Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Ιαν-2022 10:15

  Ebury: Οι εξελίξεις στο "ταμπλό" των νομισμάτων και η Fed

  Ebury: Οι εξελίξεις στο "ταμπλό" των νομισμάτων και η Fed
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Enrique Diaz – Alvarez*
   
  Την περασμένη εβδομάδα είδαμε να συνεχίζεται ένα ενδιαφέρον φαινόμενο, κατά το οποίο τα νομίσματα των αναδυομένων αγορών συγκρατούν τις τιμές τους ακόμη και όταν τα χρηματιστήρια στις ανεπτυγμένες χώρες κλονίζονται από κρίσεις αποστροφής κινδύνου.

  Τα επιτόκια των ΗΠΑ πήραν μια ανάσα προς την πορεία τους προς τα πάνω, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά 2 μονάδες βάσης. Ο φαινομενικός καταλύτης για το ξεπούλημα των στοιχείων περιουσιακού κινδύνου ήταν οι γεωπολιτικές ανησυχίες γύρω από την κρίση της Ουκρανίας, που αφήνει τις περισσότερες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες σχετικά ανεπηρέαστες (εξαιρουμένης της Ρωσίας φυσικά), τις αποδόσεις των ΗΠΑ σταθερές έως χαμηλότερες και τις τιμές των commodities υψηλότερες. Συνολικά, είναι ένας θετικός συνδυασμός για τις αναδυόμενες αγορές.

  Το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ένα πολύ ασυνήθιστο ταμπλό τιμών νομισμάτων, με εκείνα της Λατινικής Αμερικής στην κορυφή μαζί με τα ασφαλή καταφύγια της G10, το ελβετικό φράγκο και το ιαπωνικό γεν.

  Η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας την Τετάρτη θα είναι το βασικό γεγονός της εβδομάδας, με την αγορά να αναμένει ότι η FOMC θα υποδείξει μια αύξηση τον Μάρτιο, και την πιθανότητα πρόωρου τερματισμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων. Οι κορυφαίοι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, που δημοσιεύονται τη Δευτέρα, θα παρέχουν μια ανάγνωση για τον αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον στην οικονομία του μπλοκ. Τέλος, οι επενδυτές  θα παρακολουθούν διαρκώς τις τελευταίες ειδήσεις από την Ουκρανία. 

  Στερλίνα

  Το ράλι της στερλίνας σταμάτησε την περασμένη εβδομάδα λόγω των ήπιων οικονομικών ειδήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, η μεγάλη ανοδική έκπληξη του πληθωρισμού του Δεκεμβρίου εγγυάται μια άνοδο των επιτοκίων από πλευράς  της Τράπεζας της Αγγλίας στη συνεδρίασή της τον Φεβρουάριο. Τη Δευτέρα, περιμένουμε τους δείκτες PMI του Ιανουαρίου για να επιβεβαιώσουμε ότι ο αντίκτυπος της Όμικρον στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αξιοσημείωτος αλλά διαχειρίσιμος. Πιστεύουμε ότι η ανακούφιση από τα μέτρα του lockdown που ανακοινώθηκαν νωρίτερα μπορεί να δώσει αρκετή ώθηση για θετική έκπληξη  και  η στερλίνα να ξεκινήσει  την εβδομάδα δυναμικά. 

  Ευρώ

  Γινόμαστε μάρτυρες της ανάπτυξης μιας σημαντικής διάσπασης στην αντίληψη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε γενικές γραμμές, φαίνεται λιγότερο άνετη με τις αισιόδοξες υποθέσεις της σχετικά με την ταχεία επιστροφή στον πληθωρισμό 2%, και υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με την περάτωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Από την άλλη πλευρά, η Πρόεδρος Λαγκάρντ φαίνεται να εξακολουθεί να είναι προσκολλημένη σε μια συντηρητική αντίληψη για τον πληθωρισμό και τις προοπτικές του. Πιστεύουμε ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι απίστευτα αισιόδοξες. Αναμένουμε ότι η διάσπαση στο Συμβούλιο θα διευρυνθεί και τελικά θα οδηγήσει την Τράπεζα σε άνοδο των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους, κάτι που θα αποτελέσει ούριο άνεμο για το ευρώ.

  Δολάριο

  Η αγορά αύξησε τις προσδοκίες της για αυξήσεις από πλευράς Federal Reserve την περασμένη εβδομάδα, ακόμη και εν μέσω της αποστροφής του κινδύνου και των χαμηλότερων αποδόσεων στην καμπύλη του αμερικανικού Δημοσίου. Εκτός από την αστάθεια στις αγορές, υπήρξαν λίγα αξιοσημείωτα νέα από τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Η συνεδρίαση του Ιανουαρίου της Federal Reserve θα γίνει την Τετάρτη, και είναι ένα κρίσιμο γεγονός για τις αγορές συναλλάγματος. Εκτός από ένα σαφές μήνυμα ότι έρχεται άνοδος τον Μάρτιο, πιστεύουμε ότι υπάρχει μια καλή πιθανότητα να γίνει ανακοίνωση για την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης  ακόμη νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Ο πραγματικός αντίκτυπος ενός τέτοιου πρώιμου τέλους θα ήταν μικρός, αλλά η ψυχολογική επίδραση ενός τέτοιου τολμηρού σήματος θα ήταν απρόβλεπτη. Επομένως, πιστεύουμε ότι είναι πιο πιθανό να επιτραπεί η λήξη του προγράμματος όπως είχε προγραμματιστεί, αν και αναμένουμε να δούμε πολύ τολμηρά επικοινωνιακά μηνύματα από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αμερικής.

  *Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury. Οι αναλυτές της εταιρείας αναδείχθηκαν από το Bloomberg στην πρώτη  θέση των πιο επιτυχημένων προβλέψεων για την ισοτιμία EUR/USD στο τέταρτο τρίμηνο του 2020. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ