από τις γεωπολιτικές αναταράξεις.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,12% στις 961,38 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 18,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,8 εκατ. τεμάχια (διακινήθηκε επίσης πακέτο στην Πειραιώς 4,8 εκατ. ευρώ και στην ΓΕΚ Τέρνα 5,5 εκατ. ευρώ). Άνοδο 1,28% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.352,58 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης άνοδο 2,38% στις 740,01 μονάδες.

  Σε δύο μέτωπα μοιράζεται σήμερα το ΧΑ: Το πρώτο είναι φυσικά οι εξελίξεις στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, με τον τόνο στις ευρωπαϊκές αγορές να είναι ελαφρώς θετικότερος σε σχέση με τη χθεσινή βουτιά, και το δεύτερο είναι τα μακρο στοιχεία που αναμένονται τόσο εκτός, με το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το δ’ 3μηνο του 2021, όσο και εντός με το δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Ιανουάριο. Το πρώτο κρίνει το βραχυπρόθεσμο κλίμα και το δεύτερο τις πιο μακροπρόθεσμες κινήσεις, καθώς θα επηρεάσουν και τις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών.

  Πιο θα επικρατήσει; Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές του Capital.gr, όσο ο γενικός δείκτης υπερασπίζεται τη ζώνη των 930 – 940, ο FTSE 25 τις 2.346 μονάδες και ο τραπεζικός τις 700 μονάδες, τότε το θετικό σενάριο παραμένει σε ισχύ στη Λ. Αθηνών. Ακόμη και τα μικρά και ελεγχόμενα pullbacks, είναι ευκαιρίες τόσο βελτίωσης της ρευστότητας των χαρτοφυλακίων, όσο και ενίσχυσης των θέσεων.

  Τώρα, μέσα σε ένα ναρκοθετημένο περιβάλλον, που ούτως ή άλλως είναι εύθραυστο, οι κινήσεις είναι επόμενο να είναι πιο επιφυλακτικές. Άλλωστε, σε αυτήν την εξίσωση δεν θα πρέπει να παραβλέψει ότι το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος FTSE Russell θα ανακοινώσει την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του με την ημερομηνία εφαρμογής των αλλαγών να έχει οριστεί για τις 20 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι η εμπορευσιμότητα εκτιμάται ιδιαίτερα αυξημένη την προηγουμένη καθώς οι επενδυτές που ακολουθούν τους δείκτες λαμβάνουν τις θέσεις τους για τις αντίστοιχες μεταβολές τόσο σε μετοχές όσο και σε σταθμίσεις.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική, η Alpha Bank, ο Σαράντης, η Eurobank, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Πειραιώς σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Coca Cola, ΔΕΗ, Βιοχάλκο και Quest.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Titan, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Jumbo, με τις ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και Aegean να είναι χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη είναι οι Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ και ΕΛΧΑ, χωρίς όμως να κινούνται πάνω από το -1%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ