Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Ιαν-2022 21:35

  Σε χαμηλό 6 και πλέον εβδομάδων ο χρυσός - "Βουτιά" 2,5% στο 5νθήμερο

  Δεύτερη ημέρα κερδών για τον χρυσό με στήριξη από την άνοδο του πληθωρισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με απώλειες έκλεισε η τιμή του χρυσού την Παρασκευή, υποχωρώντας σε χαμηλό έξι και πλέον εβδομάδων, καθώς το πολύτιμο μέταλλο δέχθηκε ισχυρές πιέσεις τις τελευταίες μέρες από το δολάριο, που χθες έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2020, σύμφωνα με τον δείκτη ICE U.S. Dollar, και στην εβδομάδα έκλεισε με κέρδη 1,3%.

  Σήμερα το δολάριο κατέγραψε μικρές απώλειες, γεγονός που επισκιάστηκε από την εδραίωση της άποψης στους επενδυτές ότι η Federal Reserve ετοιμάζεται για αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο, κρατώντας τον χρυσό κάτω από το 1.800 δολάρια, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Νοέμβριο του 2021.

  "Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα, πιεζόμενες από τη σαφή πρόθεση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια από τον Μάρτιο και να αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της λίγο μετά την έναρξη της αύξησης των επιτοκίων", δήλωσε στο MarketWatch ο Jeff Klearman, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην GraniteShares.

  "Τα 10ετή πραγματικά επιτόκια δεν έχουν κινηθεί πολύ ανοδικά από την ανακοίνωση της FOMC και εξακολουθούν να είναι αρνητικά", δήλωσε ο Klearman. "Το ενδιαφέρον είναι ότι οι δεκαετείς προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν έχουν υποχωρήσει, καθώς κυμαίνονται γύρω στο 2,5%.  Και οι δύο αυτές συνθήκες λειτουργούν υποστηρικτικά για τις τιμές του χρυσού".

  Όπως επισήμανε ο ίδιος, "το κόστος ευκαιρίας της διακράτησης χρυσού εξακολουθεί να είναι θετικό (λόγω των αρνητικών πραγματικών επιτοκίων), περιορίζοντας πιθανότατα τον κίνδυνο για περαιτέρω πτώση του χρυσού". 

  Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παραδόσεως Απριλίου υποχώρησε την Παρασκευή κατά 0,5% ή 8,40 δολάρια, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.786,60 δολάρια ανά ουγγιά, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data. Στην εβδομάδα ο χρυσός διολίσθησε κατά 2,5%.

  Το ασήμι παραδόσεως Μαρτίου έχασε σχεδόν 1,7% ή 37 σεντς στα 22,301 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ στην εβδομάδα έκανε "βουτιά" 8,3%, στο χειρότερο 5νθήμερο από τον Σεπτέμβριο του 2020.

  Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, το συμβόλαιο παραδόσεως Μαρτίου για το παλλάδιο πρόσθεσε 0,4% στα 2.375,30 δολάρια ανά ουγγιά, στην υψηλότερη τιμή του από τον Σεπτέμβριο. Στην εβδομάδα ενισχύθηκε κατά σχεδόν 13%.

  Η πλατίνα παραδόσεως Απριλίου υποχώρησε κατά 1,5% στα 1.006,60 δολάρια ανά ουγγιά, χάνοντας σχεδόν 2,8% στην εβδομάδα. Τέλος, ο χαλκός παραδόσεως Μαρτίου διολίσθησε κατά 2,6% στα 4,31 δολάρια ανά λίβρα, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση της τάξης του 4,7%.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ