Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Ιαν-2022 22:22

  Σε υψηλό 7 και πλέον ετών το αργό εν μέσω ανησυχιών για τον εφοδιασμό

  Κέρδη 1,8% για το αμερικανικό αργό εν μέσω ανησυχιών για τον εφοδιασμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε υψηλά 7 και πλέον ετών τερμάτισε το πετρέλαιο την Τετάρτη, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι αισιόδοξες προσδοκίες για την εξέλιξη της ζήτησης το τρέχον έτος έδωσαν συνέχεια στο ράλι των τιμών.

  "Οι τιμές του Brent και του αμερικανικού αργού έχουν ανέλθει σε νέα υψηλά 7 ετών, καθώς οι ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εντάσεις έχουν συμβάλλει στη διατήρηση ενός ‘πάτου’ για τις τιμές", ενώ η προσωρινή διακοπή της ροής στον αγωγό πετρελαίου μεταξύ του Ιράκ και της Τουρκίας "ενέτεινε την πολυπλοκότητα της κατάστασης όσον αφορά τις τιμές του πετρελαίου και κρατά τις αγορές εγρήγορση”, παρατηρεί ο Michael Hewson, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην CMC Markets UK. 

  Σημειώνεται ότι η τελευταία εξέλιξη που ενέτεινε τις γεωπολιτικές ανησυχίες και πυροδότησε φόβους για διαταραχή του εφοδιασμού αφορούσε την προσωρινή διακοπή της ροής αργού στον αγωγό Κιρκούκ-Τζεϊχάν στη νοτιοανατολική Τουρκία, χωρητικοτητας 450.000 βαρελιών την ημέρα, λόγω έκρηξης κοντά στον αγωγό, με την ροή ωστόσο να αποκαθίσταται σύντομα. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι την έκρηξη προκάλεσε πτώση ηλεκτρικού πυλώνα, και δεν ήταν επίθεση.

  Οι αρχικές αναφορές για επίθεση, ωστόσο, ώθησαν υψηλότερα τα συμβόλαια του αργού, που απώλεσαν μετά τη διάψευση της επίθεσης μέρος των κερδών τους, καθώς κατέδειξαν πόσο ευαίσθητη είναι η αγορά στους φόβους για διαταραχή του εφοδιασμού.

  Εν τω μεταξύ, πρόσθετη στήριξη στις τιμές του πετρελαίου παρείχαν οι σημερινές εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας ότι η ζήτηση πετρελαίου θα ξεπεράσει φέτος τα προ πανδημίας επίπεδα.

  Ειδικότερα, η ΙΕΑ αύξησε τις εκτιμήσεις για το επίπεδο της ζήτησης επικαλούμενη τα αυξανόμενα ποσοστά ανοσοποίησης έναντι του κορονοϊού και το γεγονός ότι τα πρόσφατα κύματα της πανδημίας λόγω της Όμικρον δεν έχουν αποδειχθεί αρκετά σοβαρά ώστε να δικαιολογούν την επιστροφή στα αυστηρά μέτρα καραντίνας. 

  Στο μηνιαίο report της για την αγορά πετρελαίου, η ΙΕΑ αύξησε τις εκτιμήσεις για την πετρελαϊκή ζήτηση για το επόμενο έτος, κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως, στα 3,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 

  Έτσι, την Τετάρτη, το συμβόλαιο παράδοσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 1,53 δολάρια ή 1,8% και έκλεισε στα 86,96 δολάρια το βαρέλι, έχοντας σκαρφαλώσει νωρίτερα έως τα 87,92 δολάρια. Το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου για το αμερικανικό αργό, το οποίο θα γίνει το προσεχές συμβόλαιο μετά το κλείσιμο της Πέμπτης, επίσης ενισχύθηκε κατά 97 σεντς ή 1,1% και έκλεισε στα 85,80 δολάρια.

  Κέρδη κατέγραψε και το συμβόλαιο Μαρτίου για το Brent, που πρόσθεσε 93 σεντς ή 1,1% και τερμάτισε στα 88,44 δολάρια το βαρέλι, έχοντος προηγουμένως αναρριχηθεί έως τα 89,17 δολάρια.
    
  Και τα δύο συμβόλαια διαμορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ