Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Ιαν-2022 17:27

  Κράτησε… "χαρακτήρα" με κέρδη και τζίρο το Χρηματιστήριο

  Κράτησε… «χαρακτήρα» με κέρδη και τζίρο το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με σημαντικά κέρδη, αλλά χωρίς να απουσιάζει πλήρως και η νευρικότητα, το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε σήμερα, με τη βοήθεια κυρίως των τραπεζών αλλά και αρκετών δεικτοβαρών τίτλων, να αποκοπεί από το αρνητικό διεθνές κλίμα και να κλείσει με σημαντικά κέρδη, φτάνοντας στη ζώνη των 920 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,32% στις 918,41 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 909,67 μονάδων (+0,35%) και 923,93 μονάδων (+1,93%). Ο τζίρος ανήλθε στα 100,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 53,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6,3 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,55%, στις 2.214,90 μονάδες, ενώ στο +0,20% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.517,45 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,90% στις 619,34 μονάδες.

  Το ΧΑ κατάφερε σήμερα να κλείσει την ψαλίδα της πτώσης που προκλήθηκε με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, καταγράφοντας την ένατη θετική συνεδρίαση στις τελευταίες 12. Επίσης, ο κλαδικός των τραπεζών έκλεισε πάνω από τις 600 μονάδες, για πρώτη φορά από τα τέλη του Νοεμβρίου, όταν και πρωτοεμφανίστηκε η παράλλαξη Όμικρον, με την επίδραση όμως να περιορίζεται από τις πιέσεις που άσκησαν οι απώλειες της δεικτοβαρούς ΔΕΗ.

  Βέβαια, για να μπορέσει η αγορά να δώσει το οριστικό μήνυμα ότι έχει αλλάξει το κλίμα επί τω θετικότερω, θα πρέπει να αναμετρηθεί επιτυχώς με τις 930 μονάδες, το επίπεδο δηλαδή που της έβαλε στοπ πολλές φορές μέσα στο 2021. Τότε ίσως ενεργοποιηθούν νέα κεφάλαια στη Λ. Αθηνών, σε μια χρονική στιγμή που ίσως αποδειχθεί κρίσιμη για την ελληνική κεφαλαιαγορά.

  Τεχνική εικόνα

  Πάντως, η βελτιωμένη εικόνα του ΧΑ έδωσε, σύμφωνα με την Fast Finance, αγοραστικά σήματα στο σύνολο της αγοράς και σε ημερήσια αλλά και σε εβδομαδιαία γραφήματα. Παρόλα αυτά το πάνω εύρος που μας έχει συνηθίσει να σταματάει η αγορά είναι η ζώνη των 930 μονάδων, οπότε είναι και σημαντική κοντινή αντίσταση. Σε μηνιαίο επίπεδο καταφέρνουμε να κλείνουμε πάνω από τις 886 μονάδες που συντηρεί την τάση, ενώ και σε ημερήσιο απομακρυνόμαστε και πάλι από τον κινητό των 200 ημερών. Οι 890 μονάδες είναι κοντινή στήριξη.

  Στον FTSE 25, οι 2.185 μονάδες είναι κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να δώσει στόχο στις 2.241 με ενδιάμεση αντίσταση τις 2.217 μονάδες. Οι 2.157 μονάδες είναι η κοντινή στήριξη για τον 25άρη. Ο τραπεζικός από τη μεριά του φαίνεται να λύνει τη συσσώρευση του τελευταίου διαστήματος. Οι 608 μονάδες είναι κοντινή αντίσταση που θέλει προσοχή, αλλά η κατοχύρωση σε κλείσιμο μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 628 μονάδες. Οι 584 είναι η κοντινή και οι 570 μονάδες η κύρια στήριξη.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank ξεχώρισε με το +5,18% που σημείωσε, με τις Jumbo, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς να την πλαισιώνουν επάξια με τα άνω του 3% κέρδη τους. Στο +2,48% έκλεισε η Coca Cola, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΕΛΧΑ, Motor Oil, Titan και Μυτιληναίος.

  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Aegean, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Σαράντης και ΑΔΜΗΕ, με τον ΟΛΠ και τη ΓΕΚ Τέρνα να κλείνουν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, Quest, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ, με τη ΔΕΗ όμως να χάνει 1,66%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ