Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Ιαν-2022 14:05

  Διατηρείται πάνω από τις 950 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Συντηρείται πάνω από τις 950 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σταθερό και χωρίς πολλές αναταράξεις είναι το σημερινό ανοδικό βήμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καταφέρνει να κινείται ανοδικά και πάνω από τις 950 μονάδες, με την πλειονότητα των τίτλων του σε θετικά εδάφη.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,60% στις 956,05 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 49,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,57% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.311,84 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,43% στις 648,42 μονάδες.

  Η πρωινή νευρικότητα της αγοράς έχει ξεπεραστεί, με τον Γενικό Δείκτη πλέον να αφομοιώνει τα επίπεδα των 950 μονάδων, χωρίς όμως να επιχειρεί μεγάλα και επισφαλή βήματα. Και το θετικό, επίσης, είναι ότι αυτό γίνεται με τη βοήθεια του αυξημένου τζίρου, σχεδόν 50 εκατ. ευρώ, επίπεδα που προμηνύουν ότι το ενδιαφέρον των αγοραστών παραμένει αμείωτο ακόμη και στα υψηλά επταετίας.

  Βέβαια, το ιδανικό σενάριο θα ολοκληρωθεί εάν αφενός ο Γενικός Δείκτης κλείσει σε αυτά τα επίπεδα την εβδομάδα, αλλά και αφετέρου εάν ο τραπεζικός δείκτης διαπεράσει επιτυχώς πάνω από τις 650 μονάδες. Είναι άλλωστε ένα στοίχημα που χρωστούν οι τράπεζες, δεδομένου ότι ο κλαδικός ήταν πάνω από 30% υψηλότερα όταν ο γενικός ήταν σε αυτά τα επίπεδα πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

  Οι προϋποθέσεις για να ηγηθούν οι τραπεζικές μετοχές σε μια ανοδική κίνηση προς τα τετραψήφια επίπεδα του Γενικού Δείκτη υπάρχουν, καθώς οι ξένοι αναλυτές δεν σταματούν να εξαίρουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο μέτωπο της εκκαθάρισης των ισολογισμών τους. Μάλιστα μία μόλις ημέρα πριν την προγραμματισμένη αξιολόγησή του για την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Fitch επανέλαβε την εκτίμησή του ότι ο δείκτης NPE των ελληνικών τραπεζών θα κινηθεί φέτος σε μονοψήφια επίπεδα πλησιάζοντας έτσι την ευρωπαϊκή κανονικότητα.

  Αυτό αποτελεί συνεπώς σήμα για αναβάθμιση τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και των ελληνικών τραπεζών κατά τη διάρκεια του 2022, φέροντας την Ελλάδα πιο κοντά στο "στοίχημα"" του investment grade. Και ποιος ξέρει… ίσως η αρχή να γίνει και αύριο, 14 Ιανουαρίου.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean ξεχωρίζει με το +2,29% που καταγράφει, με τις Alpha Bank, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Εθνική, ΕΥΔΑΠ και Βιοχάλκο να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΛΧΑ, Motor Oil, Titan, Coca Cola, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή και Ελληνικά Πετρέλαια.

  Στον αντίποδα, η Eurobank χάνει 1,33%, με τις ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ και Jumbo να κινούνται ήπια πτωτικά. Χωρίς μεταβολή είναι ο Σαράντης, Quest, ΟΠΑΠ και Λάμδα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ