Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Ιαν-2022 14:08

  Χτίζει αναχώματα στις 950 μονάδες το Χρηματιστήριο

  χρηματιστηριο γενικη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αν και οι διαθέσεις ανάληψης ρίσκου είναι χαμηλές και σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, η αγορά καταφέρνει να παραμένει σε θετικά εδάφη, έχοντας σημαντικά στηρίγματα από επιλεγμένους τίτλους, που λειτουργούν ως αναχώματα και στην πτώση του ήμισυ σχεδόν του ταμπλό.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,22% στις 953,73 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 27 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,19% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.300,63 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,32% στις 653,02 μονάδες.

  Η αγορά ακολουθεί ένα άτυπο rotation αναζητώντας τους τίτλους εκείνους που είτε έμειναν πίσω στο ράλι του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου, είτε εκείνους που ενδεχομένως να επωφεληθούν από την πιθανή σύσφιξη της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τους επόμενους μήνες. Έτσι συντηρείται σε ένα επίπεδο ολίγων μονάδων πάνω από τις 950 μονάδες, το οποίο μπορεί να είναι εύθραυστο, αλλά δίνει ένα αρκούντως ηχηρό μήνυμα για τις προθέσεις των αγοραστών.

  Βέβαια, το δεύτερο κριτήριο, ειδικά οι προθέσεις της ΕΚΤ παραμένουν ένα μικρό ερωτηματικό,  σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στους κόλπους της Federal Reserve, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία είναι τέτοιες που δεν απειλούν τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2% στον δείκτη τιμών. Άλλωστε και η ίδια η επικεφαλής Κ. Λαγκάρντ σήμερα υποβίβασε τη σεναριολογία για την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής.

  Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι κλάδοι, όπως ο τραπεζικός, δεν μπορούν να προεξοφλήσουν μια αλλαγή στην επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ, η οποία θα τους οφελήσει σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Είναι κάτι που έχουν τονίσει μάλιστα αρκετοί αναλυτές, όχι μόνο για τον ελληνικό κλάδο, αλλά και για τον ευρύτερο διεθνώς, με άλλους όμως να επιβαρύνονται από την αύξηση του κόστους δανεισμού που μπορεί να επιφέρει μια άνοδος των κεντρικών επιτοκίων.

  Πάντως σε κάθε περίπτωση το ΧΑ δείχνει να αφομοιώνει επιτυχώς τα επίπεδα του αυτήν την εβδομάδα, κόντρα στις διεθνείς αναταράξεις που έχουν προκαλέσει οι προοπτικές για τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών, και αυτό μόνο θετικά εκλαμβάνεται από τους εγχώριους αναλυτές. Όσο πραγματοποιούνται μάλιστα αγοραστικές κινήσεις στα υψηλά επτά ετών, τόσο οι στηρίξεις της αγοράς εμφανίζονται πιο ικανές να ανακόψουν κάποιο απρόβλεπτο διορθωτικό κύμα.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς και Βιοχάλκο σημειώνουν κέρδη 2,80% και 2,21% αντίστοιχα, με την Jumbo να κερδίζει 1,32% και τις Coca Cola, Εθνική, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, Alpha Bank, Titan και Μυτιληναίος να ακολουθούν ήπια ανοδικά.

  Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη είναι οι ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Eurobank, Quest, Aegean, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή, χωρίς όμως καμία να κινείται με απώλειες άνω του 1%, ενώ χωρίς μεταβολή είναι ο ΟΛΠ και η ΕΛΧΑ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ