Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Ιαν-2022 14:07

  Ισχυρές διεθνείς πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Απώλειες για το Χρηματιστήριο, με τζίρο για «3»
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:42

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχεται σήμερα από τις διεθνείς πιέσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όχι μόνο δεν μπορεί να κρατήσει τη στήριξη των 930 μονάδων, καθώς ουδείς τίτλος, και δη δεικτοβαρής, μπορεί να διαφοροποιηθεί από το αρνητικό πρόσημο, αλλά δοκιμάζει πλέον και τις 920 μονάδες καθώς η αβεβαιότητα για τις αλλαγές στη νομισματική πολιτική της Federal Reserve εντείνεται.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,86% στις 915,42 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 60 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 39 εκατ. τεμάχια. Πτώση 3,09% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.207,13 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 4,04% στις 627,22 μονάδες.

  Αν και τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες το ΧΑ επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στις διεθνείς αναταράξεις, πλέον οι πιέσεις είναι τέτοιες που φτάνουν και στη Λ. Αθηνών. Άλλωστε, και μόνο η παραμονή σε πολυετή υψηλά είχε αυξημένο βαθμό κινδύνου για τους αγοραστές, οι οποίοι είναι εμφανές ότι σήμερα παραμένουν σε στάση αναμονής.

  Τα καύσιμα που αναζητά το ΧΑ για να συνεχίσει την ανοδική του πορεία, αναμένονται κυρίως από το εξωτερικό, όπου η επιφυλακτικότητα είναι έντονη. Είναι εμφανές άλλωστε ότι οι επενδυτές προβληματίζονται από την προοπτική μιας αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής φέτος στις ΗΠΑ και περιμένουν σήμα από τη διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve που ξεκινάει αύριο για το χρονοδιάγραμμα της αύξησης των επιτοκίων.  

  Πάντως, ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance εμφανίζεται αισιόδοξος, αν και το μόνο σίγουρο είναι ότι οι άμυνες στην ελληνική αγορά είναι σημαντικές σε σχέση με την επιθετική διόρθωση στα ξένα χρηματιστήρια. Οι οίκοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό συνεχίζουν να δίνουν υψηλότερους στόχους, ενώ οι πρόσφατες ομολογιακές εκδόσεις από το ελληνικό δημόσιο και την PREMIA απέδειξαν ότι μπορούν να μαζέψουν σημαντικά κεφάλαια από την αγορά δείχνοντας ότι το ενδιαφέρον καλά κρατεί ακόμα και αν πλέον είμαστε κοντά σε ένα νέο γύρο αύξησης επιτοκίων.

  Στο ταμπλό

  Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Jumbo υποχωρεί κατά 4,29% καθώς σήμερα διαπραγματεύεται  χωρίς το δικαίωμα του προμερίσματος ύψους 0,385 ευρώ/μετοχή, με τις Εθνική, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Eurobank και Λάμδα να ακολουθούν με απώλειες άνω του 2%.

  Άνω του 1% είναι η πτώση σε ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Coca Cola, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Titan, Σαράντης, OTE, Quest και ΔΕΗ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ