Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Ιαν-2022 17:28

  Ικανοποίησε αλλά και προβλημάτισε η άνοδος στο Χρηματιστήριο

  Ικανοποίησε αλλά και προβλημάτισε η άνοδος στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Χρειάστηκε το "βαρύ πυροβολικό" της Coca Cola για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει και πάλι τις 900 μονάδες, μετά από δύο εβδομάδες και πλέον περιήγησης σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά και να ξεπεράσει την επιφυλακτικότητα που συντηρεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,03% στις 908,08 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 902,02 μονάδων και 908,12 μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,2 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,93%, στις 2.180,98 μονάδες, ενώ στο +0,50% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.513,08 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες 0,01% στις 576,76 μονάδες.

  Η μετοχή της Coca Cola έβαλε "πλάτη" για δεύτερη φορά μέσα σε ένα δεκαήμερο προκειμένου να "ξεκολλήσει" τον Γενικό Δείκτη από την πλάγια κίνηση της επιφυλακτικότητας. Σήμερα, ήταν η σειρά των 900 μονάδων να "πέσουν" στη μάχη της δεικτοβαρούς μετοχής, η οποία έκαμψε, αν και όχι πειστικά, και την αντίσταση των 905 μονάδων.

  Αυτό όμως που προβληματίζει το ΧΑ είναι ότι αν και υπάρχουν σημαντικοί και σοβαροί καταλύτες για να διαπεράσει το ανώτατο όριο της συσσώρευσης, οι αγοραστές είναι πολύ επιφυλακτικοί όταν ο Γενικός Δείκτης κινείται πάνω από τις 900 μονάδες. Είναι δηλαδή στην κρίσιμη αυτή περίοδο που οι περισσότερες προσδοκίες της αγοράς έχουν διαψευστεί, και όχι μόνο μία φορά.

  Βέβαια, η εκτίμηση που δείχνει να λαμβάνει αρκετές πιθανότητες τελευταία είναι ότι η συσσώρευση ήδη έχει κρατήσει πολλές εβδομάδες, 44 τον αριθμό, με το εύρος σταδιακά να συρρικνώνεται, στοιχείο που συνήθως οδηγεί σε κάποιο ξέσπασμα. Εάν αυτό είναι θετικό ή αρνητικό... η πανδημία θα το δείξει.

  Αναμονή για τουλάχιστον την επόμενη εβδομάδα

  Όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, η αγορά δεν πρόκειται να δείξει τις πραγματικές της προθέσεις αυτήν την εβδομάδα, δεδομένου του ότι θα περιμένει να δει τόσο την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, όσο και τους πρόδρομους δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας του κρίσιμου τέταρτου τριμήνου του προηγούμενου έτους. Ο μεν πρώτος καταλύτης θα κρίνει εάν ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας, ενώ ο δεύτερος καταλύτης μπορεί και να κρίνει την ετυμηγορία της Fitch στις 14 Ιανουαρίου.

  Αναφορικά με τον πρώτο καταλύτη πάντως, πηγές του Capital.gr στο Υπουργείο Οικονομικών επιμένουν στην πάγια θέση τους ότι "το 2022 δεν θα είναι 2021", ήτοι δεν υπάρχει σκέψη να γίνει νέο γενικό lockdown στην οικονομία. Αναφορικά με τον δεύτερο καταλύτη, ο Δημ. Τρίγγας της Beta Securities, υπενθυμίζει ότι όσο οι προβλέψεις για ανάπτυξη του ΑΕΠ συνεχίζονται, το κόστος δανεισμού διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα αλλά και τα NPLs συρρικνώνονται σημαντικά, μπορεί η Ελλάδα να βρεθεί στην επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα του αναμενόμενου 2023 και το Ελληνικό Χρηματιστήριο να βλέπει με "μικρότερης διαμέτρου κιάλια" τις 1.000 μονάδες!

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Coca Cola έκλεισε με κέρδη 4,84%, με τις Λάμδα, Jumbo και Aegean να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 2% και τις ΟΤΕ, Quest, Titan και ΟΠΑΠ με άνοδο άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Eurobank, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, ΕΛΧΑ, Πειραιώς και Βιοχάλκο.

  Στον αντίποδα, οι πιέσεις εντοπίστηκαν κυρίως σε Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ, οι οποίοι σημείωσαν απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Alpha Bank, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ