Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Ιαν-2022 14:09

  Πτωτικά, αλλά σε επαφή με τις 950 μονάδες, το Χρηματιστήριο

  Πτωτικά, αλλά σε επαφή με τις 950 μονάδες, το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σταθερά πτωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συντάσσεται με το διεθνές αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργήσει η νέα άνοδος στο ενεργειακό κόστος και το πετρέλαιο, ενώ δεν λείπουν σαφώς και οι κινήσεις που κατοχυρώνουν κέρδη των δύο προηγούμενων εβδομάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,90% στις 947,63 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 35,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,01% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.289,34 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,95% στις 648,19 μονάδες.

  Αν και σχεδόν τα 3/4 των τίτλων που έχουν κάνει κίνηση σήμερα είναι σε αρνητικά εδάφη, οι συναλλαγές εστιάζουν σε εκείνους που οδήγησαν την άνοδο της αγοράς τις δύο πρώτες εβδομάδες του έτους. Και για πολλούς εγχώριους αναλυτές αυτό μόνο "υγεία" δείχνει σε μια αγορά που όσο παραμένει αρκετά υψηλότερα από τη στήριξη των 930 μονάδων διατηρεί την ανοδική της τροχιά.

  Οι κατοχυρώσεις κερδών, αλλά και οι διορθωτικές κινήσεις σε μια ανοδική αγορά είναι πάντα καλοδεχούμενες από τους long που θέλουν να βελτιώνουν τόσο τη ρευστότητά τους όσο και την έκθεσή τους, ώστε να μεγιστοποιείται το κέρδος. Και μέχρι τώρα, ο Γενικός Δείκτης δεν φαίνεται να χάνει την επαφή του με τις 950 μονάδες, ενώ και ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος πρωταγωνίστησε το προηγούμενο διάστημα, παραμένει στη ζώνη "ασφαλείας" των 640-650 μονάδων.

  Βέβαια σε αυτήν την εικόνα δεν μπορεί κάποιος να μην συνυπολογίσει και το γεγονός ότι το κλίμα διεθνώς είναι άκρως αρνητικό, με την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων να επηρεάζει τις επενδυτικές διαθέσεις. Εκτός των ευρωπαϊκών ομολόγων, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αυξάνεται στο 1,62%, καθώς η άνοδος του πετρελαίου έχει επιδεινώσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, άλλα και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία είναι άκρως υποστηρικτική για τους ελληνικού τίτλους. 

  Βέβαια, ουδείς μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι η ηγεσία της ΕΚΤ έχει επιβεβαιώσει την πρόθεσή της να στηρίξει τα ελληνικά ομόλογα, ακόμη και αν ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, γεγονός που θα προσφέρει από το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους σημαντικές στηρίξεις στην αγορά.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, οι Λάμδα, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Coca Cola και Jumbo σημειώνουν απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Εθνική, Eurobank, Motor Oil, Quest, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, Titan, Ελληνικά Πετρέλαια και Σαράντης.

  Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ και ΕΛΧΑ σημειώνουν κέρδη 1,88% και 1,52% αντίστοιχα, με τις ΟΛΠ, Βιοχάλκο και ΑΔΜΗΕ να ακολουθούν με μικρή άνοδο που δεν ξεπερνά το 0,7%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ