Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Ιαν-2022 14:14

  Ισχυρή άνοδος με αυξημένο τζίρο στο Χρηματιστήριο

  Ισχυρή άνοδος με αυξημένο τζίρο στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Στα επίπεδα των 930 μονάδων βρίσκεται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καταφέρνει να ανεβάσει το ποσοστό της αντίδρασής του, καλύπτοντας σχεδόν το ήμισυ του χαμένου εδάφους της πτώσης που προηγήθηκε.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,04% στις 931,97 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 46,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 2,27% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.253,29 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 3,19% στις 654,34 μονάδες.

  Η πτώση της αγοράς από την περασμένη Παρασκευή δημιούργησε καθώς φαίνεται ελκυστικά σημεία εισόδου τόσο για νέα κεφάλαια όσο και για τα υπάρχοντα που θέλουν να βελτιώσουν τις αποτιμήσεις των θέσεων τους. Έτσι σήμερα, ημέρα κατά την οποία έχει βελτιωθεί σημαντικά και το διεθνές κλίμα, το ΧΑ αντιδρά αρκούντως θετικά, ανεβάζοντας μάλιστα και τον τζίρο του σε επίπεδα που είχε κινηθεί στη μεγάλη άνοδο των πρώτων δύο εβδομάδων του Ιανουαρίου.

  Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης πρέπει να κλείσει την εβδομάδα πάνω από το επίπεδο των 930 μονάδων, ώστε να αναιρεθεί το σενάριο της μεγάλης διόρθωσης. Εάν καταφέρει να ανέλθει πάνω από τη στήριξη αυτή τότε θα έχει να αντιμετωπίσει την αντίσταση των 959 μονάδων, η διάσπαση της οποίας θα δώσει συνέχιση στις 980 μονάδες.

  Σε αυτό το μοτίβο πάντως, ο τραπεζικός κλάδος αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο, όχι μόνο γιατί έχει μείνει πίσω στην ανάκαμψη, καθώς στα τρέχοντα επίπεδα του Γενικού Δείκτη έπρεπε να βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά γιατί στην προοπτική της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μετά από τον ηράκλειο άθλο της εκκαθάρισης των ισολογισμών, έχει σαφώς βελτιωμένη ορατότητα. Τεχνικά, ο κλαδικός πρέπει να διαπεράσει τις 659 μονάδες, μια αντίσταση που η διάσπαση της μπορεί να δώσει συνέχιση.  

  Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο υψηλότερων επιπέδων στον τραπεζικό κλάδο, θα έχει σαν αποτέλεσμα να απεγκλωβίζονται κεφάλαια που μπορούν να ανατροφοδοτούν και τους υπόλοιπους τίτλους. Και η διάχυση της ανοδικής κίνησης συνήθως είναι σημάδι υγείας μιας ανοδικής μακροπρόθεσμα αγοράς.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Εθνική, Πειραιώς και ΟΠΑΠ σημειώνουν κέρδη άνω του 4%, με τη ΔΕΗ και την Alpha Bank να είναι στο +3,67% και +3,19% αντίστοιχα. Άνω του 2% είναι η άνοδος σε Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και Aegean.

  Τα κέρδη σε Motor Oil, Eurobank, Σαράντης, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ και Λάμδα ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Titan και Ελληνικά Πετρέλαια. Χωρίς μεταβολή είναι η Quest, με την Coca Cola να χάνει 0,57% και τον Ελλάκτωρ να είναι στο -2%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ