Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Ιαν-2022 17:26

  Αδύναμο να αντιδράσει, μετά το 2ήμερο sell off, το Χρηματιστήριο

  Χρηματιστηριο πτωση γενικη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Στη ζώνη των 915 μονάδων καθηλώθηκε τελικά σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε όχι μόνο να αντιδράσει ανοδικά, μετά τη διήμερη βουτιά, αλλά και να αποτρέψει τους πωλητές να πάρουν στο τέλος τα ηνία της αγοράς, κλείνοντας την σε αρνητικά εδάφη.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,16% στις 913,37 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 911,83 μονάδων (-0,33%) και 923,03 μονάδων (+0,90%). Ο τζίρος ανήλθε στα 75,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 34,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 10,5 εκατ. τεμάχια (αξίας 16,3 εκατ. ευρώ), κυρίως στην Alpha Bank, η οποία και διακίνησε το 40% του συνολικού όγκου της αγοράς.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,12%, στις 2.203,34 μονάδες, ενώ στο +0,72% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.527,69 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,06% στις 634,11 μονάδες.

  Σαθρές οι στηρίξεις

  Αν και οι εκτιμήσεις της αγοράς το τελευταίο διάστημα συνηγορούσαν στην είσοδο αρκετών ξένων χαρτοφυλακίων στα επίπεδα μεταξύ 900 - 950 μονάδων, δημιουργώντας μάλιστα τις προσδοκίες για ένα τείχος προστασίας από ισχυρούς, τελικά αυτές οι στηρίξεις αποδείχθηκαν ελαφρώς... σαθρές. Η αγορά μέσα σε δύο ημέρες βρίσκεται και πάλι στα γνώριμα ύδατα πλησίον και ελαφρώς επάνω από τις 900 μονάδες, αποδεικνύοντας ότι οι πωλητές παραμένουν στις επάλξεις.

  Βέβαια, υπάρχει και η έτερη άποψη που θέλει τα "φρέσκα κεφάλαια" που εισήλθαν να εκμεταλλεύονται τη συγκυρία ώστε να βελτιώσουν τα σημεία εισόδου τους και την πτώση των αποτιμήσεων, δημιουργώντας ακόμη καλύτερες αποδόσεις σε θέσεις που μακροπρόθεσμα και μόνο αναμένεται να αποδώσουν.

  Πάντως, αυτό που μεταφέρεται από τα desk στο Capital.gr είναι ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια προσπαθούν να μειώσουν τον κίνδυνο σε μια αγορά που παραδοσιακά είναι ευάλωτη στις διεθνείς αναταράξεις. Και αυτή η τάση δεν αποκλείεται να ενταθεί σε περίπτωση που επιταχυνθεί η μετατόπιση κεφαλαίων σε πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι τα ομόλογα επενδυτικού βαθμού, ή εκείνα των ισχυρών οικονομιών.

  Με το βλέμμα στις διεθνείς εξελίξεις

  Πάντως, εκτός από τις αναμενόμενες αναταράξεις που δέχτηκε η ελληνική αγορά τις τελευταίες ημέρες, από το risk off στο επιδόθηκαν τα ξένα χαρτοφυλάκια, οι ανησυχίες για το κατά πόσο μπορεί η Federal Reserve να επηρεάσει και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το επόμενο διάστημα, ήταν ακόμη ένας λόγος ανησυχίας, δεδομένης και της στήριξης που παρέχει η ευρωτράπεζα στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

  Σε αυτό το μέτωπο πάντως η JP Morgan καθησυχάζει καθώς μετά το α’ τρίμηνο και το τέλος του PEPP, αναμένει πως τα ελληνικά ομόλογα θα υπεραποδώσουν καθώς πιστεύει ότι τα τρέχοντα επίπεδα αποδόσεων θα δημιουργήσουν περισσότερη ζήτηση από real money επενδυτές, δηλαδή επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ειδικά από την Ελλάδα, μόλις η μεταβλητότητα σταθεροποιηθεί.

  Παράλληλα, η JP Morgan αναμένει ότι ένα μεγάλο μέρος από την προσφορά των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή των εκδόσεων στις οποίες προχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο το τελευταίο διάστημα, θα απορροφήσει από την ΕΚΤ υπό το πρόγραμμα PEPP, καλύπτοντας έτσι ουσιαστικά τις "εξόδους" της χώρας.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, οι πιέσεις εντοπίστηκαν κυρίως στην Jumbo, η οποία έκλεισε στο -3%, με την Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθεί με -2,35%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο και ΔΕΗ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Quest, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ,  ΟΛΠ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Titan, με τον Ελλάκτωρ να κλείνει τελικά χωρίς μεταβολή.

  Στον αντίποδα, η Εθνική βοήθησε πολύ την αγορά με το +2,20% που κατέγραψε, όπως και η Alpha Bank με το +1,24%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, ΕΛΧΑ, Λάμδα, Μυτιληναίος και Σαράντης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ