Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Ιαν-2022 11:54

  BofA: Κόντρα στο κλίμα, βλέπει ισχυρό sell-off στις ευρωπαϊκές μετοχές – Ποιες μετοχές θα νικήσουν την τάση

  Wall: Η BofA προειδοποιεί ότι έρχεται αύξηση επιτοκίων και ενδεχόμενη “επώδυνη” διόρθωση κατά 15%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι ευρωπαϊκές μετοχές συνεχίζουν να ενισχύονται σημαντικά παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την άνοδο των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων, επισημαίνει η BofA. Όπως εξηγεί, ενώ η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε απότομα από τα μέσα του 2021 και οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτοξευθεί ως απάντηση της απότομης "στροφής" πολιτικής της Fed, οι μετοχές παραμένουν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα που κατέγραψαν κατά τον τρέχοντα ανοδικό κύκλο που ξεκίνησε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, και κινούνται προς το "σπάσιμο" της συσχέτισης με το μομέντουμ της ανάπτυξης.

  Η πιο πιθανή εξήγηση για το παραπάνω, επισημαίνει η BofA, είναι ότι οι επενδυτές θεωρούν την επιβράδυνση της οικονομίας ως προσωρινή και αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί εκ νέου τους επόμενους μήνες, βοηθούμενη από: 

  (α) την περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής στην Κίνα. Ωστόσο όπως τονίζει η BofA, η κρίση χρέους στον τομέα ακινήτων της Κίνας παραμένει άλυτη, ενώ η άφιξη του κύματος της Όμικρον πρόκειται επίσης να επιβαρύνει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, 

  (β) μια γρήγορη εκτόνωση των παγκόσμιων ελλείψεων εφοδιασμού. Όμως, οι οικονομολόγοι της BofA αναμένουν ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού θα παραμείνουν υπό πίεση το α’ εξάμηνο, με περαιτέρω διακοπές πιθανές μόλις το κύμα Όμικρον χτυπήσει τους κατασκευαστικούς κόμβους της Ασίας, και 

  (γ) μια τελευταία ώθηση από το re-opening της οικονομίας καθώς η πανδημία γίνεται ενδημική. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, με το κενό παραγωγής των ΗΠΑ να έχει σχεδόν κλείσει, την κατανάλωση αγαθών στις ΗΠΑ ήδη να κινείται σε "τεντωμένα"" επίπεδα και την ανάκαμψη των δαπανών για υπηρεσίες να έχει προχωρήσει αρκετά, θεωρεί ότι οι δυνατότητες για περαιτέρω ώθηση από το re-opening είναι περιορισμένες.

  Η BofA προειδοποιεί πως αναμένει περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης τους επόμενους μήνες.  Συγκεκριμένα, εκτιμά πως η ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί και προς τη μακροπρόθεσμη τάση της φέτος και θεωρεί πως οι κίνδυνοι για ακόμη χαμηλότερη ανάπτυξη είναι σημαντικοί, δεδομένης της επίπτωσης από το κύμα της Όμικρον και του αυξανόμενου κινδύνου ότι το πακέτο μέτρων Build Back Better του Μπάιντεν μπορεί να μην περάσει. 

  Αναμένει επίσης ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα υποχωρήσει προς την τάση, με τους κινδύνους για ακόμα χαμηλότερα επίπεδα να είναι πολύ έντονοι, δεδομένης της ουσιαστικά αρνητικής δημοσιονομικής ώθησης το 2022, της απότομης επιβράδυνσης της ανάπτυξης Μ1 και της επίπτωσης από τις υψηλές τιμές ενέργειας. 

  Ο δείκτης PMI της Κίνας παράλληλα, εκτιμάται ότι θα παραμείνει κοντά στο τρέχον επίπεδο του 51, καθώς η ώθηση από τη βελτίωση του πιστωτικού κύκλου αντισταθμίζεται από την αδυναμία στον τομέα των ακινήτων, τους αντίθετους ανέμους από τα κύματα της Covid και την ήπια εξωτερική ανάπτυξη. 

  Συνολικά, αυτές οι προβλέψεις συνεπάγονται περαιτέρω μείωση του παγκόσμιου δείκτη PMI από το τρέχον 54 στο 52 μέχρι το τέλος του έτους.

  Για όλους αυτούς του λόγους η BofA παραμένει αρνητική για τις ευρωπαϊκές μετοχές και τα underweight στις κυκλικές μετοχές έναντι των αμυντικών, αλλά αυξάνει τη σύσταση για τον κλάδο ειδών πολυτελείας σε overweight: οι μετοχές επωφελούνται επί του παρόντος όχι μόνο από την προ-τιμολόγηση μιας ισχυρής επιτάχυνσης ανάπτυξης που πιστεύει η BofA ότι είναι απίθανη, αλλά και από το γεγονός ότι η αγορά ομολόγων αποτιμά σημαντικά πιο συγκρατημένη ανάπτυξη, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων, δηλαδή του προεξοφλητικού επιτοκίου για τις μετοχές. Η αγορά ομολόγων αποτιμά τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων της Fed φέτος, άλλες δύο αυξήσεις το επόμενο έτος και καμία αύξηση το 2024, δηλαδή συνολικά έξι αυξήσεις τα επόμενα τρία χρόνια, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές ομολόγων θεωρούν την ανάκαμψη τόσο εύθραυστη που η Fed σύντομα θα πρέπει να εγκαταλείψει τις κινήσεις αύξησης των επιτοκίων.

  Οι οικονομολόγοι της αμερικανικής τράπεζας βλέπουν περιθώρια για έναν σημαντικά πιο δυναμικό κύκλο αυξήσεων επιτοκίων της Fed, προβλέποντας εννέα αυξήσεις τα επόμενα τρία χρόνια. Σε συνδυασμό με την πιθανή έναρξη της μείωσης του ισολογισμού της Fed το τέταρτο τρίμηνο φέτος, αυτό δείχνει περαιτέρω ανοδική πορεία για τις πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων. 

  Οι προβλέψεις της για επιβράδυνση της ανάπτυξης σε συνδυασμό με την αύξηση των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων συνεπάγονται πτώση περίπου 10% για τις ευρωπαϊκές μετοχές και συγκεκριμένα πτώση στις 430 μονάδες για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 μέχρι το τέλος του έτους. Αναμένει ότι αυτή η πτώση θα οφείλεται στη μείωση της τάξης του 5% στα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή (EPS) των εισηγμένων στον Stoxx 600, λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και της αυξημένης πίεσης στα περιθώρια κερδών λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής, καθώς και στην πτώση της τάξης του 5% στους δείκτες P/E 12μηνου και στο 15x, λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και του υψηλότερου προεξοφλητικού επιτοκίου).

  Η BofA είναι underweight στους κυκλικούς κλάδους έναντι των αμυντικών, λόγω των προσδοκιών της για χαμηλότερους δείκτες PMI, ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ και μεγαλύτερα πιστωτικά περιθώρια, τα οποία και υποδηλώνουν υποαπόδοση 7% μέχρι τα μέσα του έτους. Παράλληλα αναμένει ότι το πρόσφατο ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών "αξίας" έναντι των μετοχών "ανάπτυξης" θα συνεχιστεί και παραμένει overweight στις τράπεζες και τις ασφάλειες, καθώς βλέπει περαιτέρω άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων λόγω της πιο επιθετικής πολιτικής της Fed. Τα αγαπημένα της κυκλικά underweights είναι τα κεφαλαιουχικά αγαθά και τα αυτοκίνητα, ενώ το αγαπημένο της αμυντικό overweight είναι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

  Επίσης, η BofA αυξάνει τη στάση της για τα είδη πολυτελείας από marketweight σε overweight, καθώς η υποαπόδοση κατά 8% από τον Δεκέμβριο σημαίνει ότι ο κλάδος αποτιμά μία μεγαλύτερη επιβράδυνση της ανάπτυξης από ό,τι το βασικό σενάριο της αμερικανικής τράπεζας. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ