Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Ιαν-2022 11:10

  "Θέλει"... και τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

  "Θέλει"... και τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μετά από δύο εβδομάδες εσωστρέφειας και μικρών ανοδικών κινήσεων, το χρηματιστήριο Αθηνών δοκιμάζει τα επίπεδα των 900 μονάδων, χωρίς όμως να αφήνει την προσφιλή του τακτική των επιφυλακτικών και επιλεκτικών κινήσεων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,48% στις 903,14 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,41% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.169,66 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,05% στις 577,96 μονάδες.

  Αν και η εσωστρέφεια είναι η πρώτη εικόνα που δίνει η αγορά το τελευταίο διάστημα, ουδείς μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι το ΧΑ καταφέρνει να εισέλθει στο νέο έτος κοντά στο ανώτατο εύρος της πολύμηνης συσσώρευσης. Οι στηρίξεις μάλιστα που έχει λάβει από αρκετούς τίτλους δεν μπορούν να μην επισημανθούν, την ώρα που η απόδοση της αγοράς συνολικά δεν ικανοποίησε πολλούς.

  Ετερόφωτο το ΧΑ;

  Αυτό όμως που προβληματίζει το ΧΑ είναι ότι αν και υπάρχουν σημαντικοί και σοβαροί καταλύτες για να διαπεράσει το ανώτατο όριο της συσσώρευσης, οι αγοραστές είναι πολύ επιφυλακτικοί όταν ο γενικός δείκτης κινείται πάνω από τις 900 μονάδες. Είναι δηλαδή στην κρίσιμη αυτή περίοδο που οι περισσότερες προσδοκίες της αγοράς έχουν διαψευστεί, και όχι μόνο μία φορά.

  Την ίδια ώρα, αυτό που επισημαίνεται πολλάκις είναι ότι αν και πολλές φορές η αγορά δέχεται τις θετικές επιδράσεις από τις διεθνείς αγορές, σαφώς υπολείπεται από αυτό που συμβαίνει τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, καθώς όχι μόνο αδυνατεί να φτάσει σε τετραψήφια επίπεδα, αλλά να διαπεράσει ακόμη και τα υψηλά εξαετίας, τα οποία είναι στις 950 μονάδες.

  Βέβαια, η εκτίμηση που δείχνει να λαμβάνει αρκετές πιθανότητες τελευταία είναι ότι η συσσώρευση ήδη έχει κρατήσει πολλές εβδομάδες, 44 τον αριθμό, με το εύρος σταδιακά να συρρικνώνεται, στοιχείο που συνήθως οδηγεί σε κάποιο ξέσπασμα. Εάν αυτό είναι θετικό ή αρνητικό... η πανδημία θα το δείξει.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Coca Cola σημειώνει άλμα 2,89%, με τη Λάμδα να είναι στο +1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΛΧΑ, Σαράντης, Jumbo, Titan, Quest, Eurobank, Πειραιώς, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Aegean και Motor Oil.

  Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη κινούνται οι Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική και ΟΠΑΠ, χωρίς όμως καμία να κινείται με απώλειες άνω του 1%. Χωρίς μεταβολή είναι οι Alpha Bank και Βιοχάλκο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ