Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Ιαν-2022 11:18

  Αφομοιώνει τις 950 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο - αγορές 07.01.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:52

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Να απορροφήσει τις πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, αλλά και να εδραιώσει τη θέση του πάνω από τις 950 μονάδες επιχειρεί αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καταφέρνει να υπερκεράσει και τις πρωινές πιέσεις που δέχτηκε στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό του.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,25% στις 952,72 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 21,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,17% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.302,68 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,13% στις 646,53 μονάδες.

  Και καλοδεχούμενη και.. ευκταία είναι η σημερινή ελεγχόμενη διόρθωση στο ΧΑ, το οποίο μετά από ένα τριήμερο ξέσπασμα, αλλά και πολυήμερη σταθερή άνοδο, βρίσκει τη χρονική στιγμή να κάνει τις απαραίτητες αναπροσαρμογές ώστε να αφομοιώσει καλύτερα τη ζώνη των 950 μονάδων. Αρκεί αυτή η διόρθωση βέβαια να μην λάβει διαστάσεις και επαναφέρει βίαια την αγορά στα επίπεδα που βάλτωνε επί μήνες και δεν προσέφεραν τίποτα στη μεγαλύτερη διάρκεια του 2021.

  Έτσι το διακύβευμα πλέον είναι ο Γενικός Δείκτης να κρατήσει την επαφή, στενή αν είναι δυνατό, με τις 950 μονάδες στο τέλος της εβδομάδας, αύριο, ή στο ουδέτερο σενάριο να μη χάσει τις 930 μονάδες, το προηγούμενο ταβάνι μιας συσσώρευσης που κράτησε 9 μήνες. Και όπως σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, οι προϋποθέσεις για το θετικό σενάριο υπάρχουν, αρκεί αυτές να κινητοποιήσουν φρέσκα κεφάλαια που θα στηρίξουν με τις αγορές και τις τοποθετήσεις τους τα τρέχοντα επίπεδα.

  Την ίδια ώρα, αν και το ΧΑ έχει δείξει ότι μπορεί να διαφοροποιηθεί από το διεθνές κλίμα, όχι μόνο θετικά αλλά και αρνητικά, δεν μπορεί επί μακρόν να το κάνει αυτό. Δεν πρέπει να μην συνυπολογίζει άλλωστε κανείς ότι πάνω από το 60% των συναλλαγών της Λ. Αθηνών γίνεται από ξένα τερματικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αποτίμηση του κινδύνου. Και ο κίνδυνος στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι έχει ως νόμισμα το ευρώ, παραμένει υψηλός, ή τουλάχιστον υψηλότερος σε κάθε αλλαγή νομισματικής ή δημοσιονομικής φύσεως.

  Σε κάθε περίπτωση πάντως τουλάχιστον μέχρι αύριο το ΧΑ θα δώσει το πρώτο τεστ της βιωσιμότητας της ανόδου, με το βράδυ της Παρασκευής να είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον αφού ότι οι παροικούντες της Λ. Αθηνών αναμένουν την ετυμηγορία της Fitch για την Ελλάδα. 

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean ξεχωρίζει με το +2,29% που καταγράφει, με τις ΕΧΑΕ και Alpha Bank να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, Πειραιώς, Motor Oil, Quest, Coca Cola, ΟΤΕ, Εθνική, Βιοχάλκο, ΟΛΠ και ΔΕΗ. 

  Στον αντίποδα, η Eurobank χάνει 1,43%, με τις Jumbo, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Λάμδα και ΟΠΑΠ να κινούνται ήπια πτωτικά. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ