Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Ιαν-2022 21:04

  Μικρά κέρδη για τον χρυσό υπό τη σκιά του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

  Μικρά κέρδη για τον χρυσό υπό τη σκιά του πληθωρισμού στις ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα παρά το γεγονός πως οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ έφτασαν σε υψηλό δύο ετών, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να αντισταθμίσουν τις θέσεις τους έναντι του πληθωρισμού και των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών κινδύνων.

  Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού παράδοσης Φεβρουαρίου κέρδισαν 0,1% στα 1.798,80 δολάρια η ουγγιά, κλείνοντας για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση μόλις κάτω από τα 1.800 δολάρια. 

  Ενδοσυνεδριακά βέβαια, ο χρυσός άγγιξε τα 1.802 δολάρια. Ο χρυσός διατηρείται γύρω από την περιοχή των 1.800 δολαρίων παρά την άνοδο των αποδόσεων, δείχνοντας ότι η αγορά εξετάζει άλλους παράγοντες όπως το πληθωριστικό περιβάλλον και οι γεωπολιτικές εντάσεις, δήλωσε ο αναλυτής της Saxo Bank, Ole Hansen.

  "Η αδυναμία των μετοχών δυνητικά έχει προσθέσει επίσης κάποια υποστήριξη προς την αγορά των πολύτιμων μετάλλων", είπε ο Hansen, προσθέτοντας ότι οι αποδόσεις θα παραμείνουν ωστόσο στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα, μαζί με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του ΔΤΚ των ΗΠΑ.

  Ο βασικός ΔΤΚ των ΗΠΑ αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 5,4% ετησίως τον Δεκέμβριο, από 4,9% τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που θα μπορούσε να τονίσει την ανάγκη για νωρίτερες του αναμενομένου αυξήσεις επιτοκίων από την Federal Reserve.

  Η άνοδος των αποδόσεων επιβάρυνε τα χρηματιστήρια τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ. Αν και υπάρχει πιθανότητα οι αποδόσεις να κινηθούν ακόμη υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής κίνησης δυνητικά έχει πραγματοποιηθεί, είπε ο Hansen.

  Οι συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας για την Ουκρανία και οι αναταραχές στο Καζακστάν προκαλούν επίσης γεωπολιτικές ανησυχίες, πρόσθεσε.

  Το ασήμι σημείωσε άνοδο 0,6% στα 22,44 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα ανέβηκε 0,4% στα 958,51 δολάρια η ουγγιά και το παλλάδιο ενισχύθηκε 1,2% στα 1.957,18 δολάρια η ουγγιά.

  Η UBS αναμένει ότι οι τιμές της πλατίνας θα αυξηθούν στα 1.150 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του 2022 και οι τιμές του παλλαδίου θα ανακάμψουν στα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά: "Έχουμε θετικές προοπτικές τόσο για την πλατίνα όσο και για το παλλάδιο, καθώς αναμένουμε ανάκαμψη της ζήτησης με την αναμενόμενη χαλάρωση των περιορισμών της αλυσίδας εφοδιασμού αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης chip, κατά το 2022", ανέφερε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ