Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Ιαν-2022 08:14

  A-Quant: Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ σε υψηλό 40 ετών

  Πέντε μέτρα για αύξηση εσόδων στα Ταμεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο υψηλός πληθωρισμός, συνεχίζει να είναι το βασικότερο ζήτημα που απασχολεί τις αγορές και μέσα στο 2022, όσο οι οικονομίες προσπαθούν να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

  Την περασμένη Τετάρτη, ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο, στο 7%, τιμή που είχαμε να δούμε από τον Φεβρουάριο του 1982. Οι κλειστές οικονομίες από τα συνεχή lockdowns αλλά και οι ποσοτικές χαλαρώσεις των κεντρικών τραπεζών έχουν δημιουργήσει αυτό το αποτέλεσμα και έτσι υπάρχει η άμεση ανάγκη για σφιχτότερη νομισματική πολιτική, ανεξαρτήτως της ανάκαμψης και των μακροοικονομικών δεδομένων.

  Ήδη η Fed και η ECB έχουν αναγγείλει την παύση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο ενώ η Fed επιπλέον έχει εξαγγείλει και αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο έτος.

  Στις ΗΠΑ, οι οικονομικές ανακοινώσεις της προηγούμενης εβδομάδας δεν κρίθηκαν θετικές και στην Ευρώπη, υπήρξαν κάποιες καθησυχαστικές δηλώσεις από την Christine Lagarde πως οι πολίτες έχουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς και πως υπάρχει δέσμευση για σταθεροποίηση των τιμών.

  Οι περισσότερες αγορές μετοχών κινήθηκαν σταθεροποιητικά, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο όπου υπήρξε άνοδος. Το δολάριο αποδυναμώθηκε, το ευρώ ενισχύθηκε, το ίδιο και η στερλίνα.

  Σημαντικά κέρδη είδαμε για χρυσό και πετρέλαιο ενώ το Bitcoin και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα επιχείρησαν μια ισχνή ανοδική αντίδραση. Οι αποδόσεις των ομολόγων συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, με το αμερικανικό 10ετές να ανοίγει στο 1.76% και να κλείνει στο 1.79%.

  Την τρέχουσα εβδομάδα, οι αγορές θα συνεχίσουν να κινούνται με επίκεντρο τον πληθωρισμό αφού υπάρχουν αντίστοιχες ανακοινώσεις για την Ευρωζώνη, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία και τον Καναδά. Άλλες σημαντικές ανακοινώσεις που αναμένονται με ενδιαφέρον είναι η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Αυστραλία και τα επιτόκια σε Ιαπωνία και Κίνα.

  Νωρίτερα σήμερα, είχαμε σημαντικές ανακοινώσεις στην Κίνα με το ΑΕΠ στο 4% για το 4ο τρίμηνο του 2021, τις λιανικές πωλήσεις να αυξάνουν κατά 1.7% τον Δεκέμβριο και τη βιομηχανική παραγωγή να ανακάμπτει εντυπωσιακά κατά 4.3% τον ίδιο μήνα.

  SP500

  Ελαφρώς πτωτικά έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,663 μονάδες και οριακές απώλειες. Ο δείκτης ξεκίνησε ανοδικά αλλά την Πέμπτη υπήρξε μεγάλη διόρθωση και έτσι το κλείσιμο της εβδομάδας ήταν σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με το άνοιγμα. Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ήταν αυξημένες, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 1.9% τον Δεκέμβριο και ο δείκτης καταναλωτικού συναισθήματος του πανεπιστημίου του Michigan ήταν κάτω από τις προσδοκίες. Αυτό το όχι και τόσο ευχάριστο περιβάλλον δημιούργησε νευρικότητα στους επενδυτές και είναι φανερό ότι υπάρχει αβεβαιότητα εν μέσω υψηλών πληθωριστικών πιέσεων και αποφάσεων της Fed για σφιχτή νομισματική πολιτική και αύξηση των επιτοκίων. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, η οποία έχει ξεκινήσει από τα τέλη του περασμένου έτους, κάτω από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας στις 4,605 μονάδες, το κλίμα μάλλον θα βαρύνει κι άλλο.

  DAX40

  Ελαφρώς πτωτικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 15,924 μονάδες, και μικρές απώλειες της τάξης του -0.13%. Μετά την προσπάθεια υπέρβασης των 16,292 μονάδων (υψηλά όλων των εποχών) στις 5/1, κυριαρχούν ελαφρώς διορθωτικές τάσεις. Η Γερμανία δεν είχε σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις την περασμένη εβδομάδα ενώ τον τόνο αυτήν την εβδομάδα θα δώσει η ανακοίνωση του πληθωρισμού, με τις εκτιμήσεις των αγορών να κάνουν λόγο για 5.7% τον Δεκέμβριο. Η σφιχτή νομισματική πολιτική από την ECB δεν ευνοεί γενικά την αγορά μετοχών αλλά ας μην ξεχνάμε πως η ισχυρή οικονομία της Γερμανίας και τα ποιοτικά προϊόντα που παράγει, μπορεί να αποβεί ανθεκτική στις πιέσεις τιμών. Στόχος των αγοραστών συνεχίζουν να αποτελούν τα υψηλά όλων των εποχών αλλά τυχόν καθοδική διάσπαση κάτω από τις 15,700 μονάδες ίσως δώσει στο διορθωτικό σενάριο περισσότερες πιθανότητες.

  FTSE100

  Ανοδικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,500 μονάδες και κέρδη κοντά στο 1%. Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε καλά αποτελέσματα, με το ΑΕΠ το Νοέμβριο να ανεβαίνει κατά 0.9%, τη βιομηχανική παραγωγή κατά 1% και τη μεταποίηση κατά 1.1%. Παρότι στη χώρα υπάρχει πολιτική αναταραχή λόγω της συμμετοχής του Boris Johnson σε πάρτυ εν καιρώ πανδημίας, η εικόνα από την πανδημία δείχνει ενθαρρυντική και έτσι πολλοί επενδυτές αισιοδοξούν για τις 7.665 μονάδες, οι οποίες είναι και υψηλή τιμή 3.5 ετών περίπου.

  Χρυσός

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό, με κλείσιμο στα $1,817 και κέρδη πάνω από 1.10%. Η αναφορά σε μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις παγκοσμίως ευνόησε τον χρυσό αλλά ενισχυτικός παράγοντας ήταν και το αδύναμο δολάριο. Οι αποδόσεις των ομολόγων συνέχισαν ανοδικά (αυτό παραδοσιακά δεν ευνοεί τον χρυσό) αλλά αυτός ο παράγοντας φαίνεται ότι υποσκελίστηκε από τους άλλους. Τα $1,831 είναι η καθοριστική αντίσταση για τον χρυσό στην τρέχουσα περιοχή τιμών ενώ τυχόν πτώση κάτω από τα $1,780, θα δώσουν στο διορθωτικό σενάριο περισσότερους πόντους. Οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό σε Ευρωζώνη, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο την Τετάρτη, θα είναι κομβικής σημασίας.

  Πετρέλαιο

  Ισχυρά ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $84.25, εμφανίζοντας κέρδη που προσέγγισαν το 7%. Ήταν η τέταρτη κατά σειρά ανοδική εβδομάδα για το πετρέλαιο, που έχει συγκεντρωτικά κέρδη πάνω από 20%, από τις 19/12. Η πανδημία και η μετάλλαξη Omicron δε φαίνεται να τρομάζει τους επενδυτές αφού δεν υπάρχουν μέχρι τώρα σοβαροί περιορισμοί σε μετακινήσεις και μεταφορές. Καθησυχαστικός εμφανίζεται και ο ΟΠΕΚ που εδώ και καιρό σταδιακά αίρει τις μειώσεις στην παραγωγή. Σημαντική κρίνεται η πληροφορία από το Reuters πως η Κίνα ενδέχεται πολύ σύντομα να ρίξει στην αγορά ποσότητες από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, προκειμένου να συγκρατήσει τις τιμές. Πολλές τράπεζες πάντως βλέπουν τιμές κοντά στα $100 μέσα στο έτος αλλά πρέπει πρώτα να καμφθεί η αντίσταση στα $85.40 που είναι και υψηλή τιμή από τον Οκτώβριο του 2014.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδικά έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα το EURUSD ανοίγοντας στο 1.1355 και κλείνοντας στο 1.1415. Το αμερικανικό νόμισμα ήταν αδύναμο καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με εξαίρεση την Παρασκευή που επιχείρησε μια ανάκαμψη. Υπάρχει μια ελαφρά ανοδική τάση για την ισοτιμία από τα τέλη Νοεμβρίου και την περιοχή τιμών του 1.12 μιας και η ECB ακολουθεί κι αυτή σφιχτότερη νομισματική πολιτική προκειμένου να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Η ανεργία στην Ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητη στο 7.2% αλλά η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2.3% το Νοέμβριο δίνοντας τόνους ισχυρής ανάπτυξης. Καθοριστική ζώνη τιμών είναι το 1.15 γιατί τυχόν καθαρή υπέρβαση θα δώσει χαρακτηριστικά ανοδικής τάσης στο EURUSD. Αντιθέτως, σε περίπτωση ενίσχυσης του δολαρίου χρειάζεται να δούμε τιμές κάτω από το 1.1270 ώστε η διόρθωση να κυριαρχήσει.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD (4η κατά σειρά), που άνοιξε στο 1.3569 και έκλεισε στο 1.3676. Η στερλίνα με την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας, από 0.1% σε 0.25% έχει ενισχυθεί, έχοντας κερδίσει 450 περίπου pips τον τελευταίο μήνα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πρόσφατη αδυναμία του δολαρίου έχει δημιουργήσει έντονη ανοδική τάση για την ισοτιμία αλλά και συνθήκες overbought. Η εβδομάδα είναι σημαντική για το Ηνωμένο Βασίλειο μιας και ανακοινώνεται ο πληθωρισμός και η ανεργία και έτσι πρέπει να δούμε αν το GBPUSD έχει τη δύναμη να συνεχίσει την πορεία του για το 1.40 (καθοριστικές είναι οι αντιστάσεις στο 1.3835 και στο 1.3915) ή αν οι πωλητές θα επικρατήσουν ωθώντας την ισοτιμία προς το 1.35.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Πτωτικά κινήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε το USDJPY μετά από πέντε ανοδικές εβδομάδες, ανοίγοντας στο 115.50 και κλείνοντας στο 114.19. Η πτώση αυτή ήταν απότομη, παίρνοντας πίσω όλη την άνοδο που είχε συντελεστεί το 2002, λόγω της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων και του αναιμικού γιεν. Το δολάριο έχει ενισχυθεί αρκετά με την σφιχτή νομισματική πολιτική και την αναγγελία της αύξησης των επιτοκίων από την Fed αλλά φαίνεται πως αυτές οι εξελίξεις έχουν ήδη καταναλωθεί και εκτιμηθεί από τις αγορές. Με τη λογική αυτή δεν αποκλείεται να δούμε την ισοτιμία να στρέφεται προς το 112.50 αλλά ας μην ξεχνάμε πως η Ιαπωνία που συνεχίζει με χαλαρή νομισματική πολιτική, κάνει το γιεν αδύναμο και συνεπώς δε θα προξενήσει έκπληξη το σενάριο του 115.50 και πάλι.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το EURJPY  που άνοιξε στο 131.21 και έκλεισε στο 130.34. Η μίνι άνοδος των τριών περασμένων εβδομάδων διεκόπη αλλά στα θετικά για την ανοδική πορεία της ισοτιμίας, καταγράφεται το γεγονός πως η τιμή παρέμεινε πάνω από το ορόσημο του 130. Η εβδομάδα περιέχει τις ανακοινώσεις για τη νομισματική πολιτική και τα επιτόκια στην Ιαπωνία και αν δεν υπάρξει σοβαρή αλλαγή ή εκπλήξεις, το γιεν μάλλον θα συνεχίσει να είναι αδύναμο και οι αγοραστές θα στοχεύσουν στη διάσπαση του 131.60 που είναι και υψηλή τιμή από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8356 και έκλεισε στο 0.8342. Η στερλίνα συνεχίζει να είναι δυνατή μετά την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, υπερνικώντας το επίσης ισχυρό ευρώ. Βλέπουμε πάντως το ρυθμό της πτώσης να ελαττώνεται και αυτό είναι λογικό μιας και η ισοτιμία έχει πλέον πλησιάσει πολύ στην περιοχή τιμών του 0.8275 που αποτελεί χαμηλό 5.5 περίπου ετών. Αυτή η ισχυρή στήριξη σε συνδυασμό με τις έξι σερί πτωτικές εβδομάδες που έχουν δημιουργήσει συνθήκες υπερπώλησης, ίσως φέρουν ανοδικές αντιδράσεις.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Πτωτικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το USDCAD, το οποίο άνοιξε στο 1.2636 και έκλεισε στο 1.2547. Το αδύναμο δολάριο ΗΠΑ και το ράλι στις τιμές του πετρελαίου έχουν ως αποτέλεσμα μια μίνι καθοδική τάση τον τελευταίο μήνα, από την περιοχή τιμών του 1.29. Ο Καναδάς δεν έχει να συνεισφέρει σημαντικά οικονομικά νέα αλλά την εβδομάδα που ήδη διανύουμε υπάρχουν οι ανακοινώσεις του πληθωρισμού και των λιανικών πωλήσεων που θα ταράξουν περισσότερο τα νερά. Κάτω από το 1.2450, η πτωτική τάση της ισοτιμίας δυναμώνει περαιτέρω αλλά αν υπάρξει φρένο στις τιμές του πετρελαίου, θα δούμε ανοδικές αντιδράσεις, ειδικά πάνω από το 1.2620.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Πτωτική πορεία είχε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.9180 και το κλείσιμο στο 0.9139. Αξίζει να αναφέρουμε πως η μεταβλητότητα της ισοτιμίας ήταν ιδιαιτέρως υψηλή με χαμηλό στο 0.9092 την Πέμπτη και υψηλό στο 0.9278 την Τρίτη. Το αδύναμο δολάριο ήταν η βασικότερη αιτία της πτώσης καθώς και αύξηση στις τιμές του χρυσού (ο χρυσός είναι βασικό εξαγωγικό αγαθό της Ελβετίας). Καθοριστική είναι η ζώνη τιμών στο 0.9085 γιατί κάτω από αυτήν ενδέχεται να επιταχυνθεί η διόρθωση. Σε περίπτωση ανάκαμψης του δολαρίου, η ισοτιμία μπορεί να προσεγγίσει και πάλι το 0.9280.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD το οποίο άνοιξε στο 0.7168 και έκλεισε στο 0.7210. Αδύναμο ήταν ασφαλώς το αμερικανικό νόμισμα αλλά και η οικονομία της Αυστραλίας δείχνει να βρίσκεται σε καλή τροχιά, με τις λιανικές πωλήσεις να αυξάνονται κατά 7.3% το Νοέμβριο και τα στεγαστικά δάνεια κατά 7.6%, τον ίδιο μήνα. Η Τράπεζα της Αυστραλίας στις αναφορές της ευθυγραμμίζεται στον αισιόδοξο τόνο και υπογραμμίζει πως μέσα στο 2022 θα υπάρξει πλήρης ανάκαμψη μετά την ύφεση της πανδημίας. Οι σημερινές θετικές ανακοινώσεις της Κίνας πάντως δε φαίνεται να δίνουν ώθηση στο δολάριο της Αυστραλίας και έτσι σε περίπτωση ενδυνάμωσης του αμερικανικού νομίσματος, δεν αποκλείεται η ισοτιμία να στραφεί προς το 0.71.

  Bitcoin

  Ελαφρώς ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $43,108 και κέρδη που προσέγγισαν το 3%. Ο υψηλός πληθωρισμός παγκοσμίως δε φαίνεται να ισχυροποιεί το Bitcoin που από το Νοέμβριο και μετά είναι σε πτωτική κίνηση, μετά τα υψηλά όλων των εποχών στα $69,000 (10 Νοεμβρίου). Το Bitcoin επίσης αρχίζει να αποκτά χαρακτηριστικά προϊόντος υψηλού ρίσκου και έτσι σε εποχές αποφυγής του ρίσκου (risk aversion), δεν ευνοείται. Διαφαίνεται πάντως και μια ανθεκτικότητα στα $40,000 αφού έχουν υπάρξει αλλεπάλληλες προσπάθειες καθοδικής διάσπασης χωρίς επιτυχία. Υπάρχουν καλές πιθανότητες περαιτέρω ανοδικής αντίδρασης πάνω από τα $44,500 αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί και το σενάριο πλάγιας κίνησης μεταξύ $41,500 και $44,000.

  www.a-quant.com

   

  www.algo-profits.com

   

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ