Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Ιαν-2022 12:10

  Jefferies: Αυτές τις μετοχές να αγοράσετε στο νέο περιβάλλον του τέλους του φθηνού χρήματος – Ευρώπη και τράπεζες οι απόλυτοι νικητές

  Jefferies: Αυτές τις μετοχές να αγοράσετε στο νέο περιβάλλον του τέλους του φθηνού χρήματος – Ευρώπη και τράπεζες οι απόλυτοι νικητές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι παγκόσμιες μετοχές οδεύουν προς το χειρότερο ξεκίνημα έτους μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ωστόσο οι "οδηγοί" αυτής της διόρθωσης είναι αρκετά διαφορετικοί σε σύγκριση με προηγούμενα sell-offs, με την υπεραπόδοση των μετοχών "αξίας" (value stocks) έναντι των μετοχών "ανάπτυξης" (growth stocks), όπως σημειώνει η Jefferies σε σημερινή της έκθεση.

  Εκτός ΗΠΑ, οι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν γίνει "λογικές", αλλά οι ΗΠΑ κινδυνεύουν περισσότερο σε περίπτωση που οι δείκτες p/e επιστρέψουν στα προ-COVID επίπεδα, όπως προσθέτει.

  Αν και το πρόσφατο ράλι της "αξίας" ήταν αρκετά έντονο, ωστόσο, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται περαιτέρω, το story του value trade παραμένει ισχυρό, όπως επισημαίνει ο επενδυτικός οίκος και έτσι εντοπίζει εκείνες τις μετοχές οι οποίες είναι πιο ευαίσθητες στις αυξήσεις των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και των επιτοκίων, καθώς και τις μετοχές που θα πρέπει οι επενδυτές να κατέχουν σε αυτό το νέο περιβάλλον για τις αγορές.

  Σύμφωνα με την Jefferies, οι ευρωπαϊκές μετοχές καθώς και οι μετοχές των τραπεζών είναι στην καλύτερη θέση για σημαντικές αποδόσεις κατά την αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων αποτελούν δείκτη βελτίωσης της ανάπτυξης ή/και αυξανόμενων προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να σκεφτεί κανείς, όπως εάν οι αποδόσεις των ομολόγων διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα λόγω της παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών, δηλαδή του QE. Επίσης, σημαντικές είναι και οι πραγματικές αποδόσεις, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τον πληθωρισμό και οι οποίες αντανακλούν περισσότερο το περιβάλλον ανάπτυξης. 

  Μέχρι στιγμής, οι ονομαστικές αποδόσεις έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο από τις πραγματικές αποδόσεις, οι οποίες παραμένουν αρνητικές. Κοιτάζοντας τις αγορές μετά το QE από το 2010, η Ευρώπη έχει την υψηλότερη συσχέτιση με τις αλλαγές στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, ενώ οι αγορές της Ασίας εκτός Ιαπωνίας έχουν την πιο αρνητική σχέση. Παράλληλα, εάν οι πραγματικές αποδόσεις αυξάνονταν, αυτό θα ωφελούσε περισσότερο τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, ενώ η Ασία θα συνέχιζε να βρίσκεται στη χειρότερη θέση. 

  Σε κλαδικό επίπεδο, ο κλάδος των χρηματοοικονομικών και ειδικά των τραπεζών είναι πιο πιθανό να έχουν καλύτερη απόδοση τόσο κατά την αύξηση των ονομαστικών όσο και των πραγματικών αποδόσεων. Τα κυκλικά plays όπως τα κεφαλαιουχικά αγαθά και η ενέργεια θα έχουν επίσης καλή απόδοση, ενώ τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, τα ακίνητα και οι τηλεπικοινωνίες είναι πιθανό να υποαποδώσουν. Επίσης οι μετοχές "αξίας", όπως και οι κυκλικές μετοχές, έχουν και αυτές ισχυρές επιδόσεις κατά την περίοδο αυξανόμενων αποδόσεων ομολόγων και επιτοκίων.

  Σε αυτό το πλαίσιο η Jefferies παρουσιάζει τις μετοχές που σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν τη μεγαλύτερη θετική συσχέτιση με την αύξηση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ. Όλες προέρχονται από τον κλάδο των χρηματοοικονομικών και εντοπίζονται σε αγορές της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας αλλά και σε πολλές αναδυόμενες αγορές, και είναι οι εξής:

  trr

  Παράλληλα η Jefferies επικεντρώνεται στην αγορά της Ευρώπης η οποία θεωρεί ότι θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος σε αυτό το νέο περιβάλλον του πιο ακριβού χρήματος. 

  Όπως επισημαίνει, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων είχαν την πιο θετική συσχέτιση με την απόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η σημαντική παρουσία των κλάδων "αξίας" και των κυκλικών κλάδων, όπως ο χρηματοοικονομικός και τα εμπορεύματα, έχουν παίξει τον μεγαλύτερο ρόλο σε αυτή τη θετική σχέση. Επίσης, παρόμοια με το παγκόσμιο σκηνικό, οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι διαφοροποιημένες χρηματοοικονομικές εταιρείες έχουν την υψηλότερη συσχέτιση και ακολουθούν η αυτοκινητοβιομηχανία, τα κεφαλαιουχικά αγαθά και τα εμπορεύματα. Ωστόσο, τα αμυντικά plays όπως τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και τα φάρμακα έχουν την πιο αρνητική συσχέτιση. 

  Αν λάβουμε υπόψη τη συσχέτιση με τις πραγματικές αποδόσεις, ακόμη και τότε ο κλάδος των χρηματοοικονομικών ξεχωρίζει, υποδεικνύοντας ότι αυτός θα πρέπει να είναι το κύριο επίκεντρο για τους επενδυτές στην Ευρώπη όταν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων βρίσκονται σε άνοδο, ενώ οι μετοχές "αξίας" και οι κυκλικές μετοχές αναμένεται να έχουν επίσης καλές επιδόσεις. 

  Σε αυτό πλαίσιο η Jefferies εντοπίζει 18 μετοχές από την Ευρώπη που θα πρέπει να αγοράσουν οι επενδυτές στο νέο αυτό περιβάλλον – εκτός των τραπεζών που έχουν ήδη αναφερθεί στους προηγούμενους πίνακες, και 35 μετοχές που θα πρέπει να αποφύγουν. Η επιλογή της Jefferies έγινε με βάση τις μετοχές πως έχουν κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη από 5 δισ. δολάρια και θετική συσχέτιση με την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ από 2010, και είναι οι εξής:

  hft

  Από τις ΗΠΑ, η Jefferies συστήνει την αγορά των εξής 23 μετοχών:

  ryt
   

  και την αποφυγή την εξής 26:

  ωδφ

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ