Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Ιαν-2022 21:44

  Σε υψηλό δύο μηνών οι τιμές του αργού

  Σε υψηλό δύο μηνών οι τιμές του αργού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε υψηλά δύο μηνών έκλεισαν τη συνεδρίαση τα futures του αργού την Τετάρτη, καθώς η προσφορά παραμένει περιορισμένη και ταυτόχρονα χαλαρώνουν οι ανησυχίες που αφορούν την παραλλαγή Όμικρον.

  Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Τρίτη ότι η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, του μεγαλύτερου καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την τρέχουσα άνοδο του COVID-19 με μόνο "βραχυχρόνιες" επιπτώσεις και είναι έτοιμη για αυστηροποίηση νομισματικής πολιτικής.

  Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent κέρδισαν 1,24 δολάρια ή 1,5%, στα 84,96 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) κατέγραψαν κέρδη 2%, ή 1,62 δολάρια, στα 82,84 δολάρια το βαρέλι.

  Οι μετοχές, οι οποίες συχνά κινούνται παράλληλα με τις τιμές του πετρελαίου, σημείωσαν επίσης άνοδο, ενώ ένα ασθενέστερο δολάριο έδωσε επίσης στήριξη. Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά φθηνότερα τα συμβόλαια πετρελαίου σε δολάρια για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

  Το συμβόλαιο Brent παρουσιάζει αυξανόμενη οπισθοδρόμηση, με το συμβόλαιο τρέχοντος μήνα να είναι περίπου 4,20 δολάρια ακριβότερο από αυτό για παράδοση μετά από έξι μήνες, κάτι που υποδηλώνει σφιχτή βραχυπρόθεσμη προσφορά.

  Οι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ συνεχίζουν να συγκρατούν περισσότερα από 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) στην παραγωγή, ενώ οι ιρανικές εξαγωγές περιορίζονται λόγω των συνεχιζόμενων κυρώσεων των ΗΠΑ. Αν και οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ αυξάνουν τους στόχους παραγωγής κάθε μήνα, τεχνικές δυσκολίες έχουν εμποδίσει πολλές χώρες να επιτύχουν τις ποσοστώσεις τους.

  "Αν υποθέσουμε ότι η Κίνα δεν θα υποστεί απότομη επιβράδυνση, ότι η Omicron στην πραγματικότητα γίνεται Omi-gone, και με την ικανότητα του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή σαφώς περιορισμένη, δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο το αργό Brent να μην μπορέσει να κινηθεί προς τα 100 δολάρια το 1ο τρίμηνο, ενδεχομένως νωρίτερα", δήλωσε ο αναλυτής της Oanda, Τζέφρι Χάλεϊ.

  Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 7 Ιανουαρίου, ανέφεραν πηγές της αγοράς, επικαλούμενες στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API).

  Τα κυβερνητικά στοιχεία αναμένονται την Τετάρτη.

  Την Τρίτη, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ αναβάθμισε τις προοπτικές της για τη ζήτηση πετρελαίου, προβλέποντας ότι η ζήτηση στις ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 840.000 bpd το 2022, από προηγούμενη πρόβλεψη για αύξηση 700.000 bpd.

  Αύξηση για το φυσικό αέριο

  Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ κέρδισαν περισσότερο από 13% την Τετάρτη, καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για επερχόμενο κρύο.

  Το συμβόλαιο για την παράδοση Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 13,3% στα 4,818 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο.

  Μετά την άνοδο για μεγάλο μέρος του 2021, οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 36% κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και καθώς η παραλλαγή Omicron προκάλεσε ανησυχία στην αγορά.

  Ωστόσο, το συμβόλαιο σημείωσε άνοδο 47% για το 2021 και έχει ήδη αυξηθεί σχεδόν κατά 30% για το 2022.

       

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ