Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Ιαν-2022 11:11

  Μάχες πέριξ των 905 μονάδων στο Χρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο - αγορές 21.12.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Υπό έλεγχο συντηρεί τις πιέσεις που δέχεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δέχεται τις επιρροές από το αρνητικό διεθνές κλίμα, καταφέρνει προς στιγμήν όχι μόνο να "αποκρούει" τους πωλητές λίγο πάνω από τη γραμμή των 900 μονάδων, αλλά και να επιχειρεί και ελαφρώς υψηλότερα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,07% στις 906,29 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,19% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.180,82 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πτώση 0,87% στις 586,90 μονάδες.

  Μπορεί το ΧΑ να μην συμμετείχε στο santa rally που σημείωσαν οι περισσότεροι δυτικοί δείκτες λίγο πριν και λίγο μετά την πρωτοχρονιά, αλλά, με τη βοήθεια της χθεσινής αργίας, έχει καταφέρει να κρατήσει τα επίπεδα των 900 μονάδων, τα οποία είναι και η πρώτη στήριξη, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Η διάσπαση των 900 μονάδων θα επαναφέρει την αγορά προς τις 860 μονάδες, αλλά προς στιγμής παραμένει σε ισχύ το σενάριο της συνέχισης της ανόδου. 

  Το μήνυμα που θα δώσει το ΧΑ σήμερα θα είναι, όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, κρίσιμο, καθώς η ελληνική αγορά θα έχει δείξει ότι έχει κάποιες εσωτερικές άμυνες στις εξωτερικές αναταράξεις. Βέβαια αυτό δεν είναι ο κανόνας, καθώς η ευαισθησία της Λ. Αθηνών στις έξωθεν πιέσεις είναι γνωστή, όμως σταδιακά θα πρέπει να δείξει και η ελληνική αγορά ότι μπορεί να κινηθεί… αυτόφωτα.

  Οι προϋποθέσεις άλλωστε για καλύτερα χρηματιστηριακά επίπεδα υπάρχουν, δεδομένου ότι η αγορά λειτουργεί σε ένα έντονα αναπτυξιακό περιβάλλον, αλλά οι αβεβαιότητες γύρω από την πανδημία έχουν συντηρήσει την επιφυλακτικότητα πολλών αγοραστών. Αυτή η εικόνα, και με δεδομένο το ότι σταδιακά η επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα ομαλοποιείται (στο θετικό σενάριο), τότε δεν αποκλείεται η συσσώρευση σε στενό εύρος που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες να δώσει μια εκτόνωση προς τα πάνω. Σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείεται να δούμε και το αρνητικό σενάριο, της καθοδικής εκτόνωσης, με την αγορά να παρατείνει την περίοδο της συσσώρευσης.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank και η Eurobank έχουν πάρει τα ηνία της αγοράς, με κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Σαράντης, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Quest.

  Στον αντίποδα, Ελλάκτωρ και Jumbo σημειώνουν απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Titan, Λάμδα και ΟΛΠ. Χωρίς μεταβολή είναι οι ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος και Aegean.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ