Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Ιαν-2022 22:45

  Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 2% στην εβδομάδα

  Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 2% στην εβδομάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με απώλειες έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, ωστόσο συγκράτησαν τα κέρδη τους σε εβδομαδιαία βάση, καταγράφοντας το πέμπτο διαδοχικό 5νθήμερο με άνοδο.

  "Οι τιμές του αργού μπορεί να μην έχουν εισιτήριο χωρίς επιστροφή για τα 100 δολάρια, αλλά τα στοιχεία σχετικά με την προσφορά πετρελαίου δείχνουν  ότι θα μπορούσε να πιάσει αυτά τα επίπεδα μέχρι το καλοκαίρι", σχολίασε ο Edward Moya, αναλυτής της OANDA.

  Όπως τόνισε ο ίδιος, "οι επόμενες συνεδριάσεις θα μπορούσαν να είναι δύσκολες για τους traders ενέργειας, καθώς οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να κινηθούν υψηλότερα από την τοποθέτηση των επενδυτών ενόψει της απόφασης της Federal Reserve για τη νομισματική της πολιτική και το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση των επιτοκίων".

  Ο Moya επισήμανε πως παράλληλα τρέχουν μια σειρά από γεωπολιτικούς κινδύνους που μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές του μαύρου χρυσού, όπως η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιραν, αλλά και οι χειρισμοί της Δύσης απέναντι στη Βόρεια Κορέα. 

  Σημειώνεται πως την Πέμπτη η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) ανέφερε ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, εξαιρουμένου του SPR, αυξήθηκαν απροσδόκητα κατά 500.000 βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 14 Ιανουαρίου. Η EIA ανέφερε επίσης εβδομαδιαία αύξηση των αποθεμάτων της βενζίνης κατά 5,9 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ τα αποθέματα των αποσταγμάτων μειώθηκαν κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια.

  Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησε κατά 41 σεντς ή 0,5%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 85,14 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Στην εβδομάδα το WTI σημείωσε κέρδη της τάξης του 2,2%, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

  Σε αντίστοιχους ρυθμούς κινήθηκε το συμβόλαιο παραδόσεως Μαρτίου για το πετρέλαιο τύπου Brent, το οποίο την Παρασκευή έχασε 49 σεντς ή σχεδόν 0,6%, στα 87,89 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Στην εβδομάδα, ωστόσο, σημείωσε κέρδη της τάξης του 2,1%.

  WTI και Brent κατέγραψαν υψηλό 7 και πλέον ετών (από τον Οκτώβριο του 2014) την Τετάρτη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ