Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 16-Ιαν-2022 20:00

  Τα στοιχήματα του χρηματιστηρίου

  Με κέρδη πάνω από 10% έκλεισε το 2021 το Χρηματιστήριο - Έλαμψαν οι «μεσαίοι»
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι φθηνές αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, η εντυπωσιακή πορεία και ανθεκτικότητα της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων, οι ισχυρές επιδόσεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το μεγάλο comeback των ελληνικών τραπεζών αποτέλεσαν το σήμα για τη μεγάλη επιστροφή των ισχυρών επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι που η τελευταία εβδομάδα απέδειξε χωρίς καμία αμφιβολία. Τα ξένα funds, που τήρησαν στάση αναμονής, ειδικά στο β’ εξάμηνο του 2021, ποντάρουν πλέον ξεκάθαρα στο φαινόμενο του Ιανουαρίου, το γνωστό January Effect, επιβεβαιώνοντας απόλυτα τις εκτιμήσεις που υπήρχαν στα τέλη της περασμένης χρονιάς πως το στοίχημα του recovery trade του Χ.Α., που αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι θα συμβεί το 2021, μεταφέρεται για το 2022. Η εκτόξευση του τζίρου και των αποδόσεων σε πολλά μέρη του ταμπλό έστειλε τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά 7ετίας και ελάχιστα... μέτρα πριν από την επίτευξη των 1.000 μονάδων.

  Το January Effect εκτοξεύει το Χ.Α.

  Σύμφωνα με τον "ορισμό" του January Effect, εάν η αγορά "ανέβει" τον πρώτο μήνα του έτους, τότε όλη η υπόλοιπη χρονιά θα είναι bullish και, αν υποχωρήσει, τότε το υπόλοιπο έτος θα είναι bearish. Με λίγα λόγια, ο πρώτος μήνας του χρόνου, και ειδικά οι πρώτες συνεδριάσεις, τείνουν να υποδεικνύουν την τάση της χρονιάς, αν και οι αναλυτές επισημαίνουν πως, για να υπάρξει οποιαδήποτε βιώσιμη άνοδος στις μετοχές, χρειάζεται η βοήθεια από την κερδοφορία και την ανάπτυξη. Έπειτα από μια προσπάθεια η οποία βρήκε τοίχο τον Ιανουάριο του 2020, όταν στα μέσα του μήνα η έξαρση του κορονοϊού διεθνώς είχε ήδη αρχίσει να προκαλεί έντονες αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές, το Ελληνικό Χρηματιστήριο μοιάζει φέτος να είναι έτοιμο να επιβεβαιώσει αυτή την παράδοση, καθώς το έδαφος είναι ήδη κατάλληλα στρωμένο.

  Αν και βρισκόμαστε ακόμη στα μέσα του μήνα, το Χ.Α. έχει ήδη ξεχωρίσει διεθνώς με τις αποδόσεις του, έχοντας σε πολλές συνεδριάσεις αυτονομηθεί έναντι των άλλων αγορών, με πολλούς τίτλους να έχουν καλύψει τις απώλειες της διετίας της πανδημίας. Μάλιστα, η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων του Γενικού Δείκτη καταγράφει κέρδη από τις αρχές του έτους αλλά και σε σύγκριση με τις αρχές του 2021. Παράλληλα, με κέρδη κοντά στο 8% και περίπου 70 μονάδες υψηλότερα από τα τέλη Δεκεμβρίου, το Χ.Α. σημειώνει τις υψηλότερες αποδόσεις διεθνώς μετά το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη θέση με κέρδη άνω του 12%. Εάν η τρέχουσα ορμή συνεχιστεί, τότε ο Ιανουάριος του 2022 θα αποτελέσει "άνετα" τον μήνα-ορόσημο όπου το Χ.Α. ανέκτησε τις 1.000 μονάδες για πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο του 2014.

   

   

  Αξίζει να σημειώσουμε πως ουσιαστικά το January Effect έχει να εμφανιστεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, αν και δεν ήταν τόσο ισχυρό, από το 2019, όταν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τον Ιανουάριο με κέρδη 3,5%, ενώ στο σύνολο του έτους το Χ.Α. βρέθηκε στις πρώτες θέσεις διεθνώς, έχοντας εκτοξευθεί κατά 50% με "οδηγό" το +100% του τραπεζικού δείκτη. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ανάλογο έδαφος φαίνεται να στρώνεται στο Χ.Α. και φέτος, με τη διαφορά ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε σημαντικά καλύτερη κατάσταση και έχουν πολύ πιο ισχυρές προοπτικές. Το 2020 και το 2021 ο πρώτος μήνας του έτους ήταν πτωτικός. Ανάλογα με τα έως τώρα φετινά κέρδη του Γενικού Δείκτη είχαν σημειωθεί τον Ιανουάριο του 2013, με το Χ.Α. να ενισχύεται κατά 8,7%. Το διάστημα 2014-2017 ο πρώτος μήνας του έτους ήταν αρνητικός για τις ελληνικές μετοχές.

  Είσοδος ισχυρών νέων κεφαλαίων

  Από τις πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς, και ειδικά αυτές της τελευταίας εβδομάδας, έχει φανεί πως το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει επιστρέψει δριμύτερο, με τις εισροές κεφαλαίων να εκτοξεύονται σε υπερδιπλάσια επίπεδα σε ημερήσια βάση σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Οι ημερήσιες συναλλαγές κινούνται πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, με παράγοντες της αγοράς να σημειώνουν πως νέοι αλλά και παλιοί κωδικοί που αφυπνίστηκαν οδηγούν αυτό το κύμα τοποθετήσεων.

  Η επιβράδυνση της συναλλακτικής δραστηριότητας το προηγούμενο διάστημα αποδείχθηκε προσωρινή, και οφείλεται στο κύμα εκδόσεων μετοχών και ομολόγων που προηγήθηκε και το οποίο απορρόφησε τη ρευστότητα της αγοράς, καθώς και στις νέες ανησυχίες για την πανδημία αλλά και τον πληθωρισμό, που οδήγησαν πολλούς επενδυτές να τηρήσουν στάση αναμονής.

  Στην αυγή της νέας χρονιάς τα πράγματα έχουν ξεκάθαρα αλλάξει. Οι επενδυτές βλέπουν ότι η ελληνική οικονομία κινήθηκε με ισχυρούς ρυθμούς το 2021 και την επόμενη διετία θα αναπτυχθεί πάνω από την τάση, χάρη και στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο τραπεζικός κλάδος φέτος θα σημειώσει ένα σημαντικό ορόσημο, τα μονοψήφια επίπεδα δεικτών NPEs, και οδηγείται με γρήγορα βήματα στην ομαλοποίηση και την κανονικότητα. Όπως τόνισε και ο οίκος αξιολόγησης Fitch, οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών για το 2022 είναι φανερά βελτιωμένες, χάρη στην ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και τη μείωση των NPEs, με την οικονομική ανάπτυξη και την εξυγίανση των ισολογισμών τους να συνεχίζουν να στηρίζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον του κλάδου. Παράλληλα, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα, βοηθώντας περαιτέρω στη βελτίωση των προοπτικών του κλάδου.

   

  koyrt2

   

  Σύμφωνα με αναλυτές, η ενίσχυση του τζίρου στο Χ.Α. αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο, καθώς, εκτός του ότι σηματοδοτεί το αυξημένο πλέον επενδυτικό ενδιαφέρον, βοηθά στην "εδραίωση" παράλληλα της ανοδικής τάσης. Η εγχώρια οικονομική ανάκαμψη, εκτιμούν, οδηγεί σε αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα στο Χ.Α., καθώς ορισμένες από τις υπάρχουσες εταιρείες θα μεγαλώσουν, ενώ ένα πιθανό νέο κύμα εισαγωγών μπορεί να αυξήσει την ελκυστικότητα της αγοράς. Τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως αναφέρουν, αναμένεται να αποφέρουν σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα, ενώ αναμένεται επίσης αύξηση των εκταμιεύσεων δανείων προς τις επιχειρήσεις, παράλληλα με την κινητοποίηση πόρων για ιδιωτικές επενδύσεις. Σε κάθε περίπτωση, όπως πάντως επισημαίνουν, δεδομένης της υψηλής μεταβλητότητας αλλά και του ρίσκου που ενέχει ως "αναδυόμενη αγορά", δεν μπορούν να αποκλειστούν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα.

  Έπειτα από αρκετό διάστημα οι κινήσεις του Χ.Α. χαρακτηρίζονται από αυτονομία και όχι από συγχρονισμό με τις διεθνείς αγορές, όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος Χρηματιστηριακή, με τις συναλλαγές να βελτιώνονται, καθώς ισχυροί επενδυτές τοποθετούνται σε ελληνικούς τίτλους στο ξεκίνημα του έτους και με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επεκτείνεται και σε άλλους δεικτοβαρείς τίτλους με ελκυστική αποτίμηση και ελπιδοφόρες προοπτικές για αύξηση των μεγεθών τους κατά το νέο έτος.

  Ο τραπεζικός κλάδος οδηγεί την ανοδική κίνηση του Γ.Δ., καθώς οι επενδυτικοί οίκοι συνομολογούν στην εκτίμηση ότι δικαιολογούνται υψηλότερες τιμές-στόχοι των μετοχών των συστημικών τραπεζών. Και πράγματι, όπως τονίζει, για τρεις λόγους οι τράπεζες μπορεί εντός του 2022 να καταγράψουν ισχυρή κερδοφορία που να επιτρέψει σε κάποιες να διανείμουν μέρισμα: η αναλογία των NPEs στο σύνολο των δανειακών χαρτοφυλακίων θα είναι σε μονοψήφιο ποσοστό για όλες εντός του 2022, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα πείθουν για τη φερεγγυότητά τους και η πιστωτική επέκταση θα είναι ευμεγέθης, τροφοδοτώντας την αυξημένη λειτουργική κερδοφορία.

  Οδηγός του θετικού story οι τράπεζες

  Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν υπεραποδώσει, με τον κλαδικό δείκτη να καταγράφει ήδη διψήφια ποσοστά ανόδου από τις αρχές του έτους, κινούμενος σε υψηλά διετίας. Από τον περασμένο Νοέμβριο-Δεκέμβριο διεθνείς και εγχώριοι αναλυτές υπογράμμιζαν μέσα από εκθέσεις τους ότι οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι χαμηλές και αναμένεται re-rating φέτος. Όπως τόνισε και η HSBC σε νέα έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα, η οποία παραμένει ταύρος για τις ελληνικές μετοχές, οι τραπεζικές μετοχές και οι προοπτικές του τραπεζικού κλάδου είναι βασικό σημείο της overweight θέσης που τηρεί συνολικά για την Ελλάδα. Οι τράπεζες αντιπροσωπεύουν το 35% του FTSE Ελλάδας, όπως αναφέρει, με το P/E να είναι στο 6,5x για το 2021 και στο 6,6x για το 2022, ενώ ο δείκτης P/B και για τα δύο έτη είναι 0,45x. Το discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών κινείται στο 40%, παρά το γεγονός ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROTE είναι σε παρόμοια επίπεδα.

  Η μείωση των NPEs και οι πωλήσεις assets θα οδηγήσουν σε σημαντικά βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, όπως τονίζει, ενώ η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων νέων δανείων και η οικονομική ανάκαμψη θα επιτρέψει επίσης στην κατανάλωση και στον τουρισμό να ανακάμψουν σημαντικά. Για όλους αυτούς τους λόγους, η HSBC επισημαίνει πως δίνει αξιολόγηση "Βuy" και στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες.

  Σε ό,τι αφορά το σύνολο των ελληνικών μετοχών, η HSBC υπογραμμίζει πως, χάρη στην ταχεία κυκλική ανάκαμψη, ο συνδυασμός αποτίμησης/κερδών της ελληνικής αγοράς φαίνεται ελκυστικός − με ένα P/E σημαντικά χαμηλότερο από αυτό των αναδυόμενων αγορών, αλλά έναν ταχύτερο ρυθμό αύξησης των κερδών. Επίσης, η απόδοση των ελληνικών ομολόγων είναι πολύ χαμηλή σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, πράγμα που αποτελεί ένα πρόσθετο στήριγμα για τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, όπως προσθέτει.

  Ένας επιπλέον καταλύτης είναι οι προοπτικές για ενίσχυση της ρευστότητας στο Χ.Α., τονίζει η βρετανική τράπεζα, σημειώνοντας πως το μέσο fund παγκόσμιων αναδυόμενων αγορών έχει ουδέτερη θέση στην Ελλάδα. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές ήταν επίσης χαμηλό, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για στήριξη της ρευστότητας.

  Εντυπωσιακή κερδοφορία

  Σημαντικό "μαγνήτη" για τα funds αποτελεί η ανθεκτικότητα της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων. Τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου του 2021, εν αναμονή και των αποτελεσμάτων χρήσης 2021, είναι πολύ υποστηρικτικά για τις αποτιμήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Securities, οι 124 εταιρίες του εμποροβιομηχανικού κλάδου έδειξαν οριακή μείωση του κύκλου εργασιών -3% και αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 10% σε σχέση με το 2019. Ωστόσο τα μεγέθη, αν συγκριθούν με το 2020, δημιουργούν ίλιγγο: αύξηση 25% στον κύκλο εργασιών και 57% στα λειτουργικά κέρδη, ρυθμοί που δεν έχουν προηγούμενο σε καμία συνολική δημοσίευση αποτελεσμάτων για οποιαδήποτε χρονική περίοδο.

  Κατά τη χρηματιστηριακή, η χρήση του 2021 θα αποτελέσει χρήση ολικής επαναφοράς για τα αποτελέσματα, καθώς, εκτός από την αύξηση της απόδοσης των κεφαλαίων επιμέρους, σημειώνονται σημαντικές βελτιώσεις στην κεφαλαιακή δομή των ισολογισμών. Παράλληλα, πολλές εισηγμένες συνεχίζουν τη διανομή μετρητών προς τους μετόχους τους, χτίζοντας έτσι μια καλή παράδοση ανταμοιβών ως απόρροια των επιδόσεών τους.

  Είναι χαρακτηριστικό πως η Citigroup βελτίωσε για ακόμα μία φορά τις προβλέψεις της για τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, με την εκτιμώμενη αύξηση της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων να τοποθετείται ακόμα πιο υψηλά. Πιο αναλυτικά, βλέπει πλέον πως τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται φέτος να εκτιναχθούν κατά 41,4% (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών), από αύξηση 25% που προέβλεπε πριν, που αποτελεί τον υψηλότερο ρυθμό διεθνώς για το 2022. Το 2023 αναμένει αύξηση της τάξης του 19,9% στα ελληνικά EPS. Συγκριτικά, η κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το 2022 κατά 6,2%, των αναδυόμενων αγορών κατά 5,4%, των ανεπτυγμένων κατά 7,8% και των αμερικανικών εταιρειών κατά 7,9%, ενώ σε μέσο όρο διεθνώς η αύξηση της κερδοφορίας θα διαμορφωθεί στο 7,4%.

  Κατά την HSBC, η αύξηση της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων που μετέχουν στον δείκτη FTSE Greece τοποθετείται στο 15,4% για το 2022, ενώ εκτιμά πως το 2021 κατέγραψαν από τις υψηλότερες αυξήσεις διεθνώς, καθώς η αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) τοποθετείται στο εντυπωσιακό 180%. Συγκριτικά, των εισηγμένων στον ευρωπαϊκό δείκτη αναδυόμενων αγορών φέτος τοποθετείται στο 8%, ενώ το 2021 εκτιμάται στο 90,8% και, σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές μετοχές, η αύξηση των EPS αναμένεται φέτος να κινηθεί στο 5,5%, έναντι +65% το 2021.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ