Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Ιαν-2022 17:30

  Άντεξε και κράτησε τις 950 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Άντεξε και κράτησε τις 950 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με κέρδη κατάφερε τελικά να κλείσει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι μπορεί να κρατήσει τη ζώνη των 950 μονάδων, επιτρέποντας μάλιστα και τις διορθώσεις τίτλων, ενώ επέδειξε και αξιοσημείωτες αντοχές έναντι της διεθνούς αναταραχής που υπήρξε στις δυτικές αγορές.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,74% στις 951,65 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 941,56 μονάδων και 950,03 μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,3 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,68%, στις 2.296,20 μονάδες, ενώ στο +1,33% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.584,96 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,93% στις 650,92 μονάδες.

  Δύο τα... κρατούμενα

  Μπορεί το ΧΑ από την έναρξη της εβδομάδας να τηρεί μια πιο επιφυλακτική στάση, κάτι που φαίνεται και στη συναλλακτική του δραστηριότητα, όμως ουδείς μπορεί να αρνηθεί το γεγονός ότι έχει δείξει αξιοσημείωτες αντοχές έναντι της διεθνούς αναταραχής που υπήρξε λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου. Βέβαια οι αντοχές αυτές είχαν κάποιο κόστος, ειδικά για τους τίτλους που είχαν υπεραποδώσει το προηγούμενο διάστημα, αλλά η αφομοίωση τόσο των κερδών όσο και των επιπέδων είναι στοιχεία που δείχνουν υγεία σε μια ανοδική αγορά.

  Βέβαια, το επίπεδο-κλειδί για την τρέχουσα εβδομάδα θα είναι οι 949 μονάδες του ΓΔ, δηλαδή το προηγούμενο επταετές υψηλό από το οποίο η ελληνική αγορά κατακρημνίστηκε εν μέσω των πρώτων ανακοινώσεων για τον κορονοϊο στις αρχές του 2020. Το ιδανικό σενάριο, λοιπόν, της διατήρησης του ανοδικού momentum, όπως αυτό απεικονίζεται στον Γενικό Δείκτη, θα είναι η διάχυσή του σε όσο το δυνατόν περισσότερους τίτλους έτσι ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές αποκλίσεις (divergences).

  Αυτό που θα πρέπει επομένως να κρατήσουν οι εγχώριοι επενδυτές, όπως σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, είναι ότι το ΧΑ αναλώθηκε σε μια άνευ μεγάλου κόστους εσωτερική διόρθωση και ότι τα επίπεδα των 950 έδειξαν σημαντικές αντοχές, καλλιεργώντας προσδοκίες για το ότι μπορεί να αποτελέσουν το σκαλοπάτι, αλλά και το μήνυμα εμπιστοσύνης, για την αναρρίχηση της αγοράς στα επίπεδα των 1.000 μονάδων.

  Άλλωστε, οι αντοχές επιβεβαιώθηκαν και μία ημέρα κατά την οποία οι ξένοι επενδυτές είχαν στρέψει το βλέμμα τους και στην έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, με την πρώτη έξοδο της Ελλάδας για το 2022 να είναι επιτυχής και τη ζήτηση αρκετά ισχυρή, δεδομένων και των συνθηκών στις αγορές. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στις 140 μονάδες βάσης συν το mid swap, δηλαδή στο 1,83% όπου και εκτιμάται ότι διαμορφώνεται στο κλείσιμο, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται αργότερα μέσα στην ημέρα.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο ξεχώρισε με το +4,19% που σημείωσε, όπως και οι Jumbo και Aegean με το +3,53% και +3,01% αντίστοιχα. Κέρδη άνω του 2% σημείωσαν οι Motor Oil και ΕΛΧΑ και άνω του 1% οι Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική και Πειραιώς, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola και Ελλάκτωρ.

  Στον αντίποδα, οι απώλειες των ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Quest περιορίστηκαν κάτω από το 0,7%, ενώ ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Σαράντης έκλεισαν χωρίς μεταβολή. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ