Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Ιαν-2022 11:06

  Διορθώνει εκ νέου στη ζώνη των 950 μονάδων το Χρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο - αγορές 07.01.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ήπια διορθωτικά κινείται το χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας το αρνητικό διεθνές κλίμα, χωρίς όμως να στερείται κάποιων στηριγμάτων στη ζώνη των 950 μονάδων, ώστε να μην απειληθούν τα επίπεδα που ανέκτησε μετά από μία διετία πανδημίας.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,69% στις 949,70 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,70% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.296,32 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,62% στις 650,36 μονάδες.

  Αν και οι δυνατότητες συνέχισης της ανόδου στην ελληνική αγορά είναι το μεγάλο ζητούμενο των long, και σε κάθε περίπτωση των "πρωτοεμφανιζόμενων" αγοραστών σε αυτά τα επίπεδα, οι αντοχές που επιδεικνύει στη ζώνη των 950 μονάδων μόνο αμελητέες δεν είναι. Πόσο μάλλον δε όταν η κοντινή στήριξη εντοπίζεται αρκετά χαμηλότερα, ήτοι στη ζώνη των 930 μονάδων, η οποία δείχνει να μην απειλείται, καθώς οι εσωτερικές διορθώσεις δεν λείπουν, με αρκετά χαρτοφυλάκια να ενθυλακώνουν ρευστότητα από τις υπεραποδόσεις αρκετών τίτλων.

  Πάντως αυτό που επισημαίνεται από αρκετούς εγχώριους αναλυτές είναι ότι το ΧΑ χρειάζεται μια διόρθωση σε πολύ συγκεκριμένα όρια, ώστε και να αφομοιώσει καταλλήλως τα υψηλά επταετίας, αλλά και να βελτιώσει τη ρευστότητα των χαρτοφυλακίων που υπέμειναν την πολύμηνη συσσώρευση. Είναι άλλωστε μια ελάχιστη "ανταμοιβή" μετά από 14 θετικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 18.

  Άλλωστε, μία διορθωτική συνεδρίαση σε μια περίοδο που η ανοδική τάση έχει επιβεβαιωθεί πολλάκις δεν αλλάζει τις προοπτικές της αγοράς, όταν μάλιστα ο κλάδος σηματωρός της, ο τραπεζικός, εξακολουθεί να συγκεντρώνει τα θετικά σχόλια των αναλυτών. Σήμερα η Deutsche Bank επιβεβαιώνει ότι ο κλάδος έχει μεταμορφωθεί, με τους φόβους για τα κεφάλαια έχουν πλέον ως επί το πλείστον τελειώσει, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι οι εναπομένουσες προσπάθειες "καθαρισμού" των ισολογισμών είναι απίθανο να επιβαρύνουν σημαντικά τις προβλέψεις. 

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, οι πιέσεις έρχονται κυρίως από τις άνω του 1% απώλειες σε Coca Cola, Λάμδα και ΟΤΕ, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται και οι Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Alpha Bank, Μυτιληναίος, Σαράντης, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Titan, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Jumbo και ΟΛΠ.

  Στον αντίποδα, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, Quest, Εθνική και ΑΔΜΗΕ κινούνται θετικά, αλλά καμία δεν μπορεί να λάβει ώθηση για ισχυρή άνοδο. Η Aegean και τα Ελληνικά Πετρέλαια να μην έχουν μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ